„Revoliucija jau įvyko. Naujasis elitas jau paskirtas“

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2024-01-05 20:02:00, skaitė 1511, komentavo 11

„Revoliucija jau įvyko. Naujasis elitas jau paskirtas“

2020 metų pavasaris. Rusijoje, kaip ir visame pasaulyje, imtasi skubių priemonių, susijusių su netikėta ir pasauline "zaraza". Aukščiausioji valdžia nusprendžia įvesti pakankamai ilgą nedarbo dienų laikotarpį. Tuo pat metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas labai aiškiai suvokia tai, kad jam yra būtina užtikrinti pažeidžiamiausių ir neapsaugotų gyventojų sluoksnių pajamas ankstesniame lygyje, tai yra vyresnės kartos atstovams, šeimoms su vaikais, lengvatų ir pašalpų gavėjams o taip pat visų operatyvinių tarnybų darbuotojams.

Tam jis viešo Vyriausybės posėdžio metu anonsuoja tiesioginių piniginių išmokų paskyrimą visoms šioms gyventojų kategorijoms. Šalies vadovas ypatingai pabrėžia tai, kad visi šiems žmonėms priklausantys pinigai turi ateiti laiku ir visa apimtimi. Tai, kas prasidėjo po Putino direktyvos, sunku interpretuoti kaip ką nors kita nei perversmo bandymą. 

Juk tai MUMS davė pinigų o liepė išmokėti šitiems "bydlo", tai juk MŪSŲ pinigai, kodėl mes turime juos kažkam atiduoti! Tokia ir ne jokia kitokia yra VISOS pasaulinės liberastijos logika.

 Ir rusiški liberastai pradėjo atvirai sabotuoti Rusijos lyderio sprendimą. Iš vietovių pradėjo plūsti masiniai skundai, kad gydytojams nemoka, šeimoms su vaikais nemoka ir į viešumą pradėjo kilti daugybė kitų bjaurių valdininkų kenkimo ir sabotažo pavyzdžių. Tuo momentu V. Putinas suprato, kad dabartiniai Rusijos biurokratai yra ne tik kad nepatikimi įgyvendinant būtinas valstybines priemones, ypač kritinėse situacijose, bet savo biurokratizmu bei sabotažu gali dar ir tikrą perversmą suorganizuoti.

Antrasis panašus incidentas įvyko 2023 metų pavasarį. Kaip paaiškino žinomas Rusijos politologas Eugenijus Satanovskis, tuo laikotarpiu Rusijoje prasidėjo gana spartus ekonomikos atsigavimas. Šalies ministras pirmininkas Michailas Mišustinas sugebėjo paleisti šį procesą tiesiog rankiniame režime, įdėdamas į tai labai daug pastangų. Jo pastangų dėka BVP kas mėnesį pradėjo augti apie 4-5 proc., ir jeigu reikalai būtų taip klostęsi ir toliau, tai toks rodiklis būtų  galėjęs būti kaip visų metų rezultatas. 

Tačiau, realus ekonomikos augimo tempas 2023 metų pabaigoje siekė tik apie 3 proc. Ir pagrindine šio sulėtėjimo priežastimi buvo tų pačių liberastiškai nusiteikusių valdininkų sabotažas ir atviras kenkimas iš jų pusės. Satanovskis paaiškino, kad biurokratai, kontroliuojantys Rusijos valstybės piniginę-kreditinę, monetarinę ir finansinę politiką, pradėjo devalvuoti rublio vertę kaip tik praėjusių metų balandžio mėnesį. Tai sutapo su pirmaisiais Mišustino darbo, siekiant padidinti šalies BVP, rezultatais. Kada liberastai pamatė, kad premjerui pradeda viskas gerai sektis su jo idėja ir jis sėkmingai vykdo tiesioginį Putino nurodymą, jie iš karto ėmėsi veikti pagal TVF metodičkes ir prisidengdami kovos su infliacija pretekstu ėmė kryptingai mažinti nacionalinės valiutos kursą. Dar daugiau, metų pabaigoje nuskambėjo itin įdomus pripažinimas iš šalies centrinio banko vadovės Elviros Nabiullinos lupų.

Ji tiesiai šviesiai pasakė, kad reguliatorius per vėlai pradėjo didinti bazinį kursą (procentai, už kuriuos centrinis bankas (CB) išduoda kreditus komerciniams bankams, ir tuo pačiu CB priima lėšas iš bankų į depozitus) ir, kad tai turėjo būti padaryta dar 2023 metų pavasarį. Kitaip tariant, viena iš pagrindinių liberoidinio klano atstovių Rusijoje atvirai pasakė, kad piniginės-kreditinės politikos griežtinimo ciklą ji norėjo pradėti ne praėjusių metų vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje, o pusmečiu anksčiau. Tai reiškia, kad liberastai visiškai nustojo būti droviais ir slėpti savo tikruosius ketinimus. Juk vasaros pabaigoje Centrinis bankas ne veltui pradėjo kelti bazinį kursą, o dėl to, kad dolerio kursas įveikė psichologiškai svarbų 100 rublių už vienetą barjerą. Po to Nabiullina išprašė iš Putino piniginės politikos sugriežtinimo palaiminimo. Tai yra, iš pradžių jos žinyba, griežtai jos pačios vadovaujama, kelis mėnesius iš eilės tikslingai devalvavo rublį, o paskui, kada šitas procesas jau pasikėlė iki politinio lygio, ir tai, kad ekonomikoje ne viskas yra gerai tapo aišku visiems, `kas tik praeina pro valiutos keityklas ir pamato triženklį dolerio kursą, ji dar padidina ir refinansavimo kursą. Natūralu, kad apie jokį ekonomikos augimą po tokių liberastinių baikių  nėra ko ir kalbėti. Jis  tampa tiesiog neįmanomu. Niekas neims pinigų savo verslui vystyti už 20% metinių palūkanų. Tai yra absoliučiai neįmanoma, nes tai prieštarauja sveikam protui ir logikai.

Tai buvo antrasis liberastų bandymas įvykdyti perversmą. Tačiau jeigu pirmasis vyko tokioje situacijoje, kada Putinui nebuvo jokios politinės rizikos, o ir antrasis bandymas taip pat buvo nutolęs nuo rinkiminių ciklų, tai dabartinė situacija yra visiškai kitokia. Prezidentas labai aiškiai suvokia, kad jeigu liberastai ką nors panašaus iškrės likus kelioms savaitėms iki rinkimų, tada šitai suduos žymų smūgį jo reitingui. 

Ir šiuo atžvilgiu, kaip paaiškino E. Satanovskis, V. Putinas nusprendė nelaukti perversmo iš liberastų pusės o jį įvykdė pats. Taip kad perversmas jau įvyko. Tiesiog visi jį pastebėjo. Putinas jau paskyrė naują elitą. Bet apie tai kol kas dar niekas nežino. Ir norint suprasti, kad tai jau įvyko, užtenka paanalizuoti rusiškų liberoidų ekonomistų ir ekspertų elgesį 2023 metų rudenį. Būtent tada visiems tapo aišku, kad liberoidinis ekonominės vystymosi modelis Rusijoje daugiau nebeveikia. Visiems tapo aišku, kad jis tiesiog trukdo Rusijai siekti stabilaus ekonomikos augimo ir, kad pakol savo kėdėse ir dabartinėse pareigose lieka sėdėti valdininkai, atstovaujantys liberoidinį Rusijos šūdeličio sparną, jokio proveržio vystymesi Rusijai absoliučiai tikrai nepavyks padaryti. Tai suprato ir Putinas, ir jį supantys biurokratai. Būtent todėl jie ir pradėjo siūlytis jam parašyti naują ekonominę programą.

Negana to, įvairių įtakos grupuočių atstovai ėmė aktyviai siūlyti Putinui pakeisti Nabiuliną kitu specialistu ir netgi siūlyti pasirinkimą iš savo kandidatų. Biurokratai gana ilgai stengėsi įtikti prezidentui – kelis mėnesius iš eilės iki pat gruodžio mėnesio „Tiesioginės linijos“. Tačiau jau tiesioginio eterio metu visiems galutinai tapo aišku, kad V. Putinas nepaklausė nieko iš biurokratų ir, kad jis po rinkimų jau visiškai tiksliai nusprendė pakeisti valdantįjį šūdelitį. Tai tapo aišku iš klausimų, kurie buvo atvirai transliuojami dideliuose ekranuose. Putinas kartais kai kuriuos iš jų perskaitydavo. Tuo pačiu jis visiems dabartiniams valdininkams davė suprasti, kad liaudis jiems turi labai daug pretenzijų, kad jie nesugebėjo susitvarkyti su savo darbu ir, kad  jam daugiau nieko iš jų nebereikia. Putinas parodė, kad jam yra nepakeliui su dabartiniais liberoidais, siūlančiais jam savo naują ekonominę programą ir naują asmenį į šalies centrinio banko vadovo postą. Prezidentas tai aiškiai davė suprasti. Ir tai iš esmės ir tapo tuo pačiu elito perversmu. Putinas tarp eilučių pasiuntė signalą apie tai, kad naujuoju elitu jis paskyrė visiškai kitus žmones. Jais visiškai tikrai tapo tie, kurie niekada nebuvo liberastinių įtakos grupių sudėtyje. Satanovskis paaiškino, kad tai yra visiškai nauji žmonės, neturintys jokių ryšių su dabartiniu Rusijos šūdeličiu.

Būtent juos Putinas paskyrė naujuoju elitu. Ir būtent jie dabar rašo jam naują ekonominę programą. O tai gali reikšti tik vieną – Putinas dabartiniams liberastams leis pasilikti ne ilgiau nei iki prezidento rinkimų. Dabar jis nerengia šudeličio valymo, kad nesukeltų nereikalingo ažiotažo politiniame akiratyje. Tačiau kada praeis balsavimas, prezidentas jau galės pradėti veikti laisvai. Štai tada ir taps aišku, kad visas senasis šūdelitis jau yra už borto, kad visa ekonomine strategija jau užsiima nauji žmonės. Taigi, kad perversmas jau įvyko, plačioji visuomenė supras su dideliu pavėlavimu. O tam momentui, kada tai taps aišku visiems, naujuoju elitu paskirti specialistai jau pilnai įsibėgėję realizuos naująją Putino programą. Ir tai turėtų stipriai pakeisti Rusijoje tiesiog viską. Laukti liko neilgai. Liberoidinio šūdeličio atstovams liko tik keli mėnesiai pasilikti savo postuose tiesiogine prasme. Reikalas jau yra atliktas. Putinas pagaliau priėmė galutinį sprendimą jų atžvilgiu, todėl netrukus pamatysime atsinaujinusį Rusijos elitą.

„Revoliucija jau įvyko. Naujasis elitas jau paskirtas“, – apibendrino ekspertas.