Trispalvė virtuali realybė

Autorius: Algis Januška Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-11-21 21:46:13, skaitė 499, komentavo 2

Trispalvė virtuali realybė

Šiuolaikinė, moderni valstybė asocijuosi su šiuolaikinėmis technologijomis. Šiuolaikinė, moderni valstybė — atvira valstybė. Atvira už jos sienų esančiam pasauliui. Virtualiam pasauliui taip pat

Virtualus pasaulis ― taip pat realybė. Realybė, kuri sukurta, pasitelkus programinę įrangą, ir kuri pateikiama mums taip, kad mes ją priimame kaip realią aplinką.

Virtualus pasaulis neveikia be kompiuterių. Kompiuteriai neveiktų be elektros energijos. O elektros grandinėje kartais įvyksta trumpasis jungimas. Tuomet viskas išsijungia, užgęsta. Virtualus pasaulis dingsta. Liekame akistatoje tik su realybe. Su fobijomis taip pat. Įskaitant ir ksenofobiją.
Lietuva moderni ir šiuolaikiška? Išmani?

Vilniuje jau antrus metus veikia "Vilnius Tech Park" ― didžiausias technologijų startuolių parkas Baltijos šalyse ir Skandinavijoje. Šis technologijų miestelis Antakalnyje įkurtas, rekonstravus ir atnaujinus istorines XIX a. patalpas, kuriose anksčiau veikė Sapiegos ligoninė. Karo ligoninė.

Sapiegų rūmų parke 1809 metais įkurtoje karo ligoninėje keitėsi šeimininkai, bet ne paskirtis. Čia buvo gydomi rusų, prancūzų, vokiečių, lenkų kariai. Tarybų Lietuvos laikais čia taip pat buvo karo ligoninė. Vėliau, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, čia įsikūrė Sapiegos slaugos ligoninė. Ją iškėlus ir buvo įkurtas "Vilnius Tech Park".

Šiandien po vienu stogu šiame parke įsikūrė šimtai žaidimų kūrimo, metaduomenų, kibernetinės apsaugos, išmaniųjų sprendimų, finansų technologijų bei skaitmeninio dizaino ir kitų informacinių technologijų sričių talentų iš Lietuvos ir užsienio.

Pagrindiniais "Vilnius Tech Park" partneriais tapo akceleratorius "Startup Highway", rizikos kapitalo fondas "IMI.VC", IT ir telekomunikacijų bendrovė "Telia", žaidimų kūrimo studija "Game Insight", finansiniu parko partneriu tapo "Luminor" bankas.

Visame parke veikia itin sparti ryšio infrastruktūra: 1G siekianti vietinė ir 1G tarptautinė greitaveika, dubliuotas šviesolaidinis internetas, prie kurio Wi-Fi ryšiu visoje parko teritorijoje prisijungti gali ir parko svečiai.

"Atviras ir greitas Vilnius tampa vis patrauklesnis technologijų vystymui", ― atidarydamas "Vilnius Tech Park" tuomet džiaugėsi Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Tačiau įvyko trumpasis jungimas. Ne, ne elektros grandinėje. "Vilnius Tech Park" kompiuteriai ir virtualus pasaulis veikia. 

Trumpasis jungimas įvyko realiame pasaulyje, kažkieno galvoje. Ir ne bet kokioje, o "Vilnius Tech Park" vadovo galvoje.

Kaip paaiškinti tokį veiksmą, kai užrašas kirilica ant vieno iš parko pastatų fasado yra periodiškai pridengiamas (paslepiamas) Lietuvos valstybės vėliava, oficialiu valstybės simboliu? Juk valstybės vėliava turi nustatytą iškėlimo tvarką.

Kirilica Vilnius Tech Parke
Kirilica Vilnius Tech Parke

Šiuo atveju Lietuvos valstybės vėliavos "iškėlimo tvarka" atlieka kažkokią misiją. Įdomu, ar tie, kurie užsakė šią nestandartinę trispalvę, statė kopėčias, lipo ir prikalė vėliavą, žinojo misijos tikslą, jos prasmę? "Galva" kopėčiomis juk nelipo.

Tikriausiai prieš šios misijos įgyvendinimą dar buvo misijos iškėlimo procesas.

Ksenofobija ― tai nepalankumas, priešiškumas svetimšaliams, viskam, kas svetima. Šią fobiją turintys bijo, vengia, yra priešiškai nusiteikę prieš kitokios tautybės, rasės, religijos, kultūros atstovus. Taip pat ir jų raštą. Ksenofobijos priežasčių gali būti įvairių. Kokios jos šiuolaikinėje, modernioje ir apibrėžtoje teritorijoje "Vilnius Tech Park", lieka mįslė. Gal vėliavos "iškėlimas" vyksta nerealiame pasaulyje? Mums vaidenasi?