Ingrida Šimonytė Kijeve: Lietuva visada išliks nesvyruojančia Ukrainos rėmėja

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ingr... 2023-11-25 19:56:00, skaitė 451, komentavo 5

Ingrida Šimonytė Kijeve: Lietuva visada išliks nesvyruojančia Ukrainos rėmėja

Darbo vizito Kijeve metu Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė susitiko su Ukrainos Ministru Pirmininku Denysu Šmyhaliu. Premjerė pabrėžė visapusišką Lietuvos paramą nuo Rusijos karinės agresijos besiginančiai Ukrainai – iki ukrainiečių pergalės ir po jos.

„Džiaugiuosi vėl turėdama galimybę būti Kijeve, gyvai aptarti paramą Ukrainai, kurios svarba nemąžta. Galiu patvirtinti, kad kaip neišsenka Ukrainos valia gintis, taip neišseks ir Lietuvos parama ukrainiečių kovai už laisvę – prasmingiausiai, kokia gali būti“, – sakė premjerė I. Šimonytė.

Lietuvos ir Ukrainos Vyriausybių vadovai pasirašė bendrą deklaraciją, kuria, be kita ko, reiškiama parama Ukrainos europinės ir euroatlantinės integracijos siekiams, pabrėžiama Rusijos atsakomybės už sisteminius karo ir kitus nusikaltimus įgyvendinimo būtinybė.

Rusija negali pranokti Ukrainos mūšio lauke, tačiau tikisi išsekinti Ukrainą remiančių valstybių ryžtą ir kantrybę, pasinaudoti geopolitinėmis įtampomis, konfliktais kituose regionuose ir rinkimų ciklais, pridūrė premjerė.

Be to, nėra abejonių, kad artimiausią žiemą Rusija vėl taikysis į Ukrainos energetikos objektus ir kitą civilinę infrastruktūrą, pažymėta susitikime, todėl Lietuva tęs itin svarbią paramą šiam sektoriui.

Lietuva ir toliau dės visas diplomatines pastangas, kad padėtų įgyvendinti Ukrainos siekius tapti pilnateise ES ir NATO nare, susitikime pabrėžė premjerė.

Esame pasirengę suteikti visą turimą ekspertinę, administracinių gebėjimų stiprinimo bei kitokią pagalbą, kad Ukrainos progresas įgyvendinant būtinas reformas – didžiulis jau dabar, nepaisant karo keliamų sunkumų – leistų kuo greičiau pradėti stojimo į ES derybas.

Kaip pridūrė Ministrė Pirmininkė, geopolitinės įtampos ir kariniai konfliktai kituose regionuose yra iššūkis, atitraukiantis dėmesį nuo Rusijos agresijos, tačiau Lietuva ir toliau išliks Ukrainos balsu įvairiuose tarptautiniuose formatuose.

Premjerai I. Šimonytė ir D. Šmyhalis aptarė aktualiausius Ukrainos gynybinius poreikius, sankcijomis įšaldyto ir imobilizuoto Rusijos turto Vakaruose panaudojimo Ukrainos atstatymui klausimą ir europinių sprendimų šioje srityje svarbą.

Premjerai pažymėjo tolimesnio aktyvaus bendradarbiavimo tarp valstybių svarbą tiek dvišaliuose, tiek daugiašaliuose formatuose.

Parengta pagal LRV inf.