Jolanta Blažytė. O kaip su investuotojais?

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/101752/jolanta... 2024-01-18 21:05:00, skaitė 911, komentavo 8

Jolanta Blažytė. O kaip su investuotojais?

Prieš dvejus metus skambėjusį patriotinį -propagandinį naratyvą „och, mes jiems parodysim“ solidieji Vakarų ekspertai keičia į kitą, ne tokį optimistinį: „Putinas nesustos, Amerika mus išdūrė, reikia gintis patiems ir bla bla bla“.

O gintis kaip? Ogi paprastai – reikia dvigubinti/ trigubinti/ dešimtgubinti gynybos išlaidas ir žinoma, didinti mokesčius. Kiek didinti? Na, turbūt iki begalybės… Juk gali pulti ne tik rusai, bet ir kinai, mongolai, iraniečiai ir visi, kam tik šaus į galvą.

Šioje situacijoje, kaip verslininkė ir investuotoja, norėčiau kukliai paklausti: ar verta toliau investuoti Lietuvoje?

– Kurią bet kada gali pulti Putinas.
– Kurioje mokesčiai gali būti didinami iki begalybės tam, kad Putinas nepultų.
– Kuri dėl nuolatos didinamų mokesčių praranda savo konkurencingumą.
– Kurią išdūrinėja Amerika.
– Kuri neturi adekvačios užsienio diplomatijos, išskyrus pubertatinius jaunuolius, nuolat pasiruošusius kažkam kažką įrodyti.
– Kurioje nebegalima išreikšti jokios „nesisteminės“ nuomonės, nesulaukus grasinimų atimti pilietybę ar išsiųsti į Rusiją.

Štai tik vienas pavyzdys: solidus britų ekspertas ir istorikas N. Ferguson leidinyje „Die Welt” pateikia raginimą Europos šalims didinti gynybos išlaidas nuo 2% iki 4% BVP. Tarsi Putinas, pamatęs tuos 4 procentus, pridėtų į kelnes, o į Europą ir kartu Lietuvą atkeliautų olimpinė ramybė. Cituoju:

„ Labai didelė tikimybė, kad Rusijai pavyks pasiekti stiprų proveržį konflikte su Ukrainai. Ukrainos oro gynybinės sistemos silpsta, armijai neužtenka artilerijos ir kareivių. Dauguma Vakarų politikų nenorėjo tikėti tokiu scenarijumi. Rusijos pergalės atveju iš Ukrainos liks tik „nuograuža“, šalis negalės pasiekti jokių ekonominių laimėjimų, nes vargu ar kas norės į ten kišti savo pinigus.

Be to, Putinas šioje vietoje nesustos, nes jis nori atkurti Rusijos imperiją. Tikėtis pagalbos iš Amerikos jau neverta, nes ši šalis šiuo metu gyvena nuosmukį, koks buvo prieš Romos imperijos žlugimą.
(P.S. O Europa tokio periodo neišgyvena??? Tik Amerika???)

Neatmestina, kad po 10 metų NATO apskritai neliks.

Amerikos pagalba Ukrainai silpsta ir Amerika kartoja jai jau įprastą schemą: JAV žada palaikyti konfliktuose esančias vyriausybes tiek, kiek reikės, tačiau po poros metų palaikymas baigiasi taip, kaip jau buvo Irake ir Afganistane. Susidaro įspūdis tarsi jiems nusibostų kokia nors TV laida ir jie dėl įvairovės persijungia kitą kanalą“.

Taigi ekspertas ir istorikas N. Ferguson, įkalęs porą „įvarčių“ Amerikai dėl jos veidmainystės, siūlo problemą spręsti mokesčių didinimu Europos šalyse. Taip sakant, nuo 2% BVP iki 4% – ir problemos nebeliks.

Suprantu, kad kiekvieną apgavystę ir kiekvieną sofos ekspertų „kliurką“ galima užkišti didėjančiais mokesčiais?

Tik būtų įdomu žinoti, kas tuos mokesčius mokės? Mokės taip, kad nei Lietuvai, nei visai Europai neteks įžengti į tą periodą, koks buvo prieš Romos imperijos žlugimą?

Pirmą kartą šis įrašas paskelbtas jo autorės asmeninėje Facebook paskyroje.