Lenkijos valdžios institucijos slėpė įrodymus apie „Nord Stream” sprogdinimą

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/101285/lenkijo... 2024-01-09 16:05:00, skaitė 1161, komentavo 5

Lenkijos valdžios institucijos slėpė įrodymus apie „Nord Stream” sprogdinimą

Lenkijos valdžios institucijos slėpė įrodymus ir bandė trukdyti „Nord Stream” ir „Nord Stream-2” dujotiekių sprogdinimų tyrimui, pranešė „The Wall Street Journal” (WSJ), remdamasis savo šaltiniais.

Pasak leidinio, Lenkijos ministerijos ir agentūros vengia bendradarbiauti su tarptautiniu tyrimu ir „atsisako pateikti galimai svarbius įrodymus”, reikalingus dujotiekio sprogdinimų tyrimui.

Be to, pasak WSJ pašnekovų, Lenkijos pareigūnai „per lėtai” teikia prašomus duomenis ir atsisako atskleisti informaciją apie įtariamųjų sabotažu judėjimą per šalį.

Tyrime dalyvaujantys saugumo pareigūnai WSJ teigė, kad minėti faktai kelia „vis daugiau įtarimų dėl respublikos vaidmens ir motyvų” „Nord Stream” sprogimų byloje.

Sprogimai „Nord Stream” ir dar nepradėtame eksploatuoti „Nord Stream 2” dujotiekyje įvyko 2022 m. rugsėjo 26 d. Incidentus kartu tiria Danija, Vokietija ir Švedija; Rusija juose nedalyvauja.

Lapkritį laikraščiai „The Washington Post” ir „Der Spiegel” citavo Ukrainos ir Europos pareigūnus, kurie teigė, kad dujotiekių susprogdinimą koordinavo pulkininkas Romanas Červynskis, buvęs vieno iš Ukrainos kariuomenės specialiųjų operacijų pajėgų dalinių vadas. Jis pats šią informaciją pavadino spekuliacija.

Pasak „The Times” šaltinių, dujotiekių sprogdinimą finansavo privatus investuotojas iš Ukrainos. Tačiau Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pareiškė, kad Ukrainos vyriausybė neturi nieko bendra su šiais sprogimais.

Tuo tarpu buvęs ir jau vėl dabartinis dabartinis Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis iškart po dujotiekių sprogimų savo „Twitter” paskyroje užrašė „Thank you, USA”. Valandos bėgyje įrašas buvo ištrintas, tačiau daugybė interneto naudotojų spėjo jį užfiksuoti.