Europos taryba: vaiko apsaugos tarnybos privalo gerbti tėvų teises

Autorius: mInfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2018-11-19 18:11:54, skaitė 936, komentavo 1

Europos taryba: vaiko apsaugos tarnybos privalo gerbti tėvų teises

Birželio 28 dieną Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja paskelbė ataskaitą dėl Norvegijos vaiko apsaugos tarnybos, „Barnevernet“, atliekamos veiklos. Ataskaitoje buvo minimi nerimą keliantys atradimai, rasti vizito Norvegijoje metu ir pabrėžiamas nešališkų apsaugos priemonių įvedimo poreikis ne tik Norvegijos vaikų apsaugos tarnyboje, bet ir kitose Europos šalyse.

„Nors vaiko apsaugos tarnyba dažnai susiduria su sunkumais, kai vaiką reikia apsaugoti nuo žalos, tačiau vaiko atėmimas iš šeimos be įtikinamų priežasčių yra nusižengimas tarptautinei  teisei“,- sakė Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėjos pranešėjas, Valeriu Ghiletchi.

Laurence Wilkinson, „ADF International“ advokatė ir tarptautinės teisės ekspertė sakė: „Europos taryba patvirtino pagrindines tėvų ir vaikų teises. Pagrindinis vaiko apsaugos tarnybų tikslas – remti šeimas. Vaiko atėmimas iš šeimos turėtų būti galutinė stotelė. Net kai tai yra būtina, pagrindinis uždavinys turėtų būti šeimos suartinimas. Tiriant Norvegijoje, paaiškėjo, kad be efektyvių apsaugos priemonių, vaiko apsaugos tarnybos gali sukelti ilgalaikę žalą šeimoms ir pažeisti pagrindinę tėvų teisė – augint vaikus pagal tarptautinius įstatymus. Labai smagu matyti, jog Europos taryba pabrėžia šeimos išsaugojimo svarbą.“

Skubių atvejų Norvegijoje kritika

Ataskaita kritikavo Norvegijos „skubių atvejų“ dažnumą ir kilmę. Priežastys, kodėl vaikai turėtų būti atskirtas nuo tėvų ir be galo trumpos jų lankymo valandos kėlė daugiausiai susirūpinimo. Nutarime buvo paskelbtos rekomendacijos, kurios sumažintų vaikų trikdymą, kai įsikišimas yra būtinas, pavyzdžiui, jei tik įmanoma, užtikrinti rūpinimąsi kuo didesne šeimos dalimi. Parlamentinė asamblėja   yra tarptautinis parlamentas, sudarytas iš 47 parlamentarų iš skirtingų šalių.

Bylos prieš Norvegiją vis dar lieka neišspręstos Europos žmogaus teisių teisme

Europos tarybos ataskaita paskatino tarptautinį protestą dėl padėties, į kurią pateko krikščionių šeima. Iš Rūtos ir Mariaus Bodnariu aiko apsaugos tarnyba atėmė visus 5 vaikus. Penki Bodnariu vaikai (įskaitant ir 3 mėnesių kūdikį) buvo atimti, nes buvo kaltinami fizinių bausmių naudojimu, o tai Norvegijoje yra draudžiama. Vaikų atėmimas iššaukė protestus visame pasaulyje. Nors Bodnariu šeima galiausiai atgavo vaikus ir paliko šalį, tačiau daugybė šeimų prabilo apie panašias patirtis ir neteisėtus tarnybų įsikišimus.

Norvegija dažniausiai įsivaizduojama kaip turinti nepriekaištingas žmogaus teises šalis ir visgi šiuo metu Europos žmogaus teisių teisme Strasbūre galima rasti mažiausiai septynias bylas susijusias su „Barnevernet“. Viena jų yra apie mamą, iš kurios buvo atimtas vieno mėnesio kūdikis dar 2008-aisiais, nes tarnyba abejojo jos „auklėjimo gebėjimais“. Jai buvo leista matyti vaiką tik aštuonias valandas per metus, o vėliau buvo uždraustas bet koks kontaktas. Ji tvirtina, jog Norvegija pažeidė jos teises į šeimą, pagal Europos konvekcijos 8 straipsnį. „ADF International“ buvo suteiktas leidimas nagrinėti šią bylą.