Majid Rafizadeh. Dar vienas Irano bendrininkas - Europos Sąjunga

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: https://www.propatria.lt/2023/... 2023-11-25 19:40:00, skaitė 653, komentavo 1

Majid Rafizadeh. Dar vienas Irano bendrininkas - Europos Sąjunga

Autorius yra politikos mokslų daktaras, Harvardo absolventas, žurnalo Harvard International Review tarybos narys. 

Nepaisant to, kad Iranas vis labiau įsitraukia į karą prieš Ukrainą, Izraelį ir žydus, Europos Sąjunga ir JAV, atrodo, mielai ir toliau nuolaidžiauja Irano valdantiesiems muloms. Ar dėl to jos neturėtų būti laikomos bendrininkėmis?

Iranas ir Rusija sparčiai žengia į priekį statydami Rusijoje gamyklą, kurioje bus masiškai gaminami Irano sukurti dronai kamikadzės, tikriausiai skirti padėti Maskvai atakuoti Ukrainos taikinius.

Tačiau nei Jungtinės Valstijos, nei Europos Sąjunga vien dėl šio projekto netaikė jokių sankcijų ar spaudimo, jau nekalbant apie Irano mirtinai pavojingą branduolinę programą ar daugiau nei 60 išpuolių prieš JAV karius Sirijoje ir Irake, įvykdytų nuo spalio 17 d.

Remiantis naujausia Mokslo ir tarptautinio saugumo instituto ataskaita:

Dabar, o ne vėliau, yra laikas JAV vyriausybei imtis iniciatyvos, bendradarbiauti su vyriausybėmis partnerėmis ir pramonės atstovais bei panaudoti svertus prieš mažiau linkusius bendradarbiauti, kad sutrukdytų "Alabugai" sėkmingai aprūpinti Rusijos kariuomenę tūkstančiais bepiločių orlaivių "Šached-136". Artėjant žiemai ir didėjant "Alabuga" "Shahed" produkcijai, galima tikėtis, kad Rusija paspartins "Shahed-136" atakas prieš gyvybiškai svarbią Ukrainos energetikos infrastruktūrą, sukeldama žiaurias gyvenimo sąlygas civiliams gyventojams. Svarbiausias, pavėluotas pirmasis žingsnis - Jungtinėms Amerikos Valstijoms ir jų sąjungininkams taikyti sankcijas UAB "Alabuga" ir su ja susijusioms bendrovėms".

ES ir toliau prekiauja su Iranu, taip pat pažeisdama JAV sankcijas. Vokietija yra pagrindinė Europos naftos ir ne naftos prekių pirkėja iš Irano. Laikraštis "Tehran Times" neseniai rašė:

"Vokietija buvo ketvirtas Irano importo šaltinis per penkių mėnesių laikotarpį....Irano prekių importas per penkis šių metų mėnesius siekė 14,4 mln. tonų, kurių vertė - 24,2 mlrd. dolerių, o tai reiškia, kad per metus padidėjo 7,49 proc. vertės ir 2,17 proc. svorio... Vidutinė kiekvienos importuotų prekių tonos muitinė vertė per minėtus penkis mėnesius buvo 1 677 doleriai."

Šimtai Europos bendrovių iš tiesų vykdo verslą su Irano režimu. Pasak "The National":

"Spaudimo grupė "United Against Nuclear Iran" (UANI) pradėjo kampaniją, kurios tikslas - įtikinti šimtus įmonių nutraukti ryšius su Iranu, ir Europos sostinėse surengs renginius, kuriuose viešai įvardins įmones, vykdančias verslą šioje šalyje.

"UANI" teigė, kad atlikus tyrimą visame pasaulyje buvo nustatyta 2 500 įmonių, įtariamų ryšiais su Iranu, iš kurių šimtai yra Europoje. Jei negaus patenkinamų atsakymų, jie paskelbs jų pavadinimus.

"Buvo susisiekta su įmonėmis, kad jos "paaiškintų" savo ryšius su šia šalimi.

"Spaudimo grupė savo kampanijai pradėti pasirinko Švediją, kurios mažiausiai du piliečiai yra sulaikyti Irane."

Naudos iš padidėjusios ES prekybos su Iranu greičiausiai gauna Islamo revoliucijos gvardijos korpusas (IRGC) ir aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei. ES prekyba su Iranu, didinanti Irano režimo pajamas, neabejotinai palengvina teokratiniam režimui tiekti ginklus Rusijai, dar labiau represuoti savo tautą, stiprinti savo karinį buvimą Venesueloje ir Kuboje, padėti savo įgaliotiniams eskaluoti savo tikslus, kuriais siekiama sunaikinti Izraelį ir žydus, ir, svarbiausia, papildyti savo branduolinio ginklo programą, kuria galėtų visus šantažuoti.

Jei tokią žalą Iranas daro neturėdamas branduolinių ginklų, pagalvokite, ką jis padarys juos turėdamas.

Irano režimas, tikriausiai žinodamas, kad Europos Sąjunga nesiims jokių veiksmų prieš jį - liūdnas pavyzdys, kai godumas yra svarbesnis ne tik už moralinį aiškumą, bet ir už nacionalinį saugumą - intensyvina dronų gamyklos statybą Rusijoje ir eksportuoja ginklus į Rusiją. Kaip 2023 m. kovo mėn. pranešė "Sky News":

Iranas slapta tiekė Rusijai didelį kiekį kulkų, raketų ir minosvaidžių sviedinių karui Ukrainoje ir planuoja siųsti daugiau, "Sky News" sakė saugumo šaltinis. Šaltinis teigė, kad du su Rusijos vėliava plaukiojantys krovininiai laivai sausio mėn. išplaukė iš Irano uosto ir per Kaspijos jūrą išplaukė į Rusiją, gabendami maždaug 100 mln. kulkų ir apie 300 000 sviedinių. Teigiama, kad siuntose buvo raketų paleidimo įrenginių, minosvaidžių ir kulkosvaidžių šaudmenų. Šaltinis teigė, kad Maskva už šaudmenis sumokėjo grynaisiais pinigais."

Europiečiai, tęsdami reikalus su Iranu, kartoja tą pačią klaidą, kurią padarė su nacistine Vokietija: maitina karo mašiną, kuri galiausiai atsisuks prieš juos pačius. Pataikavimas bet kam tik paskatins jį tapti dar didesne grėsme. Nors Europa ir JAV greičiausiai to nepadarys, atėjo laikas sustoti.