Patyčių kultūra mokyklose: Kas ją sukelia?

Autorius: Milda Bartašiūnaitė Šaltinis: https://www.facebook.com/milda... 2016-07-10 22:29:02, skaitė 2571, komentavo 0

Patyčių kultūra mokyklose: Kas ją sukelia?


"Kultūra" debilams - auklėja ir augina vis naujas debilų kartas

Vaikai juk beždžioniukai, kurie elgesį dažniausiai kopijuoja iš aplinkos. Priimta manyti, jog smurtauti jie išmoksta iš suaugusių ar net tėvų, bet jei paanalizuotumėm suaugusiųjų smurto modelį ar priežastis, jos absoliučiai skiriasi nuo mokyklinukų.

Suaugusiųjų smurtas dažniausiai yra vienas prieš vieną. Kad duotų kažkam į snukį ar pasityčiotų iš ko nors, suaugęs neieško būrio bendraamžių ar pasekėjų. Be to, dažniausiai iki agresyvių muštynių prieina dėdulės, kurių kraujyje promilės pasiekia kritinę ribą, kuri atjungia smegenis.

O vaikai?

Klasėje ar keliose klasėse visada susiformuoja "gaujos", kurios palaikys vieną ar kitą konfliktuojančią pusę. arba gauja užsisės ant vieno vaiko "aukos"/
iš kur visą tai?

Ogi iš vakarietiškų menkabiudžetinių "meninių" filmų . Juos vieną po kito suka mūsų TV kanalai šėštadienio-sekmadienio rytais. Pasižiūrėkit į siužetus ir klausimų daugiau nekils, iš kur mūsų vaikai nusibeždžioniauja tarpusavio bendravimo modelį. 

Scenarijai praktiškai vienodi: kelios mergaitės iš turtingų šeimų vaikšto mokyklos koridoriais ir niekina aplinkinius. nepaisant to, visi jomis žavisi ir garbina. Filmo kulminacija, kai tos kelios slabadūros pasikviečia į vakarėlį savo "auką" ir ten, prie šimto akių, iš jo grubiai pasityčioja. Tada "auka" sugalvoja kietą keršto planą ir jį įvykdo. Kitais žodžiais tariant, įvyksta patyčios tik jau adresatas kitas.

Filmų, kur "buliai" ir "aukos" galiausiai susitaiko - praktiškai nėra. Yra tik vienas vienintelis motyvas - stipresnių smurtas prieš kitus.

Ką siūlau?

Ogi drąstiškai išimti tokius "edukacinius" filmus jaunimui iš TV ekranų. Jie neturi jokios meninės ar išliekamosios vertės, plius dar yra labai žalingi mūsų beždžioniukų vystymosi periode.

P.S.
Vaikai, kurių vienas iš tėvų - smurtautojas, kaip taisyklė pasirenka palaikyti "aukos" pusę. Tokiam vaikui smurtas apskritai tampa atgrasus, bauginantis ir visiškai nesektinas pavyzdys. Tiesa, būna išimčių, kai vaiko psichika pakrinka ir jis tampa recidyvistu - pradeda kankinti gyvunus, skriausti mažesnius, bet čia jau grynai psichikos sutrikimai ir jie gan reti.