Jei Sirija kris, sekančiu ILIV taikiniu taps Saudo Arabija

Autorius: BalsasTyruose Šaltinis: https://balsastyruose.wordpres... 2015-06-26 17:14:14, skaitė 3484, komentavo 0

Jei Sirija kris, sekančiu ILIV taikiniu taps Saudo Arabija

Rusijos saugumo tarybos sekretoriaus pavaduotojas Jevgenijus Lukjanovas perspėjo, kad Irako ir Levanto islamo valstybės (ILIV) teroristinės grupuotės sekančiu taikiniu taptų Saudo Arabija, jeigu Sirija pilnai atitektų ekstremistams.

„Manau, kad šio regiono šalys – Saudo Arabija, Persijos įlankos valstybės ir galbūt kitos, turėtų melstis už Sirijos prezidentą Bašarą al-Asadą. Tai yra paskutinė jų saugumo siena.,“ – Tass naujienų agentūra cituoja trečiadienį paskelbtą Lukjanovo pareiškimą.

Jis taip pat paminėjo, kad, jeigu prezidento Asado vyriausybė bus nuversta, tuomet ILIV sekantis taikinys bus Saudo Arabija ir Persijos įlankos valstybės.

Lukjanovas, pabrėždamas, jog kažkur 5 tūkst. Saudų prisijungė prie ILIV gretų, sakė:

„Kai veiksmai ten baigsis, kur jie dėsis?… Grįš namo. Ką jie darys? Jie sugeba tik žudyti žmones.“

Be to, Rusijos saugumo tarybos sekretoriaus pavaduotojas pareiškė, kad pasaulyje nėra šalies, kuri būtų apsaugota nuo teroristinių išpuolių.

Gegužės mėnesį ILIV prisiėmė atsakomybę už mirtinus išpuolius prieš dvi Šiitų mečetes Saudo Arabijos rytinėje provincijoje, kurią sudaro Šiitų dauguma.

Teroristinė organizacija, kaip manoma, gaunanti pagalbą iš tam tikrų regioninių šalių, tame tarpe ir iš pačios Saudo Arabijos, kvietė rengti daugiau išpuolių prieš Saudų Šiitus per vieną iš jos grupuočių, esančių Saudo Arabijos karalystėje.

ILIV didelę įtaką daro Vahabizmas, radikali ideologija, dominuojanti Saudo Arabijoje ir laisvai propaguojama Saudų mokslo žmonių.

Rijadas jau senai kaltinamas teroristinių organizacijų, tokių, kaip ILIV Sirijoje, Irake ir kitur, rėmimu. Tokius pareiškimus yra paskelbusios tiek Damasko, tiek Bagdado vyriausybės.

Šaltinis: http://presstv.ir/Detail/2015/06/25/417459/Syria-Russia-ISIL-Saudi-Arabia-Lukyanov