Dešimt faktų, kurių nežinojote apie Libiją, kuri buvo valdoma Kadafio vadinamos „diktatūros“

Autorius: Jonas Petrevičius Šaltinis: http://kulgrinda.lt/464/desimt... 2015-07-01 09:36:44, skaitė 3726, komentavo 0

Dešimt faktų, kurių nežinojote apie Libiją, kuri buvo valdoma Kadafio vadinamos „diktatūros“

Ką jūs pagalvojate, kai išgirstate vardą Muamaras Kadafis (Muammar Gaddafi)? Tironas? Diktatorius? Teroristas? Na, Libijos pilietis gali nesutikti, tačiau mes norime, kad Jūs patys tai nuspręstumėte.


Nuo užsienio valstybių (Anglijos) finansuojamo perversmininko...

Per 41 valdymo metus, Muamaras Kadafis padarė keletą tikrai nuostabių dalykų savo šalyje ir nuolat ją bandė suvienyti bei įgalinti visoje Afrikoje. Taigi, nepaisant to, ką jūs girdėjote per radiją ar matėte žiniasklaidoje, Kadafis nuveikė galingus darbus, kurie visiškai neatspindėjo žiauraus diktatoriaus. Štai dešimt pastebėjimų, kurių jūs nežinojote apie Kadafio atliktus darbus Libijoje.

1. Libijoje namai laikomi natūralia žmogaus teise.

Kadafis savo Žaliojoje knygoje teigia: „Namai yra pagrindinis poreikis tiek individui, tiek šeimai, todėl namai neturėtų priklausyti kitiems.“ M. Kadafio Žalioji knyga yra lyderio politinė filosofija, ji pirmą kartą buvo paskelbta 1975 metais ir buvo skirta skaityti visiems Libijos gyventojams, ji net buvo įtraukta į nacionalinę programą.

2. Švietimas ir medicininė pagalba buvo nemokama.

Kadafio vedama Libija galėjo pasigirti vienomis iš geriausių sveikatos priežiūros paslaugomis arabų ir Afrikos kraštuose. Taip pat, jei Libijos pilietis negalėjo patekti į norimą mokymo kursą ar būti teisingai gydomas Libijoje, jis buvo finansuojamas, kad galėtų vykti į užsienį.

3. Kadafis atliko didžiausią pasaulio drėkinimo projektą.

Didžiausia drėkinimo sistema pasaulyje, taip pat žinoma kaip puiki dirbtinė upė, buvo sukurta tam, kad vanduo būtų lengvai prieinamas visiems Libijos gyventojams visoje šalyje. Šis projektas buvo finansuojamas Kadafio vyriausybės, pats Kadafis pavadino jį „aštuntuoju pasaulio stebuklu“.

4. Žemės ūkio verslą buvo galima pradėti nemokamai.

Jeigu kuris nors Libijos gyventojas norėjo pradėti žemės ūkio darbus, jam buvo nemokamai suteikiamas namas, žemės ūkio paskirties žemė, net gyvuliai ir sėklos.

5. Motinoms su naujagimiais buvo suteikiamos išmokos.

Kai moteris Libijoje pagimdydavo kūdikį, jai buvo suteikiama 5000 JAV dolerių savo ir savo vaiko poreikiams.

6. Elektros energija buvo nemokama.

Elektra Libijoje buvo nemokama, kas reiškia absoliučiai jokių elektros sąskaitų!

7. Pigus kuras.

Per Kadafio viešpatavimą, benzino kaina Libijoje buvo nukritusi net iki 0, 14 JAV dolerių už litrą.

8. Kadafis iškėlė išsilavinimo lygį.

Prieš Kadafį tik 25% Libijos gyventojų buvo raštingi. Jis padidino šį skaičių iki 87%, iš jų 25% įgavo aukštąjį išsilavinimą.

9. Libija turėjo savo valstybės banką.

Libija buvo vienintelė šalis pasaulyje (ne visai taip - Libija buvo viena iš 5-ių šalių, kuriose Centrinis Bankas tiesiogiai pavaldus valstybei, LDiena.lt), kuri turėjo banko nuosavybės teisę, kuri priklausė valstybei, kas reiškia, kad Libija galėjo suteikti savo piliečiams paskolas su nulio procentų palūkanomis pagal įstatymą ir, be viso to, jie neturėjo išorės skolų.

10. Aukso dinaras.

Prieš Tripolio rudenį ir jo priešlaikinę mirtį, Kadafis bandė įvesti vieningą Afrikos valiutą, pagamintą iš aukso. Sekant pėdomis vėlyvojo pradininko Marko Garvey, kuris pirmas pavartojo terminą „Jungtinės Afrikos Tautos“, Kadafis norėjo pristatyti ir prekiauti Afrikos aukso dinarais – šis veiksmas būtų sukėlęs pasaulinio lygio ekonominį chaosą.

Dinaras buvo plačiai priešinamas šiandienos visuomenės „elito“. Afrikos tautos pagaliau būtų turėjusios teisę išbristi iš skolų ir skurdo bei atsiskaityti tik dinaru. Jie būtų galėję pagaliau pasakyti „ne“ išoriniam išnaudojimui ir prašyti kiek panorėję už šios šalies vertingus išteklius. Buvo sakoma, kad aukso dinaras – tikroji NATO vadovaujamo sukilimo priežastis, kurio tikslas buvo išstumti lyderius.


...iki žymiausio Afrikos valstybės vadovo

Taigi, ar Muamaras Kadafis buvo teroristas?

Nedaugelis gali atsakyti į šį klausimą, bet jei kas nors gali, tai tik Libijos pilietis, kuris gyveno Kadafio karaliavimo metu. Bet kuriuo atveju, atrodo gana akivaizdu, kad jis padarė kai kurių teigiamų dalykų savo šalyje, nepaisant liūdnai pagarsėjusio savo vardo aplinkinėse valstybėse. Ir tai svarbu prisiminti, prieš darant išankstines išvadas.

Vertė Jonas Petrevičius


Po "42 metų pragaro" šita jaunoji mitinguotoja dabar, be abejo,  mėgaujasi laisvės ir demokratijos rojumi, kurį Libijai atnešė JAV...