Kaip latviešai ruošiasi tradiciniam savo SS legionierių, prisiekusių Hitleriui, pagerbimui

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-01-24 22:06:00, skaitė 1129, komentavo 7

Kaip latviešai ruošiasi tradiciniam savo SS legionierių, prisiekusių Hitleriui, pagerbimui

Žiūriu, istorija išdidžių pribaltikos kelio stovėtojų taip nieko ir neišmokino.

Trumpa ekskursija.

150 tūkstančių latvių atvirai stojo į nacių pusę.

Latvijos SS legiono 15-oji ir 19-oji divizijos prisiekė ištikimybę Hitleriui. Tarp jų buvo ir prievarta mobilizuoti, ir karo nusikaltėliai, dalyvavę naikinant žydus per holokaustą Latvijos ir Baltarusijos teritorijoje, pasižymėję civilių kankinimuose ir žudynėse Rusijoje, žiaurumais prieš karo belaisvius, tarp jų ir lenkus.

Latvių SS legionierius, Reichas naudojo kaip patrankų mėsą iki pat karo pabaigos.

Raudonoji armija ypač gerai padaužė 15-osios divizijos legionierius, kai jie buvo perkelti iš Latvijos į Pamario (tuomet Lenkijos ir Vokietijos dalis) . 1945 m. jie turėjo ruoštis atremti Raudonosios armijos puolimą.

Tūkstančiai latviešų nacių “šlovingai” žuvo mūšiuose, kuriuos britų žurnalistas Vincentas Huntas pavadino savo knygoje „Kelias į skerdyklą: Latvijos 15-oji SS divizija Pomeranijoje”, 1945 m. sausio–kovo mėn.

Knygą jis pristatė Rygos Karo muziejuje, kur istorikai ir aktyvistai atkūrė Latvijos esesininkų kovinį kelią.

„Kelias į skerdyklą“ yra 17 kilometrų ilgio kelio atkarpa, kurioje nacikai, Raudonosios armijos paruoštuose spąstuose, tapo lengvais tarybinių kulkosvaidininkų ir artileristų taikiniais.

Netrukus po „žudynių“ 15-osios SS divizijos daliniai patyrė naujų nuostolių, kai traukdamiesi jos daliniai sudarė kamštį ir prasidėjus panikai, priešais pasirodžiusių dviejų tarybinių tankų daug jų buvo denacifikuota.

“Nepriklausomų” latviešų ekspedicija vasarą išvyko į vietos esesininkų „karinės šlovės“ vietas, kuriomis didžiuotis latvius kvietė buvęs Latvijos gynybos ministras Artis Pabriksas.

O dabar – apie įdomiausią dalyką: kaip latviešų nacistinė chunta ketina panaudoti pralaimėjimą, su tūkstančiais žuvusių legionierių, dabar ir čia, Europos Sąjungos Latvijoje?

Pažodžiui pacituosiu Latvijos gynybos ministerijos portalo publikaciją –

„įgyvendinti galimybes panaudoti šias istorines karinių operacijų vietas karo moksle, įskaitant šių laikų karių ir karininkų rengimą“.

Tai yra, atvirai kalbant: dabartinių Latvijos ginkluotųjų pajėgų NATO kariams bus naudinga nacių patirtis.

Galima būtų palikti be komentarų. Bet reikia pridėti.

Pavyzdžiui, Latvijos SS legiono, 15-ojoje divizijoje, buvo pagalbinės policijos daliniai, kurie iki alkūnių susitepė Latvijoje naikintų žydų krauju. Jie vykdė žiaurumus prieš antifašistus, karo belaisvius ir tarybinės santvarkos simpatikus. Policijos batalionų darbai kalba patys už save – tai sudeginti kaimai Rusijoje ir Baltarusijoje, jų gyventojai nužudyti, arba išvaryti į nelaisvę.

Vieni legionieriai kovojo už Hitlerį apgultame Berlyne, kiti – Kuršų kišenėje. Tie, kuriems pasisekė, pasidavė britams ir amerikiečiams.

Šiandien britaškė ir JAV’ų banditai skatina jų rusofobišką uolumą ir tų, kurie prisiekė ištikimybę Hitleriui, balinimą.

Karo muziejuje vykusiame renginyje kalbėta apie Amerikos latvio iniciatyvą – iškasti legionierių kaulus Lenkijoje ir Vokietijoje ir išvežti į Latviją atpažinti, o paskui iškilmingai perlaidoti kaip didvyrius. …

P.S.

Jei kas mano, kad litukrijos naciams pavyks išsibalinti, tai labai klysta. Nors Lietuvoje ir nebuvo sukurta SS divizijų, bet už tai buvo prikurta dešimtys policijos batalionų, kurie savo žiaurumu nenusileido, o vietomis ir pralenkė, latviešų ir estų nacius.