Angela Merkel traukiasi

Autorius: Infa.lt Šaltinis: http://infa.lt/26395/angela-me... 2018-10-31 10:53:01, skaitė 621, komentavo 0

Angela Merkel traukiasi

Spaudimas Angelai Merkel augo keleto pastarųjų mėnesių eigoje. Paskutiniu lašu tapo rinkimų Hesene rezultatai, po kurių CDU dalis sumažėjo 11%, o kanclerė paskelbė, jog ruošiasi trauktis iš Krikščionių-demokratų-sąjungos (CDU), valdžiusios regioną 19 metų, lyderės posto. Šis žingsnis reiškia A. Merkel 13 metų valdymo eros pabaigos pradžią.

A.Merkel pasiliks kanclerės poste, tačiau galimybės, jog ji išsilaikys prie vyriausybės vairo iki pat kadencijos pabaigos, labai sumažėjo.

Vokietijos sveikatos ministras nuo CDU ir ryškiausia partijos dešiniojo flango figūra Jens Spahn , pasakė, kad sekančioje partijos konferencijoje gruodžio mėnesį būtina aiškiai išdėstyti tai, „kaip ji rengiasi susigrąžinti buvusią galią“.

Pasak bendranacionalinių apklausų, partiją dabar palaiko apie 25 procentus rinkėjų, kas yra tikra katastrofa organizacijai, turint omenyje, kad tik prieš penkerius metus rinkimuose į Bundestagą ji surinko 41,5 procento rinkėjų balsų.

Atsistatydinimas iš partijos lyderės posto leis prasiveržti paviršiun nepasitenkinimui jos valdymu. Tačiau kur kas svarbesnis klausimas slypi tame, ką tai reikš jos vyriausybei Berlyne.

Plati koalicija jau pavojingai silpna. Jos jaunesnieji partneriai vyriausybėje, socialdemokratai (SPD), mato, kad jų dalis Hesene, žemėje, kuri anksčiau buvo jų tvirtovė, rinkimuose sumažėjo trečdaliu – iki 20 proc.

SPD susilpnėjimas gali grėsti koalicijos stabilumui. Vienoje iš partijos stovyklų manoma, jog vienintelis būdas išvengti tolesnių pralaimėjimų – tai trauktis iš vyriausybės ir grįžti į opozicijos stovyklą. Kitos nuomonės stovyklos atstovų požiūriu – pasitraukti bus dar blogiau, nei pasilikti.

Jeigu pirmoji grupė paims viršų ir SPD pasitrauks iš koalicijos, A. Merkel vyriausybė iširs ir teks skelbti naujus rinkimus. Tai automatiškai reikštų 13-os metų Angelos Merkel valdymo periodo pabaigą.

Tačiau, naktį į sekmadienį, SPD partijoje, panašu, viršų ėmė pragmatikai. Vyriausybė turi duoti aiškiai suprasti, jog mes baigiame visus šiuos debatus apie tai ar valdysime artu, ar ne“, mano SPD lyderė Andrea Nahles. „Žmonės laukia iš mūsų rezultatų, ir jie yra teisūs“.

Kaltę dėl blogų SPD rinkimų Hesene rezultatų A. Nahles adresavo neramumams sostinės koalicijoje. „Vyriausybės būklė nepriimtina“, pasakė ji ir papildė, jog būtina pateikti „aiškias privalomas kelio gaires, kurios atitiktų rinkėjų interesus“

Remiantis tuo, kaip šis planas bus realizuotas, SPD turės apsispręsti, palaikyti A. Merkel partiją ar ne.

Vyriausybei iš tiesų buvo nelengva. Birželio mėnesį kilo didelis konfliktas dėl prieglobsčio suteikimo politikos tarp CDU ir jai draugiškos Bavarijos partijos CSU, kuris privertė koaliciją balansuoti ant kracho ribos.

Vėliau ministrai buvo įtraukti į dar vieną negražų skandalą, susijusį su vidaus žvalgybos agentūros vadovu Hans Georg Maassen, kurį SPD įtarė dešiniosiomis simpatijomis.

„Per pirmuosius šešerius mėnesius plačioji koalicija tapo tikru nusivylimu“, – pasakė Žemutinės Saksonijos premjeras nuo SPD Stephan Weil. Ji priėmė keletą padorių įstatymų, tačiau „to maža, kada viskas dažnai gadinama tiesiog absurdiškomis diskusijomis“.

„Normali politika tiesiog negali egzistuoti tokioje situacijoje“, – pasakė jis. Ir vienintele visų tarpusavio vaidų laimėtoja, pasak jo, tapo „Alternatyva Vokietijai (AfD)“, kuri surinko Hesene 13% rinkėjų balsų, kas daugiau, nei 8% viršijo jos rezultatą 2013 metais.

Šiuo metu AfD turi atstovus visuose 16 Vokietijos regioniniuose parlamentuose ir yra stambiausia opozicinė partija Bundestage.