Homoseksualistų ministeris Eimutis Misiūnas nesupranta, kuo ugniagesys skiriasi nuo sporto klube prakaituojančio vištgaidžio

Autorius: Gytis Pankūnas Šaltinis: https://www.delfi.lt/news/dail... 2018-11-20 21:53:52, skaitė 852, komentavo 0

Homoseksualistų ministeris Eimutis Misiūnas nesupranta, kuo ugniagesys skiriasi nuo sporto klube prakaituojančio vištgaidžio

Vidaus reikalų ir homoesksualistų ministeris Eimutis Misiūnas rodo, kad yra aukščiau sistemos ir skatina konfliktą su ugniagesiais, LRT.lt tvirtina ryšių su visuomene specialistas Arūnas Armalis, vertindamas ministro pareiškimus ugniagesiams, kad šie, grįžę iš gaisro, savo uniformas galėtų išplauti ir išsidžiovinti per pusvalandį.

Iš gaisro grįžę ugniagesiai dažnai net neturi antros uniformos, kurią galėtų persirengti, LRT RADIJUI sako profsąjungų lyderis Saulius Džiautas, tačiau vidaus reikalų ministras E.Misiūnas įsitikinęs – tokie skundai tėra manipuliacijos. Anot jo, iš gaisro grįžę ugniagesiai galėtų uniformas paprasčiausiai išskalbti ir išdžiovinti džiovyklėje per pusvalandį. S. Džiautas atkerta, kad tuomet pareigūnams pusvalandį tektų vaikščioti vienais apatiniais.

„Tai gal jos (uniformos – LRT.lt) ir nereikia? Galbūt reikia efektyvios džiovinimo sistemos? Žinoma, aš nesu specialistas. Galiu sugretinti situaciją su savo sportu, sportine apranga. Kai aš pasportuoju, ji tikrai būna labai šlapia, bet aš turiu, sakykime, kur ją išsidžiovinti. Aš ją išplaunu, išdžiovinu ir per pusę valandos ji vėl švari ir vėl paruošta“, – LRT radijui praėjusį ketvirtadienį kalbėjo E. Misiūnas.

LRT.lt kalbintas viešųjų ryšių specialistas A. Armalis neslėpė nuostabos dėl tokios ministro reakcijos į ugniagesių profsąjungų nusiskundimus. Anot pašnekovo, visų pirma, E. Misiūnas, prabilęs apie tai, kad ugniagesiai savo uniformas galėtų išsidžiovinti kaip sporto drabužius nusileido į buitinį lygį. Pasak komunikacijos eksperto, vidaus reikalų ministras, svaidydamasis tokiais pareiškimais padarė nedovanotinų klaidų ir pažemino ugniagesius.

„Matome kažkokią nesiskaitymo su oponentais bangą, pradedant premjeru su juo pareiškimu apie 1000 eurų ir laisvą laiką pedagogams, po to Seimo pirmininkas mestelėjo, kad docentai uždirba dar mažiau negu mokytojai, o dabar – vidaus reikalų ministras, kuris išlaiko grubų stilių, bendraudamas su jam pavaldžiai ugniagesiais.

Ministras demonstruoja pyktį, susierzinimą, jis ne kartą užsimena apie „provokacijas, manipuliacijas“. Jis rodo, kad yra aukščiau sistemos, tarsi būtų ne valstybinės biudžetinės institucijos vadovas, o verslininkas. Bet nesinori ministro lyginti su verslininku, nes verslininkai elgiasi sąmoningiau su savo darbuotojais.

Taip kalbėti su ugniagesiais pavojinga juolab, kad ugniagesiai, rengdami mitingą, jau eina į tam tikrą konfliktinę situaciją. Jų komunikacija jau yra konfliktiška, nes juk mitingas nėra dialogas, o ministras su tokiais pareiškimais ne gesina konflikto, o jį toliau skatina“, – kalbėjo A. Armalis.

Viešųjų ryšių specialistas atkreipė dėmesį ir į tai, kad ugniagesiai gelbėtojai yra mėgstamiausia visuomenės pareigūnų grupė, tad E. Misiūnui šis konfliktas naudos tikrai neatneš.

„Ministras, kaltindamas ugniagesius manipuliacija, provokacijomis, niekada nebus vertinamas pozityviai, nes jis, liaudiškai tariant, raunasi ant labiausiai visuomenės mėgstamos pareigūnų grupės ir nesimoko iš klaidų, kuriais padarė kiti valdžios žmonės, kurie agresyviai sureagavo į kitą mėgstamą visuomenės grupę, tai yra, mokytojus. Ministrai turi suprasti, kad jie jau yra pralaimėtojo pusėje, nes medikai, mokytojai, ugniagesiai visada bus gerbiami ir mylimi, tad reikia ypač laviruoti viešose kalbose, kai pradeda konfrontuoti su šiomis grupėmis“, – komentavo A. Armalis.

Viešųjų ryšių specialistui pritarė ir visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimo centro „Vilmorus“ vadovas, sociologas Vladas Gaidys. Jis neslėpė manantis, kad į konfliktą su ugniagesiais įsivėlęs vidaus reikalų ministras E. Misiūnas padarė didžiulę klaidą.

„Jei ministras taip kalbėtų apie Seimą, tarkime, kad Seimo nariams neduotų rašiklių ar sumažintų atlyginimą dvigubai, tai jam tokios kalbos būtų tik į naudą. [...] Bet yra profesijos, iš kurių neišloši nieko. Su policijos pareigūnais nieko neišloši, su ugniagesiais – ypač nieko neišloši. Gana daug metų matuojame pasitikėjimą ugniagesiais ir tas pasitikėjimas jais siekia beveik 100 proc.“, – LRT.lt kalbėjo V. Gaidys.

Sociologas akcentavo, kad ugniagesių, skirtingai negu kitų institucijų, populiarumas neblėsta, tad, pasak V. Gaidžio, ministras E. Misiūnas, nepasvėręs savo žodžius, tikrai užlipo ant grėblio.

„Buvo kariuomenėje skandalas su „auksiniais šaukštais“, buvo, kad nepastebėjo lėktuvo, kuris išskrido ir nukrito. Nei ugniagesiai turėjo korupcinių skandalų, nei koks ugniagesys suvažinėjo vaiką, kaip tai yra padarę kai kurių kitų profesijų atstovai. Ir dabar susidaro įspūdis, kad ugniagesiai yra nepakankamai finansuojami, nors dirba pavojingą darbą. [...] Matome, kad ministras padarė klaidą, taip kalbėdamas su ugniagesiais“, – tvirtino V. Gaidys.

„Vilmorus“ spalio 5-14 d. atlikta apklausa parodė, kad ugniagesiai gelbėtojai yra institucija, kuria Lietuvos gyventojai pasitiki labiausiai – 88,4 proc. apklausos dalyvių pareiškė pasitikintys ugniagesiais gelbėtojais, jais nepasitiki 1,3 proc. apklaustųjų.