A. Juozaitis paragino mitingo dalyvius nepritarti tik kosmetinėms „vaikų paėmimo“ iš šeimų tvarkos pataisoms

Autorius: www.alkas.lt Šaltinis: http://alkas.lt/2018/11/25/a-j... 2018-11-25 17:24:09, skaitė 404, komentavo 1

A. Juozaitis paragino mitingo dalyvius nepritarti tik kosmetinėms „vaikų paėmimo“ iš šeimų tvarkos pataisoms

Mitingas „STOP tarnybų smurtui prieš vaiką ir šeimą“ | Alkas.lt, T. Baranausko nuotr.

Lapkričio 25 d., sekmadienį, filosofas Arvydas Juozaitis, išplatino kreipimąsi į Vilniuje, Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo į mitingą besitelkiančius mitingo „Stop nepagrįstam vaikų paėmimui ir barnevernet principams Lietuvoje!“ dalyvius. A.Juozaitis pasidžiaugė visų piliečių, neabejingų Lietuvos vaikų ir šeimų likimu, pilietiniu aktyvumu ir paragino mitingo rengėjus ir dalyvius nepritarti tik kosmetinėms „vaikų paėmimo“ iš šeimų tvarkos pataisoms.

„Džiugu, kad ir Seimo narių grupė, vadovaujama Mindaugo Puidoko, ką tik įregistravo Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų projektą, kuris antradienį bus pateiktas Seimo posėdyje. Šiame projekte mėginama patobulinti „vaikų paėmimo“ tvarką, aiškiau apibrėžti vaikų paėmimo atvejus, apriboti Vaikų teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos piktnaudžiavimo galimybes. Nors Mindaugo Puidoko grupės iniciatyva pagrįsta gerais ketinimais, /…/ tačiau be išlygų palaikyti šią iniciatyvą būtų klaida. Norvegiškos tvarkos ir norvegiško pavyzdžio Tarnybos neįmanoma pataisyti – ją būtina aiškiai atšaukti,“ – teigia A. Juozaitis.

„Siūlome padėkoti Seimo nariams už jų iniciatyvą, tačiau pabrėžti, kad ji dar labai labai nepakankama. Dar daugiau, Seimui būtina nustatyti aiškią poziciją dėl tarptautiniu mastu kritikuojamos, vaikų ir šeimų teises pažeidžiančios norvegiškos praktikos. Lietuvai ji nepriimtina ir kosmetiškai pakeista tokia tvarka Lietuvos šeimoms nieko gero neduos, nepaskatins gimdyti ir auginti vaikų, nesukurs piliečiams saugumo. Tiesos momentas slypi tame, ar pagaliau politikai imsis veiksmų, kad Lietuvai būtų grąžinti Norvegijoje ir Švedijoje pagrobti jos piliečiai, ar pareikalaus moralinės žalos atlyginimo pagrobtų Lietuvos vaikų tėvams. Nutylėti šių dalykų nepavyks. Mes juos kelsime drauge su visais sąmoningais piliečiais,“ – rašoma A. Juozaičio viešame pareiškime.

A.Juozaitis su bendražygiais lapkričio 21d. Seime įregistravo teisinę peticiją dėl naujosios vaikų paėmimo tvarkos atšaukimo. Kartu su peticija jie pateikė Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimų projektą.

„Projekte siūloma atsisakyti išplėstinių sumurto ir fizinių bausmių apibrėžimų ir atšaukti galiojimą straipsnių, kurie suteikia Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai galias priimti sprendimus dėl vaiko paėmimo. Tarnybai būtų palikta tik pagrindinė funkcija – prevencinių kompleksinių pagalbos šeimai programų įgyvendinimas. Ir tik iš tiesų išimtiniais atvejais, kai kyla tikras pavojus vaikui, Tarnyba turėtų realią prievolę laikinai paimti vaiką, o po to nedelsiant jį grąžinti, pavojui praėjus. Automatiško laikinos globos reikalavimo neliktų“, – sako A. Juozaitis.

Jeigu Seimo Peticijų komisija pripažins šį raštu pateiktą kreipimąsi peticija, tai jų siūlomos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisos bus svarstomos Seime.

Praradę viltį, kad Lietuvos valdžia priėmusi šeimoms labai nepalankius sprendimus laisva valia lengvai jų atsisakys – šiandien, sekmadienį, 13 val. Vilniuje prie Seimo susirūpinusių tėvų visuomenės grupės rengiamame mitinge bus reikalaujama stabdyti valdžios smurtą prieš šeimas.

Žiūrėkite tiesioginė mitingo transliaciją per Vinco Kubiliaus jutūbo kanalą:

Minfo.lt transliacija:

Skelbiame visą A. Juozaičio pareiškimą:

VIEŠAS PAREIŠKIMAS

2018-11-25

Dėl Seimo nario Mindaugo Puidoko darbo grupės pasiūlymų keisti naująją Vaikų teisių apsaugos pagrindų įstatymo redakciją

Daug šviesių vilčių teikia žinia, kad šiandien lapkričio 25d. Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo vyks susirūpinusių tėvų visuomenės grupės organizuojamas mitingas, kuriame bus protestuojama dėl valdžios agresijos prieš šeimos instituciją ir reikalaujama panaikinti antikonstitucinę norvegiško pavyzdžio vaikų paėmimo iš šeimų sistemą. Tai rodo, kad vėl atgyja piliečių orumas, savimonė ir ryžtas.

Su bendražygiais lapkričio 21d. parengėme teisinę peticiją dėl šios vaiko paėmimo tvarkos atšaukimo ir įregistravome ją Seime. Šią peticiją galima pasirašyti ir elektroniškai. Nors Seimas elektroninių peticijų nesvarsto, tačiau labai svarbus moralinis peticijos reikalavimų palaikymas. Todėl kviečiu ją pasirašyti: https://www.peticijos.com

Džiugu, kad ir Seimo narių grupė, vadovaujama Mindaugo Puidoko, ką tiktai įregistravo Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų projektą, kuris antradienį bus pateiktas Seimo posėdyje. Šiame projekte mėginama patobulinti „vaikų paėmimo“ tvarką, aiškiau apibrėžti vaikų paėmimo atvejus, apriboti Vaikų teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (toliau – Tarnyba) piktnaudžiavimo galimybes. Projekto autoriai tikriausiai sieks ir tėvų, plačiosios visuomenės palaikymo savo projektui.

Nors Mindaugo Puidoko grupės iniciatyva pagrįsta gerais ketinimais (gaila, žinoma, kad tokių ketinimų nebuvo dar tada, kai buvo priimtas visuomenės plačiai kritikuotas bei dabar kritikuojamas įstatymas), tačiau be išlygų palaikyti šią iniciatyvą būtų klaida. Norvegiškos tvarkos ir norvegiško pavyzdžio Tarnybos neįmanoma pataisyti – ją būtina aiškiai atšaukti.

Antai, projekte paliekami išplėstiniai smurto ir fizinių bausmių apibrėžimai, kurie iki kraštutinumo apriboja tėvų teisę drausminti savo vaikus (geriau sugrįžti prie apibrėžimų, kurie galiojo iki įstatymo priėmimo). Kai Tarnybai tokiu pagrindu paliekama teisė spręsti ar tėvai „sistemingai piktnaudžiauja“ savo valdžia, tai ir vėl sudarys sąlygas naujai agresijai prieš šeimas. Piliečių galimybės apsiginti prieš tokią Tarnybos savivalę lieka labai ribotos, teisminio nagrinėjimo procedūros nesuteikia tokių garantijų. O ir pati Tarnybos centralizacija norvegišku pagrindu nepasiteisino. Būtina grįžti prie didesnio savivaldos vaidmens.

Siūlome padėkoti Seimo nariams už jų iniciatyvą, tačiau pabrėžti, kad ji dar labai labai nepakankama. Dar daugiau, Seimui būtina nustatyti aiškią poziciją dėl tarptautiniu mastu kritikuojamos, vaikų ir šeimų teises pažeidžiančios norvegiškos praktikos. Lietuvai ji nepriimtina ir kosmetiniškai pakeista tokia tvarka Lietuvos šeimoms nieko gero neduos, nepaskatins gimdyti ir auginti vaikų, nesukurs piliečiams saugumo.

Tiesos momentas slypi tame, ar pagaliau politikai imsis veiksmų, kad Lietuvai būtų grąžinti Norvegijoje ir Švedijoje pagrobti jos piliečiai, ar pareikalaus moralinės žalos atlyginimo pagrobtų Lietuvos vaikų tėvams. Nutylėti šių dalykų nepavyks. Mes juos kelsime drauge su visais sąmoningais piliečiais.

Dr. Arvydas Juozaitis