Šimonytė pažadėjo papildomus 2 mln. eurų Ukrainai

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/simo... 2023-11-27 18:05:00, skaitė 439, komentavo 3

Šimonytė pažadėjo papildomus 2 mln. eurų Ukrainai

Skaičiuojama, kad bendra Lietuvos karinė, humanitarinė ir finansinė parama Ukrainai pasiekė 1 milijardas. eurų, o tai sudaro 1,42 proc. BVP 2022 metams.

Antrąją vizito Kyjive dieną Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė dalyvavo antrajame Ukrainos Prezidento Volodymyro Zelenskio tarptautinės iniciatyvos „Grūdai iš Ukrainos“ viršūnių susitikime.

Grėsmė pasauliniam maisto tiekimui neturi būti naudojama kaip karo įrankis, o maisto saugumą pažeidžiančios šalys turėtų sulaukti neatidėliotino tarptautinės bendruomenės atsako, pabrėžta susitikimo metu priimtoje bendroje deklaracijoje.

Rusija kariauja ne tik mūšio lauke, ji taip pat siekia sukelti pasaulinę maisto krizę, naikindama civilinę Ukrainos uostų infrastruktūrą ir grūdų saugyklas, blokuodama Ukrainos Juodosios jūros pakrantę ir trikdydama teisėtą tranzitą teritoriniuose Ukrainos vandenyse, priduriama dokumente.

„Šiandien pagerbiame milijonų ukrainiečių, kurių gyvybes nusinešė Holodomoras, atminimą. Deja, praeityje pasaulis nesustabdė šio stalinistinio režimo vykdyto Ukrainos žmonių genocido per dirbtinai sukeltą badą. Amžių bėgyje keitėsi Rusijos pavadinimai, bet ne jos prigimtis ir veikimo metodai. Praėjus beveik šimtmečiui, liudijame Rusijos vykdomas atakas prieš Ukrainos civilinius uostus, grūdų saugyklas ir blokuojamą Juodąją jūrą. Rusija vėl siekia maistą paversti ginklu, tačiau šįkart tokios užmačios nebus sėkmingos, be kita ko – ir iniciatyvos „Grūdai iš Ukrainos“ dėka“, – sakė premjerė I. Šimonytė.

Ministrė Pirmininkė paskelbė, kad šiemet Lietuva prie šios iniciatyvos prisidės skirdama 2 mln. eurų paramą. Tokio paties dydžio įnašą Ukrainos kartu su tarptautiniais partneriais vykdomai humanitarinei maisto programai „Grūdai iš Ukrainos“ Lietuva skyrė ir 2022 m.

Visuose daugiašaliuose ir dvišaliuose formatuose, visais su Ukraina susijusiais klausimais Lietuva laikosi nuostatos, kad tarptautinės paramos Ukrainai mastas ir sparta negali būti mažinami, pabrėžė premjerė, todėl Lietuvos karinė, finansinė, humanitarinė pagalba Ukrainai tęsis, kol ji laimės karą ir atsistatys.

Lietuva taip pat sveikina ir palaiko Ukrainos pastangas kartu su partneriais sukurti alternatyvius kelius grūdų ir kitų prekių eksportui, tokius kaip ES-Ukrainos solidarumo koridoriai. Lietuva pasirengusi prisidėti transportuodama Ukrainos grūdus ir kitą produkciją į pasaulines rinkas per Klaipėdos jūrų uostą: padidinome uosto eksporto pajėgumus, pasiūlėme supaprastintas tranzito procedūras ir tikimės, kad bendradarbiaudami su Ukrainos ir Lenkijos vyriausybėmis Baltijos jūros koridorių galime paversti dar vienu svarbiu keliu Ukrainos grūdams į pasaulio rinkas, sakė Lietuvos Ministrė Pirmininkė.

Visgi vienintelis tvarus sprendimas siekiant tiek pasaulinio maisto saugumo, tiek tvarios ir teisingos taikos Europoje yra Ukrainos pergalė ir Rusijos visiškas pralaimėjimas šiame nepateisinamame ir neišprovokuotame kare, pabrėžė I. Šimonytė.

Parengta pagal LRV inf.