Bilo bei Melindos Geitsų fondas sukūrė "Corona" virusą

Autorius: Billo bei Melindos Gatesų fondas Šaltinis: http://www.centerforhealthsecu... 2020-03-11 20:04:00, skaitė 3057, komentavo 8

Bilo bei Melindos Geitsų fondas sukūrė

2019 spalio 18 d. penkiolikos verslininkų, vyriausybės pareigūnų ir sveikatos ekspertų grupė susirinko prie vieno stalo Niujorke – kad suplanuotų globalų atsaką į niekad nematyto ir visiškai išgalvoto koronaviruso protrūkį, galimai nutiksiantį kada nors ateityje.

Pratybos truko tris su puse valandos – ir nepaisant visų pastangų, specialistams nepavyko sutrukdyti hipotetiniam koronavirusui nužudyti 65 milijonus žmonių.

Išgalvotasis koronavirusas, panaudotas simuliacijoje renginyje „Event 201“, kurį bendromis pajėgomis organizavo Johnso Hopkinso sveikatos apsaugos centras, Pasaulio ekonomikos forumas ir Billo bei Melindos Gatesų fondas, buvo vadinamas CAPS – tik priešingai nei tikrasis Kinijos koronavirusas, išgalvotasis pagal scenarijų pradėjo plisti tarp kiaulių Brazilijoje ir iš jų persimetė į jas auginančius ūkininkus, per kuriuos plito toliau. Priminsime, kad pagal paskutines versijas, 2019-nCoV prasidėjo laukiniuose gyvūnus ir Uhano turgavietėje persimetė į žmones.

„Event 201“ simuliacijoje dalyvavo sveikatos ekspertai iš Jungtinių Tautų ir Ligų kontrolės bei prevencijos centrų, taip pat keli akademikai ir privačių kompanijų atstovai. Kitaip tariant, tai buvo tų pačių sričių žmonės, kurie greičiausiai planuos pasaulio atsaką ir į realaus gyvenimo koronaviruso pandemiją.

Ir tai niūrų pratybų rezultatą daro kaip reikiant keliantį nerimą. Tiesa, pasak simuliacijos organizatorių, jų tikslas nebuvo paskleisti baimę – priešingai, jie tikėjosi, kad tai pasitarnaus kaip mokomoji patirtis, pabrėžiant tiek galimą pandemijos poveikį, tiek dabartinius mūsų pasirengimo tam trūkumus.

Tuo tikslu pasibaigus modeliavimui jie sudarė septynių veiksmų sąrašą, kurio tiek viešojo, tiek privataus sektoriaus vadovai galėtų imtis dabar – kad galėtų pasiruošti tokiam scenarijui, kaip „Event 201“.

Vis dėlto nerimą kelia tai, kad jei 2019-nCoV pasieks pandemijos lygį, gali būti per vėlu užkirsti kelią milijonams mirčių, kurias numatė „Event 201“.

„Event 201“ scenarijus

„Event 201“ imituoja naujo zoonotinio koronaviruso, perduodamo iš šikšnosparnių kiaulėms, o iš kiaulių – žmonėms, protrūkį. Virusas ilgainiui tampa veiksmingai perduodamas vieno žmogaus kitam ir sukelia didžiulę pandemiją. Patogenas ir jo sukelta liga modeliuota pagal SARS, tačiau yra lengviau perduodama žmonėms ir pasižymi sąlyginai lengvais simptomais.

Liga tyliai ir lėtai prasideda Brazilijos kiaulių fermose, tačiau vėliau ima sparčiai plisti sveikatos priežiūros įstaigose. Kai ji pasiekia tankiai apgyvendintas kai kurių Pietų Amerikos didmiesčių apylinkes, kuriose gyvena daug nepasiturinčių, ji tiesiog sprogsta. Pirmiausia virusas oro keliu patenka į Portugaliją, JAV ir Kiniją, vėliau – ir į daugelį kitų šalių. Nors iš pradžių kai kurios šalys sugeba jį sukontroliuoti, bet virusas plinta toliau ir po papildomų introdukcijų galiausiai nė viena šalis nebegali išlaikyti kontrolės.

Pirmaisiais metais nėra jokių skiepų. Egzistuoja išgalvotas antivirusinis vaistas, kuris gali padėti sergantiems – bet ne žymiau apriboti ligos plitimą.

Kadangi virusui jautri visa populiacija, pirmaisiais pandemijos mėnesiais kumuliacinių atvejų skaičius didėja eksponentiškai, padvigubėja kiekvieną savaitę. Kaupiantis susirgimų ir mirčių atvejams, ekonominės ir socialinės pasekmės tampa vis sunkesnės.

Scenarijus baigiasi po 18 mėnesių periodo, per kurį žūsta 65 mln. žmonių – pandemija ima lėtėti dėl mažėjančio virusui jautrių žmonių skaičiaus. Pandemija plinta tol, kol sukuriama veiksminga vakcina – arba kol virusu infekuojama 80–90% pasaulio gyventojų. Nuo to momento virusas greičiausiai tampa endemine vaikiška liga.