Mindaugas Puidokas: „Seime užregistravau LR vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo Nr. I-1234 pakeitimo įstatymo projektą“

Autorius: Mindaugas Puidokas Šaltinis: https://minfo.lt/lietuva/strai... 2018-11-24 12:47:01, skaitė 412, komentavo 3

Mindaugas Puidokas: „Seime užregistravau LR vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo Nr. I-1234 pakeitimo įstatymo projektą“

Seimo nario Mindaugo Puidoko pranešimas:

Po sunkaus ir įtempto darbo, surinkus 58 Seimo narių parašus, šiandien Seime užregistravau LR vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo Nr. I-1234 pakeitimo įstatymo projektą. Jį pasirašė visų frakcijų atstovai, išskyrus Dovilės Šakalienės Lietuvos socialdemokratų frakciją.

Įstatymo pakeitimo projektas buvo parengtas siekiant iš esmės patobulinti šiuo metu galiojančią vaiko teisių apsaugą užtikrinančių priemonių sistemą: reglamentuojant, kad vaiko paėmimas iš tėvų yra kraštutinė vaiko teisių apsaugos priemonė, atsisakant grėsmės vaikui lygio nustatymo koncepcijos ir pereinant prie pagalbos vaikui ir šeimai poreikio vertinimo ir daugelio kitų svarbių pakeitimų.

Esu nuoširdžiai dėkingas visiems ekspertų darbo grupės nariams: teisininkams, advokatams dirbantiems praktikoje su vaikų teisių bylomis, sveikatos ir edukologijos sričių mokslininkams, psichologams, socialinės rūpybos specialistams bei tėvų organizacijų atstovams už sunkų, įtemptą ir atsakingą darbą, skirtą pataisų rengimui. Dėkoju ir Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto Šeimos ir vaiko gerovės pakomitečio bei Seimo laikinosios grupės „Už šeimą“ pirmininkui Rimantui Jonui Dagiui, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos vadovei Ritai Tamašunienei už paramą ir svarius pastebėjimus. Labai ačiū ir visiems neabejingiems pilietinės visuomenės atstovams, kurie pasidalino savo siūlymais dėl pataisų, įžvalgomis bei nuomone.

Atkreipiu visų dėmesį, kad tai yra pokyčių pradžia, nes papildomai ruošiami ir kitų atitinkamų įstatymų pakeitimų projektai. Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso nuostatų pakeitimais siekiama nustatyti, kad asmenims būtų taikoma atsakomybė už žinomai melagingą pranešimą apie vaiko teisių pažeidimą (siekiant riboti piktnaudžiavimą šioje srityje, pareigūnų laiko ir išteklių švaistymą). Civilinio kodekso nuostatų pakeitimais siekiama numatyti, kad kreipimasis į teismą dėl leidimo paimti vaiką iš įstatyminių atstovų (CK 3.254-1 str.) būtų nagrinėjamas žodinės teisenos tvarka (taip užtikrinant tėvų procesines teises ir lygias galimybes dalyvauti sprendimo priėmime; apima ir teisę į advokatą).