Vogčiomis siekiama įvesti kitokią šeimą

Autorius: Respublika.lt Šaltinis: http://www.respublika.lt/lt/na... 2015-06-02 09:47:19, skaitė 3208, komentavo 0

Vogčiomis siekiama įvesti kitokią šeimą

Susirūpinęs dėl šeimos griovimo procesų Seimo narys prof. Povilas Gylys ragina nekeisti šeimos definicijos, negriauti šitos labai svarbios socialinės struktūros dalies.

 

“Dabar vyksta paslėptas procesas, procesas vogčiomis siekiant įvesti kitokią šeimą. Atrodytų, kas yra blogo partnerystėje, sakykime, vienos lyties žmonių partnerystėje? Iš tikrųjų nieko blogo. Galime teisiškai įforminti partnerystę, pavyzdžiui, tvarkyti bendrą turtą, susitarti dėl globos. Bet partnerystės institutas stumiamas ne tam, kad apgintų homoseksualių žmonių teises, Lietuvoje niekas nepuola tų žmonių, o tam, kad būtų padarytas žingsnis, įteisinantis partnerystę kaip šeimą, ir ateityje, jeigu jinai šeima, turi teisę auginti vaikus. Tokiu būdu bandoma žmonėms gerai nesusivokus padaryti fundamentalų pakeitimą žmonių visuomenėje”, – sakė P. Gylys pirmadienį spaudos konferencijoje Seime.

Kartu su Seimo nariu Rimantu Jonu Dagiu ir visuomenės veikėjais jis pristatė pirmadienį Seime vykstantį Seimo narių ir Lietuvos intelektualų bei nevyriausybinių organizacijų (LINVO) koalicijos inicijuotą nacionalinį forumą “Savarankiška Lietuvos šeimos politika ir partnerystė”.

Forumas rengiamas Seime įregistravus įstatymo projektą, kuriuo siekiama Civiliniame kodekse įtvirtinti registruotą partnerystę.

Pasak prof. P. Gylio, procesai, kurie vyksta Vakarų civilizacijoje, kelia didžiulį nerimą. “Kadangi mes esame šitos civilizacijos dalis, tai kartu su kitais žmonėmis, kurie supranta, kas vyksta, turime tam procesui priešintis,” – mano P. Gylys.

Jo teigimu, šeima – tai yra ir biologinės, ir socialinės reprodukcijos pagrindas. “Per šeimą biologiškai žmonija išlieka, per šeimą, kuri įrašyta mūsų Konstitucijoje. Aš kviečiu visus, kurie kitaip galvoja arba bent iki šiol kitaip galvojo, skaityti Konstitucijos 38 straipsnį. Ten labai aiškiai pasakyta, protingai parašyta, kad šeima yra visuomenės pagrindas, kad santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu, kad valstybė gina šeimą”, – sakė parlamentaras.

Jis priminė, kad prieš 1,5 metų 106 Seimo nariai pasirašė teikimą dėl Konstitucijos 38 straipsnio papildymo, dar labiau sustiprindami šeimos apibrėžimą, tačiau diskusija šiuo klausimu blokuojama. “Praėjus 1,5 metų nežinomos mums jėgos stabdo konstitucinį procesą. Turi vykti diskusija, bet jinai yra blokuojama”, – apgailestavo Seimo narys P. Gylys.

Paklaustas apie tai, kas konkrečiai tai blokuoja, P. Gylys nenorėjo nurodyti pavardžių, bet sakė, kad tai liberalios krypties politikai. “Beje, jie dominuoja Seime, aš manau, kad visose partijose yra labai daug realių liberalų – individualistų, kurie nesuvokia bendrojo gėrio reikšmės, nevyriausybinių organizacijų tinklas, kuris kartais neaišku kaip finansuojamas, ir manau, dalis žiniasklaidos”, – svarstė P. Gylys.

Forume, skirtame Lietuvos šeimos politikai, išsamiai aptariamos partnerystės instituto socialinės, politinės ir teisinės pasekmės šeimos politikos formavimui. Pranešimus skaitys teisės profesoriai, ekspertai, gydytojai, psichologai. Apie tai, kokia turėtų būti valstybės šeimos politika, diskutuos akademinės bendruomenės ir Lietuvos nevyriausybinių organizacijų atstovai bei Seimo nariai.