Izraelio karo rėmėjai soc. tinkluose meta didžiulius pinigus, siekdami formuoti palankią viešąją nuomonę

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/99809/izraelio... 2023-12-07 18:32:00, skaitė 743, komentavo 3

Izraelio karo rėmėjai soc. tinkluose meta didžiulius pinigus, siekdami formuoti palankią viešąją nuomonę

Bandantys pateisinti Izraelio veiksmų pasekmes ir daugybę žuvusiųjų Gazos ruože, Izraelio lobistai meta didelius pinigus socialinių tinklų reklamai. Kaip praneša „Politico” leidinys, remdamasis savo analize, Izraelį remiančios grupės išleidžia apie 100 kartų daugiau pinigų, nei propalestinietiįkos grupės, reklamai, kuria siekiama formuoti palankią Izraeliui nuomonę. Tiesa, kaip pažymi „Politico”, kai kurių dalykų už pinigus nusipirkti nepavyksta.

Remiantis „Politico” leidinio atlikta analize, Izraelio gynimo organizacijos, remiančios Izraelio karą su „Hamas”, per pastarąjį mėnesį reklamai „Meta” socialinės žiniasklaidos platformose išleido maždaug 100 kartų daugiau, lyginant su grupėmis, palaikančiomis palestiniečius ir arabus.

Bendros daugiau kaip 2 mln. dolerių išlaidos „Facebook” ir „Instagram” tinkluose, nors ir nekoordinuotos, rodo, kaip proizraelietiškos grupės bando formuoti viešąją nuomonę tarp amerikiečių, ypač jaunesnės kartos, kuri vis skeptiškiau žiūri į Izraelį.

„Tai labai asimetriška”, – sakė Samas Džefersas (Sam Jeffers), ne pelno siekiančios organizacijos „Who Targets Me”, stebinčios politinės socialinės žiniasklaidos reklamos kampanijas, vykdomasis direktorius. „Tai galioja tiek vietoje, tiek informacinėje erdvėje”.

Skaitmeninės reklamos spaudimas – įskaitant vieną grupę, kuri per šį laikotarpį „Meta” platformose išleido beveik pusę milijono dolerių – vyksta tuo metu, kai JAV ir tarptautiniai įstatymų leidėjai svarsto, kokiomis sąlygomis bus teikiama papildoma parama Izraeliui, nes jo karinė kampanija, pasak „Hamas” valdomos Gazos ruožo sveikatos priežiūros institucijų, pražudė mažiausiai 15 000 palestiniečių.

Atsakydamas į spalio 7 d. „Hamas” išpuolį, per kurį kovotojai nužudė apie 1 200 žmonių ir paėmė apie 240 įkaitų, Izraelis pradėjo Gazos ruožo bombardavimą iš oro ir antžeminę invaziją.

„POLITICO” išanalizavo „Meta” skelbimų biblioteką, arba internetinę duomenų bazę, kurioje stebima, kokios grupės per tam tikrą laikotarpį perka mokamus pranešimus socialiniuose tinkluose „Facebook” ir „Instagram”.

Technologijų milžinė yra viena iš nedaugelio socialinės žiniasklaidos bendrovių, kartu su „Google”, atskleidžiančių išsamią informaciją apie reklamos pirkimo duomenis. POLITICO apžvelgė lapkričio 2-gruodžio 1 d. skelbimus, paleistus pagal rėmimo grupių sąsajas su Izraelio arba Palestinos reikalais.

„Meta” platformose, kurios kartu yra didžiausios pasaulyje socialinės žiniasklaidos svetainės pagal naudotojų skaičių, tarp Izraelio rėmimo skelbimus perkančių grupių yra gerai žinomi vardai, pavyzdžiui, Amerikos Izraelio viešųjų reikalų komitetas, taip pat Kovos su antisemitizmu fondas, milijardieriaus Roberto Krafto įkurta grupė.

Jų bendros 2,2 mln. JAV dolerių išlaidos viršijo beveik visų kitų subjektų išlaidas tuo laikotarpiu, išskyrus konservatyvią naujienų svetainę „Daily Wire” ir su ja susijusias „Meta” paskyras, kurios išleido beveik 3 mln. dolerių, nustatė „POLITICO”.

Palyginimui, palestiniečius, musulmonus ir arabus remiančios grupės per tą patį laikotarpį „Meta” reklamoms išleido mažiau nei 20 000 JAV dolerių, nustatė POLITICO.

„Pasakykite Vašingtonui, kad dabar yra laikas palaikyti Izraelį”, – raginama vienoje AIPAC reklamoje, kuri, remiantis „Meta” skaidrumo duomenimis, buvo rodoma lapkričio pabaigoje ir skirta vyresnio amžiaus socialinių tinklų naudotojams tokiose valstijose kaip Niujorkas, Naujasis Džersis ir Kalifornija.

Marshall Wittman, AIPAC atstovas spaudai, sakė „POLITICO”, kad organizacija savo kampaniją socialinėje žiniasklaidoje naudojo „kovai su melagingais teiginiais ir tikslios informacijos apie konfliktą sklaidai užtikrinti”. Kovos su antisemitizmu fondo atstovas neatsakė į prašymą pakomentuoti.

Amerikos arabų antišmeižto komitetas (ADC) buvo didžiausias su palestiniečiais susijusių propagandos grupių reklamos davėjas. Nuo lapkričio 2 d. iki gruodžio 1 d. ši grupė „Meta” platformose išleido šiek tiek mažiau nei 10 000 JAV dolerių, nors beveik visuose jos mokamuose pranešimuose Artimųjų Rytų konfliktas nebuvo konkrečiai minimas.

„Padėkite mums ginti arabų amerikiečių teises!” – sakoma ADC reklamoje, kurią, remiantis „Meta” duomenimis, iki 50 000 kartų peržiūrėjo daugiausia 25-54 metų amžiaus moterys Kalifornijos, Niujorko ir Teksaso valstijose.

„Mūsų reklamų tikslas – pranešti žmonėms, kad esame čia, kad juos gintume”, – „POLITICO” sakė ADC nacionalinis vykdomasis direktorius Abedas Ayoubas.

Paklaustas, kodėl Palestiną palaikančios reklamos išlaidos daug mažesnės nei Izraelio interesus ginančių reklamų, A. Ayoubas teigė: „Kad pakeistum žmonių nuomonę apie melą, reikia daug daugiau pinigų.”

„Meta” uždraudė „Hamas” ir pašalino turinį, kuriame šlovinama organizacija, kurią JAV ir Europos Sąjunga yra paskelbusios teroristine organizacija. „X” vadovė Linda Yaccarino spalio 11 d. laiške rašė, kad „X platformoje nėra vietos teroristinėms organizacijoms ar smurtinėms ekstremistinėms grupuotėms”.

Nevienodos išlaidos reklamoms, kurių daugelis skirtos jaunesniems vartotojams, sutampa su didėjančiu jaunų amerikiečių skepticizmu Izraelio atžvilgiu. Praėjusį mėnesį paskelbtos Kvinipiako universiteto apklausos duomenimis, 66% jaunesnių nei 35 metų respondentų teigė nepritariantys Izraelio atsakui į spalio 7 d. „Hamas” išpuolį, palyginti su vyresnio amžiaus amerikiečiais, kurie labiau palaikė Izraelį.

Nuo lapkričio 2 d. iki gruodžio 1 d. didžiausias pavienis proizraelietiškos reklamos užsakovas buvo organizacija „Faktai už taiką”, kuri išleido daugiau kaip 450 000 JAV dolerių, kad nukreiptų savo reklamą į jaunesnius nei 30 metų „Meta” vartotojus didžiuosiuose miestuose, pavyzdžiui, Hiustone, Atlantoje ir Los Andžele.

Mokamuose pranešimuose – penktoje vietoje pagal dydį reklamos, kurią per tą laikotarpį pirko bet kuri atskira organizacija, – buvo Palestinos pilietis Izraelyje, smerkiantis „Hamas” elgesį su LGBTQ bendruomene, ir vaizdo įrašas, kuriame teigiama: „Kol Gazos gyventojai kenčia, „Hamas” lyderiai gyvena vilose Katare”.

Grupė per mėnesį taip pat surinko daugiau nei 18 000 sekėjų „TikTok” svetainėje, kurioje nesuteikiama skaidrių duomenų apie JAV reklamos pirkimus.

Grupė „Faktai už taiką” internete neatskleidžia savo finansuotojų, tačiau jos „Facebook” puslapyje nurodytas telefono numeris sutampa su Džošo Vlasto, buvusio ankstesnio Niujorko gubernatoriaus demokrato Endriu Kuomo (Andrew Cuomo) patarėjo, telefono numeriu.

Grupės atstovas neatsakė į prašymus pakomentuoti, nors Tiriamosios žurnalistikos biuras anksčiau pranešė apie Vlasto ryšius su „Facts for Peace”. Semaforas pranešė, kad jis buvo pasamdytas vadovauti Volstrito ir Holivudo milijardierių finansuojamai 50 mln. dolerių vertės žiniasklaidos kampanijai, kurios tikslas buvo „apibrėžti Hamas Amerikos žmonėms kaip teroristinę organizaciją”.

„Faktai už taiką”, tai didelis išlaidautojas, – sakė Džefersas iš „Who Targets Me”. „Tai rimti pinigai.”

Kai kurie proizraelietiški mokami pranešimai prieštaravo socialinės žiniasklaidos taisyklėms.

puslapis pavadinimu „Bring Them Home Now”, kuris išleido 56 000 JAV dolerių pranešimams apie Izraelio įkaitus Gazoje,, remiantis Meta skaidrumo įrašais, neatskleidė savo Facebook finansuotojų. Skelbimai, kuriuose nebuvo tokios informacijos, buvo pašalinti.

Izraelio vyriausybė „Meta” reklamų per „POLITICO” apžvelgiamą laikotarpį nepirko, tačiau „X” tinklas spalį sustabdė vieno iš savo apmokamų pranešimų, kuriame „Hamas” buvo lyginama su „Islamo valstybe”, reklamą.

Nepaisant visos reklamos, yra tam tikra įtaka, kurios už pinigus nenusipirksi, ypač tarp jaunesnių žmonių.

Lapkričio mėnesį „TikTok” atsakė į respublikono Mike’o Gallagherio (R-Wis.) kritiką, kuris be jokių įrodymų teigė, kad ši platforma galbūt yra „piktavališka įtakos operacija”, manipuliuojanti jaunaisiais amerikiečiais per „besaikę propagandą už „Hamas”.

Pekine įsikūrusiai bendrovei „ByteDance” priklausanti įmonė tinklaraštyje atsakė, kad socialinėje žiniasklaidoje propalestinietiški hashtagai buvo populiaresni nei proizraelietiški. Ji atkreipė dėmesį į „Instagram”, kur hashtag’as „standwithisrael” surinko apie 264 000 įrašų, o „freepalestine” – daugiau nei 7 milijonus.

„Jaunų žmonių požiūris Palestinos naudai pakrypo gerokai anksčiau, nei atsirado TikTok”, – teigė TikTok.