Grafologai tvirtina, kad buvęs Lenkijos prezidentas Lechas Valensa buvo rusų šnipas

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/01/graf... 2017-02-01 08:43:28, skaitė 2490, komentavo 0

Grafologai tvirtina, kad buvęs Lenkijos prezidentas Lechas Valensa buvo rusų šnipas

Grafologai tvirtina, kad buvęs Lenkijos prezidentas Lechas Valensa buvo rusų šnipas
buvęs Lenkijos prezidentas Lechas Valensa. | ve.lt nuotrauka

„Grafologai tvirtina, kad lenkų „Solidarumo“ herojus, ex-prezidentas Lechas Valensa buvo rusų šnipas, kadangi jo rašysena sutampa su žinomo komunistinės valdžios informatoriaus rašysena“, – rašo The Daily Mail.

„Analitikai iš nacionalinio atminimo Instituto (IPN), Lenkijos organizacijos, tiriančios nusikaltimus prieš lenkų tautą, tyrė agento, kodiniu vardu „Bolekas“ ranka rašytus dokumentus“, – rašoma straipsnyje. Jie priėjo išvados, jog Valensa slapčia bendradarbiavo su organais nuo 1970 iki 1976 metų.

„Tačiau Valensa toliau neigia šiuos kaltinimus ir tvirtina, jog ši nauja analizė – tai klastotė“, – rašo laikraštis.

„Praėjusių metų gegužę ex-prezidentas, prisidėjęs prie komunizmo žlugimo Lenkijoje, pareiškė, jog paviešins turimus pas jį 900 dokumentų, kad žmonės galėtų patys sau nuspręsti, buvo jis slaptu agentu ar ne“, – rašoma straipsnyje.

„Valensa nutarė publikuoti popierius po to, kai vasario mėnesį buvo paskelbti dokumentai, kuriuose akivaizdžiai buvo jo parašas, patvirtinantis, jog jis, esą sutiko dirbti slaptajai komunistų policijai, kas visuomenėje sukėlė didelį sąmokslo teorijų augimą aplink Lechą Valensą“, – aiškina straipsnio autorius.

Dokumentai buvo perduoti Varšuvoje valdžiai nuo Marijos Kišak (Maria Kiszczak), buvusio Lenkijos vidaus reikalų ministro, generolo Česlavo Kišako (Czeslaw Kiszczak) našlės.

„Ten buvo 183 puslapiai, – asmeninė agento kodiniu pavadinimu „Bolekas“ byla ir 576 puslapiai darbų aprašymų, įvykdytų minėto agento nuo 1970 iki 1976 metų“, – pateikiama straipsnyje.

82 metų amžiaus generolo Kišako našlė perdavė dokumentus už maždaug 12485 svarų sumą, kadangi jai buvo reikalingi pinigai namo remontui, praneša leidinys.

Ji pasakė The Daily Mail: „Prieš mirtį vyras pasakė, jog, jeigu man kada nors prireiks finansinės pagalbos, man tereikės nunešti šiuos dokumentus į IPN“.

„Jie visi buvo surišti kartu, ir aš jų neatidarinėjau. Tik kai atėjo policija, aš aptikau viduje raštelį, jog jie neturi būti viešinami keletą dešimtmečių po jo mirties. Aš jaučiuosi kalta, nes nesuvokiau, kad bus tokia reakcija“, – pasakė Kišak.

„Mano vyras norėjo apsaugoti Valensos reputaciją kaip herojaus“, – papildė ji.

infa.lt