Britų mokslininkai teigia, kad žmonių kvėpavimas kenkia aplinkai

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/100363/britu-m... 2023-12-18 00:15:00, skaitė 779, komentavo 6

Britų mokslininkai teigia, kad žmonių kvėpavimas kenkia aplinkai

Pasauliniam atšilimui didelę įtaką daro žmonių įkvepiamas oras. Jame yra dvi šiltnamio efektą sukeliančios dujos, kurios daro didesnį poveikį aplinkai net už anglies dioksidą, rašo „Daily Mail” leidinys.

Galite valgyti mažiau mėsos arba važinėti dviračiu, o ne automobiliu – yra dalykų, kuriuos žmonės gali padaryti, kad užkirstų kelią klimato kaitai. Deja, „mažiau kvėpuoti” į šį sąrašą neįtraukta.

Ir tai gali būti problema, nes nauji tyrimai rodo, kad iš žmogaus plaučių į orą išmetamos dujos prisideda prie visuotinio atšilimo. Mokslininkai teigia, kad metanas ir azoto oksidas, kurių yra žmonių iškvepiamame ore, sudaro iki 0,1% visų Britanijoje išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų.

Ir tai net neatsižvelgiant į tai, ką išskiriame, kai atsiriaugėjame ir išskiriame žarnyne esančias dujas, taip pat į emisijas per odą, kurių nepastebime.

Naujam tyrimui vadovavo Jungtinės Karalystės Ekologijos ir hidrologijos centro Edinburge atmosferos fizikas daktaras Nicholas Cowanas.

„Žmonių iškvėptame ore gali būti nedideli metano (CH₄) ir azoto oksido (N₂O) kiekiai, kurių koncentracija yra padidėjusi ir kurie prisideda prie visuotinio atšilimo”, – sakė daktaras N. Kovanas ir jo kolegos. – „Raginame galvoti atsargiai, kad žmogaus išmetamų teršalų kiekis yra nereikšmingas.

Kaip dauguma mūsų prisimena iš gamtos mokslų pamokų vidurinėje mokykloje, žmonės kvėpuoja deguonimi ir iškvepia anglies dioksidą. Kai įkvepiame, oras patenka į plaučius, deguonis iš plaučių patenka į kraują, o anglies dioksidas (CO₂) – išmetamosios dujos – iš kraujo patenka į plaučius ir iškvepiant yra išstumiamos.

Augaluose yra priešingai: augalai naudoja CO₂ deguoniui gaminti kaip šalutinį medžiagų apykaitos produktą (procesas vadinamas fotosinteze).

Žmogaus iškvepiamo oro sudėtis:

  • Azotas (N) – 78%
  • Deguonis (O₂)* – 17%.
  • Anglies dioksidas (CO₂) – 4%.
  • Kitos dujos, įskaitant metaną (CH₄) ir azoto oksidą (N₂O) – 1%.

*Žmogaus iškvepiamame ore yra deguonies, tačiau jo yra mažiau nei ore, kuriuo kvėpuojame.

Kiekvienas žmogus iškvėpdamas išstumia anglies dioksidą, tačiau naujame tyrime mokslininkai daugiausia dėmesio skyrė metanui ir azoto oksidui. Šios dvi medžiagos yra stiprios šiltnamio efektą sukeliančios dujos, tačiau kadangi jų iškvepiamas labai mažas kiekis, jų indėlis į visuotinį atšilimą galėjo likti nepastebėtas.

Be to, augalai iš esmės sugeria visą anglies dioksidą, kuris išsiskiria žmonėms kvėpuojant, todėl „žmogaus kvėpavimo metu išskiriamo anglies dioksido poveikis klimatui yra praktiškai nulinis”, – MailOnline sakė daktaras Kovanas (Dr. Cowan).

Tačiau to paties negalima pasakyti apie metaną ir azoto oksidą, nes augalai šių dujų nenaudoja fotosintezės procese

Atlikdami tyrimą mokslininkai ištyrė metano ir azoto oksido kiekį 104 suaugusių savanorių iš Jungtinės Karalystės iškvėptame ore. Eksperimento dalyviai turėjo giliai įkvėpti ir sulaikyti kvėpavimą penkias sekundes, o tada iškvėpti į sandarų plastikinį maišelį.

Iš viso buvo paimti 328 mėginiai ir užrašyti kiekvieno dalyvio duomenys, pavyzdžiui, amžius, lytis ir mitybos įpročiai. Išanalizavę mėginius, mokslininkai nustatė, kad azoto oksidą iškvėpė visi dalyviai, tačiau metano rasta tik 31% tiriamųjų.

Pasak mokslininkų, tie, kurių kvėpavimo metu metanas neišsiskiria, vis tiek gali „išskirti šias dujas per žarnyną” – išskirdami dujas. Įdomu tai, kad metano iškvėptame ore dažniau aptikta pas moterims ir vyresnius nei 30 metų asmenis, tačiau mokslininkai negali tiksliai pasakyti, kodėl taip atsitiko.

Abiejų dujų koncentracija eksperimentiniuose mėginiuose leido mokslininkams apskaičiuoti, kokia dalis Jungtinėje Karalystėje išmetamų dujų susidaro kvėpuojant: metano atveju tai yra 0,05% metano, o azoto oksido atveju – 0,1 proc.

Dr. Kovanas pabrėžia, kad šis procentinis dydis yra susijęs būtent su šiomis dujomis, o ne su visais JK išmetamais šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekiais. Tyrėjams nepavyko rasti jokio ryšio tarp kvėpuojant išsiskiriančių dujų ir mitybos, nors yra žinoma, kad mėsos valgytojai prisideda prie klimato krizės kitais būdais.

Ekspertai pabrėžia, kad jų tyrime buvo nagrinėjamos tik kvėpavimo metu susidarančios šiltnamio efektą sukeliančios dujos, todėl jame nepateikiamas bendras žmogaus į atmosferą išmetamų teršalų kiekis.

Autorių teigimu, į metano ir azoto oksido emisijas „paprastai neatsižvelgiama atliekant daugumą aplinkos stebėsenos tyrimų”, nes jos laikomos nereikšmingomis.

Tačiau tolesni šių dujų, kurias žmogus išskiria ne tik kvėpuodamas, tyrimai galėtų suteikti daugiau informacijos apie „poveikį gyventojų senėjimui ir mitybos pokyčiams”, daro prielaid1 tyrimo autoriai.

Žmogaus organizmo viduje metano dujas gamina mikroorganizmai, vadinami metanogenais, gyvenantys mūsų virškinamajame trakte. Metanas patenka į kraujotaką ir pernešamas į plaučius, kur kvėpuojant išsiskiria.

Žarnyne ir burnoje esančios bakterijos maiste ir vandenyje esančius nitratus paverčia azoto oksidu, kuris išsiskiria kvėpuojant.

Tyrimas paskelbtas žurnale „PLOS One”.