„The New York Times“: karinės pagalbos trūkumas sukėlė chaosą Ukrainos ginkluotosiose pajėgose

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/the-... 2023-12-11 23:23:00, skaitė 601, komentavo 5

„The New York Times“: karinės pagalbos trūkumas sukėlė chaosą Ukrainos ginkluotosiose pajėgose

Gruodžio 7 d., ketvirtadienį, Kremliui džiūgaujant, kad JAV Kongresas nepatvirtino naujo karinės pagalbos paketo Ukrainai, prezidentas Joe Bidenas apgailestavo, kritikuodamas respublikonus už tai, kad sunkiu momentu jie „šaudo į kojas“ sąjungininkui. Ukrainos kariai, politiniai lyderiai ir Kijevo sąjungininkai uždavė tą patį klausimą: kas atsitiks, jei JAV nustos teikti karinę pagalbą?

Prezidento Volodymyro Zelenskio vyriausybės pareigūnai ir ukrainiečiai vis dar tikisi, kad Kongresas galiausiai patvirtins kitą pagalbos paketą.

Tačiau atsižvelgiant į siaubingas pasekmes, kurios laukia Ukrainos, jei Jungtinėms Valstijoms nepavyks toliau teikti karinės pagalbos, Kijevo pareigūnai bando patys stiprinti savo šalies karinius pajėgumus ir stengiasi sustiprinti ryšius su kitais sąjungininkais, kurie ir toliau remia Ukrainą.

Kad ir kokie būtų sprendimai kitose šalyse, „mes nenustosime ginti savo šalies, neatleisime nė centimetro savo žemės“, – savo pranešime pabrėžė Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos vadovas Aleksejus Danilovas. Ketvirtadienio rytą, tai yra, praėjus kelioms valandoms po to, kai Senato respublikonai blokavo įstatymo projektą, pagal kurį Ukrainai būtų suteikta dešimčių milijardų dolerių tolesnė pagalba.

„Mes susitelksime, padarysime išvadas, užtaisysime ginklus ir toliau naikinsime Rusijos monstrą“, – pridūrė jis.

Pasak jo, dabar siekiama sustiprinti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas, kad jos nebetaptų „kintančios politinės situacijos įkaitais“.

Vis dėlto netikrumas dėl būsimų ginklų perdavimo neišvengiamai turės įtakos situacijai fronto linijose, sakė Michaelas Kofmanas, Carnegie Tarptautinės taikos fondo Rusijos ir Eurazijos studijų programos vyresnysis bendradarbis. „Šiuo metu Jungtinių Valstijų karinė pagalba Ukrainai yra paskutinė, o tai rodo fizinis amunicijos trūkumas fronte“, – ketvirtadienį, gruodžio 7 d., sakė jis.

Viename interviu Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake’as Sullivanas pažymėjo, kad dėl finansavimo trūkumo Ukraina gali greitai atimti taip reikalingus oro gynybos pajėgumus. Vakarų ir Ukrainos pareigūnai teigia, kad šios sistemos išgelbėjo daugybę civilių gyvybių, nes Kremlius per pastaruosius dvejus metus ne kartą smogė apgyvendintoms vietovėms.

Be to, pasak Sullivano, greitai sumažės ir 155 milimetrų artilerijos sviedinių, kurių ukrainiečiams labai reikia, pasiūla.

„Tai lems tai, kad Ukrainos galimybės apsiginti nuo didžiulių Rusijos šiuo metu vykdomų išpuolių, taip pat Ukrainos galimybės užgrobti naujas teritorijas, bus labai sumažėjusios“, – sakė jis.

Sullivanas pažymėjo, kad JAV nebegalės siųsti Ukrainai oro gynybos sistemų, tokių kaip „Patriot“, kurių kiekviena kainuoja po 1 mlrd.

„Tai yra, Ukrainos galimybės perimti bepiločius orlaivius ir raketas, paleistas siekiant sunaikinti civilinę infrastruktūrą, taip pat per atakas prieš jos ginkluotąsias pajėgas, bus labai sumažintos“, – aiškino jis.

Marmuru išklotose salėse vykstant diskusijoms dėl tolesnio Kijevo karo pastangų finansavimo, Ukrainos kariai stengiasi prasiveržti pro krauju suteptus apkasus, kad sustabdytų Rusijos pajėgų veržimąsi į priekį.

„Tai yra pragaras“, – interviu, parodytame nacionalinei televizijai, sakė 93-iosios brigados ukrainiečių karys Andrejus Babičevas. Jis kovoja netoli Bakhmuto, Rytų Ukrainoje, kur Rusijos kariuomenė tęsia nenumaldomą veržimąsi į priekį. “To nebuvo jau seniai. Iš abiejų pusių galite girdėti artilerijos patrankas visą parą. Temperatūra žemiau nulio. Purvas užšalęs.”

Anot jo, Ukrainos kariai žudo dešimtis rusų, tačiau ir toliau atvyksta pastiprinimas. Visame fronte Ukrainos kariai ir vadai turi priimti sudėtingus sprendimus, kaip geriausiai paskirstyti išteklius, kurių kasdien vis mažėja.

SN inf.