Buvęs Lenkijos VRM ministras ir buvęs viceministras sulaikyti Prezidento rūmuose

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/101368/buves-l... 2024-01-10 17:14:00, skaitė 1156, komentavo 1

Buvęs Lenkijos VRM ministras ir buvęs viceministras sulaikyti Prezidento rūmuose

Buvęs Lenkijos p-rezidentas Duda (centre) ir jo VRM ministras (dešinėje) su pavaduotoju (kairėje) 

Lenkijos vidaus reikalų ministerijos pareigūnai Varšuvoje sulaikė buvusį vidaus reikalų ministrą Mariušą Kaminskį ir jo buvusį pavaduotoją Maciejų Vonsiką.

Kaip praneša „Polskie radio", Mariušas Kaminskis ir Maciejus Vonsikas buvo sulaikyti prezidento rūmuose, kur dalyvavo valstybės vadovo Andžejaus Dudos patarėjų paskyrimo ceremonijoje.

Lenkijos vidaus reikalų ministerijos teigimu, buvęs ministras ir jo buvęs pavaduotojas buvo sulaikyti „pagal teismo nutartį”.

Kaminskis ir Vonsikas ėjo ministrų pareigas 2019-2023 m. Praėjusių metų pabaigoje jie buvo išrinkti į Lenkijos Seimą (parlamentą) nuo partijos „Teisė ir teisingumas” (PiS), tačiau galiausiai iš jų buvo atimti mandatai.

2015 m. baudžiamojoje byloje, susijusioje su 2007 m. „žemės skandalu”, šie politikai buvo pripažinti kaltais dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais ir neteisėtos operatyvinės veiklos. 2015 m. Andžejus Duda suteikė amnestiją Mariušui Kaminskiui ir Maciejui Vonsikui.

Tuo pat metu dabartinė Lenkijos vyriausybė, kuriai šiuo metu vadovauja Donaldas Tuskas, įsitikinusi, kad valstybės vadovas neturėjo teisės to daryti. 2023 m. gruodį teismas priėmė naują sprendimą buvusio Lenkijos vidaus reikalų ministerijos vadovo byloje ir skyrė jam dvejų metų laisvės atėmimo bausmę.

infa.lt: Tai atviras politinis karas, kuriame imamasi bet kokių radikalių priemonių, siekiant iš pašaknų sunaikinti politinius oponentus. Tai smūgis ir suteikusiam malonę Lenkijos prezidentui. Tikėtina, kad tarp prezidentūros ir D.Tusko vyriausybės taikos jau nebebus jokiais klausimais.