Porošenkai paruoštas Minsko-3 susitarimas

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/06/poro... 2015-06-16 08:35:43, skaitė 3074, komentavo 0

Porošenkai paruoštas Minsko-3 susitarimas

Nežiūrint į tai, jog išoriškai atrodo, kad Minsko susitarimų procesas atsidūrė aklavietėje ir viskas eina arba link naujo karo, arba galutinio nekontroliuojamos teritorijos atskyrimo nuo Ukrainos, „Vesti“ duomenimis, neviešojoje sferoje derybos vyksta ir jau sukurtas kompromisinio sprendimo variantas, kurį Maskvos atstovai perdavė prezidentui Porošenko.

Visą Donbasą vietoje DLR/LLR

Kaip pranešė šaltinis diplomatiniuose sluoksniuose, kompromiso esmė slypi sekančiose detalėse. Ypatingas vietos savivaldos režimas taikomas Lugansko ir Donbaso sritims pilnumoje (tame tarpe ir Ukrainos kontroliuojamoms dalims) , Tačiau vadovaus šiai mega-autonomijai žmonės suderinti kaip tarp Kijevo, taip ir Maskvos, ir kitų Minsko proceso dalyvių (Vokietijos ir Prancūzijos). Tokiu būdu, kartu su „ypatingosios teritorijos“ išplėtimu, Donbase atsiranda „suderinti“ lyderiai, kurie grąžina regioną į Ukrainą su labai išplėstomis teisėmis. Esant tokioms sąlygoms, visos ginkluotos „liaudies respublikų“ formuotės yra amnestuojamos, dalis jų persikvalifikuoja į „liaudies miliciją“, likusieji nusiginkluoja.

„Šie pasiūlymai jau pateikti Ukrainos vadovybei. Ir atrodo, jog ten juos išgirdo, juk kitų variantų pasiekti taiką jau nebėra“, – pasakė „Vesti“ diplomatinis šaltinis. Tačiau šio varianto realizacija neįmanoma be ukrainietiškos valdžios konfigūracijos pakeitimų:

„Reikalinga arba performatuoti koaliciją ir pašalinti karingiausius elementus, arba, jeigu tai neįmanoma, skelbti naujus rinkimus, po kurių jėgų išsidėstymas Aukščiausioje Radoje pasikeis, ir gali būti suformuota koalicija, kuri bus pasiruošusi eiti į kompromisus dėl taikos Donbase“.

Oficialiai Bankovoje gatvėje neigia derybas su Rusija dėl naujo, kompromiso dėl Donbaso susitarimo, varianto. „Tai panašu į pasaką – jeigu ryt atsiras princas, tai varlė pavirs į gražuolę. Kaip pasiekti, kad ryt dingtų DLR/LLR? Tai dalykai iš fantazijų srities“, – sako vietos savivaldos ir decentralizacijos departamento vadovas Vladimiras Kurenojus. Su pakankama skepticizmo doze įvertino pasiūlymą ir rusų politologas Aleksejus Makarkinas: „Rasti lyderius, kurie tenkintų ir Vakarus ir Kijevą ir Maskvą, sudėtinga“.

Tuo pat metu, Vladimiras Karasiovas mato tokiame variante perspektyvas:

„Priešpriešos Donbase tolimesnė eskalacija pribaigs Ukrainos ekonomiką pilnai. Alternatyva kompromisui yra karas, ko pasekoje praloš Porošenka“.

Taip pat verčia atkreipti į save dėmesį oligarcho Dmitrijaus Firtašo aktyvumas MIP, kuris su naikinančia kritika užgriuvo vyriausybę. Ir pareiškė, jog Jaceniuko ministrų kabinetas turi būti atstatydintas ir, arba suformuota nauja koalicija, arba paskelbtas parlamento paleidimas. Tai labai susišaukia su tuo, ką kalbėjo šaltinis iš diplomatinių sluoksnių. Turint omenyje, kad Firtašas artimas Opoziciniam blokui, taip pat, kaip ir kitas oligarchas Rinatas Achmetovas, galima daryti prielaidą, jog teoriškai jie abu gali būti ne prieš palaikyti kompromisinį variantą dėl taikos Rytuose. O tai suteikia šansą, jog toks variantas galės būti įgyvendintas, jei iš tikro pasikeis valdžios konfigūracija.

vesti-ukr.com