Orbanas: Vengrijos konstitucija galėtų garantuoti teisę naudotis grynaisiais pinigais

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/103362/orbanas... 2024-02-28 03:26:00, skaitė 921, komentavo 3

Orbanas: Vengrijos konstitucija galėtų garantuoti teisę naudotis grynaisiais pinigais

Vengrijos premjeras V. Orbanas sakė, kad elektroninių valiutų įvedimą skatina bankai, todėl jo vyriausybė neprieštaraus pastangoms konstitucijoje įtvirtinti teisę naudotis grynaisiais pinigais

Jei spaudimas prieš grynųjų pinigų naudojimą toliau didėtų, Vengrija yra pasirengusi apsvarstyti galimybę savo konstitucijoje įtvirtinti teisę jais naudotis, pirmadienį pareiškė Ministras Pirmininkas Viktoras Orbanas.

Atsakydamas į dešiniojo opozicinio judėjimo „Mi Hazánk” (Mūsų tėvynė) lyderio László Toroczkai klausimą parlamente, Vengrijos premjeras atmetė kaltinimus, kad jo vyriausybei nerūpi grynųjų pinigų naudojimas.

Jis pažymėjo, kad Vengrijos vyriausybė neleido apriboti grynųjų pinigų naudojimo, nors bankų sektorius pateikė daug prašymų šia linkme. Vyriausybė nepriėmė ir nepripažįsta nė vieno tokio prašymo.

„Jei bus daromas tarptautinis spaudimas, mes priešinsimės konstitucinėmis priemonėmis. Šiuo klausimu mes galime lengvai susikalbėti”, – sakė Orbanas Toroczkai.

Jis pridūrė, kad grynųjų pinigų naudojimo teisinę apsaugą galima išspręsti dabar, bet jei, pasak Mi Hazánk, verta ją pakelti iki konstitucinio lygmens, vyriausybė tam netrukdys, rašo Vengrijos naujienų portalas „Magyar Nemzet”.

Atsakydamas į kitą Toroczkai klausimą, premjeras sakė, kad „grynųjų pinigų naudojimas renginiuose panaikinamas, kad žmonėms nereikėtų atsiskaityti banko kortelėmis; vietoj to jie (renginių organizatoriai) naudoja savo mokėjimo sistemas”.

Teisės naudotis grynaisiais pinigais apsaugos klausimas pastaruoju metu tapo aktualus, Austrijoje diskutuojama dėl teisės naudotis grynaisiais pinigais įtraukimo ir į Konstituciją.

Daugiau nei pusė milijono austrų pasirašė peticiją, raginančią įtraukti tokią teisę į konstituciją, o Austrijos laisvės partija (FPÖ) garsiai pasisakė už tai, kad vyriausybė imtųsi veiksmų šiuo klausimu.

„Ši pasirinkimo laisvė turi išlikti ir ateityje. Grynieji pinigai – tai veikianti duomenų apsauga. Grynieji pinigai yra spausdinta laisvė. Ir dar vienas aspektas neturėtų likti nepaminėtas: Kaip be grynųjų pinigų vaikai turėtų išmokti elgtis su pinigais, taigi ir užsiimti verslu?

Vaikams labai svarbu, kad pinigai būtų po ranka. Tačiau tai svarbu ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems, kad jie galėtų kontroliuoti savo išlaidas”, – pernai aiškino FPÖ finansų ir biudžeto atstovas spaudai Hubertas Fuchsas.