VIEŠPATAVIMU PASAULYJE TEKS DALINTIS

Autorius: Jonas Kovalskis Šaltinis: https://jonaskovalskis.com/202... 2020-02-19 04:30:00, skaitė 733, komentavo 3

VIEŠPATAVIMU PASAULYJE TEKS DALINTIS

Sudėtingos derybos su Lukašenka, keisti Pompeo pareiškimai Kijeve (apie tai, kad Kijevas jau nesusigrąžins Krymo) ir kai kurie kiti įvykiai duoda peno įvairiems pamąstymams. Be abejo, 99% jų (pamąstymų) yra arba žmonių, kurie nelabai supranta, kas vyksta, o taip pat sąmoningai provokuojantys pranešimai (kaip kad, pavyzdžiui, tas faktas nava Lukašenka jau susitarė dėl Baltarusijos įstojimo į NATO), tačiau protingų minčių yra stebėtinai mažai. O todėl – bandysime pagrįsti.

Pirma. JAV realiai daugiau jau nebeturi resursų, kad galėtų kontroliuoti situaciją pasaulyje. Čia net nieko įrodinėti nereikia, nes viskas jau ir taip akivaizdu. Bendrai paėmus, pats Trampo atsiradimas reiškia tai, jog jis atsirado ne šiaip sau, bet o kaip rezultatas to pačio JAV susilpnėjimo, kuris ir tapo dabartinių problemų priežastimi.

Antra. Bėda yra tame, kad JAV jau tiek metų kontroliuoja pasaulį, kad net ir santykinai, pasaulyje nėra daugiau pasaulinių lyderių. Pažymėtina, beje, kad „pasaulinis lyderis“ nėra kalbos figūra, tai yra mąstymo būdas (modelis), susijęs su atsakomybe už situaciją visuose planetos kampeliuose. Vyresnės kartos atstovai, kurie prisimena TSRS, žino šį jausmą: mes esame atsakingi už visus! O štai jaunimas to nesupranta, sako, atseit koks mūsų reikalas.

O štai Trampas puikiai supranta, kad jei “ne mūsų reikalas”, tai iškart išlenda visokia ISIS ar Adolfai Aloizovičiai (Hitleris), su kuriais tada susitvarkyti labai brangiai kainuoja.
Ir visiškai negalima leisti, kad toliau viskas vyktų savaime, būtent dėl to, kad kaip paskui juos suvaldyti? Tik įsivaizduokite ISIS, kuris gavo atominę bombą? Arba bakteriologinį ginklą? O-jo-joi!


Trečia. Atsižvelgiant į tai kas įvyko anksčiau, Trampas supranta, kad jam reikalingi regioniniai partneriai, kurie prisiimtų atsakomybę už už juos supančią aplinką. Ir su jais reikia derėtis, nes tai kainuoja pinigus. Tai yra, jiems reikia duoti tai, kas šiandien priklauso arba yr kontroliuojama amerikiečių. Nes kitaip jie tiesiog nieko nedarys.

Na, grubiai tariant, Ukraina šiandien – didžiausia ginklų tiekėja Vakarų Europos (tame tarpe ir islamiškoms) ekstremistinėms organizacijoms. Ir ką su tuo daryti? Jau kiek laiko Trampas bandė nuslopinti ten priešiškas sau politines grupes? Ką jis iš to gavo? Bandymus pareikšti apkaltą? Taip, Trampas nemėgsta ES (nes, jo manymu, ES gauna per daug iš prekybos su JAV), tačiau jis taip pat nenori, kad jos teritorijoje kurtusi ekstremistinė islamo valstybė. O tam, bent jau kaip minimum reikia įvesti tvarką Ukrainoje. O kas tai padarys?

Putinas? O kam? Kad gauti dar papildomų sankcijų? Ne, esant dabartinei situacijai, Rusija ką nors Ukrainoje padarys tik tuo atveju, jei, pirma, bus tiesioginis prašymas iš liaudies pusės(kaip tai buvo Donbase), ir, antra, tiesioginis tarptautinės bendruomenės sprendimas. Kurią (kol kas) kontroliuoja JAV. Tiesa, didžiąja dalimi liberastinės komandos, su kuria kovoja Trampas, tačiau yra tokia nuomonė, kad po lapkričio su šia problema taps lengviau.

Ketvirta. Gaunasi taip, kad, norint užtikrinti saugumą pasaulyje, Trampas privalo pasidalinti teritorijomis (tame tarpe ir rinkomis) su kažkokiais potencialiais sąjungininkais, mainais už ką jie turėtų prisiimti atsakomybę už tvarką kai kuriose teritorijose. Ir štai čia vėl iškyla klausimas: kas gi vis dėlto galėtu tai gali būti?

Ir štai čia lieka ne tik jau daug variantų.Tiesą sakant, jie jau buvo išvardyti daug kartų. Pačios JAV, Rusija ir Kinija. Na, dar jeigu padaryti prielaidą, kad JAV atiduos Lotynų Ameriką, Brazilija. Žinoma, tos pačios Lotynų Amerikos rėmuose. Ir viskas. Jokių kitokių minčių į galvą neateina. Galų gale, nereikia pamiršti to, kad kontroliuoti – tai reiškia, tame tarpe, susitarti, derėtis su vietos viršininkais. Būtent derėtis, nes vykdyti lokalius karus dar nereiškia kontroliuoti tvarką.

O ką Jevrosojūzas? O, atleiskite, kaip? Jie savo, savų ekstremistinių islamiškų organizacijų kontroliuoti negali ! Didžioji Britanija ne veltui išėjo iš ES, greičiausiai ji puikiai supranta, kad padėtis tampa kritinė ir netrukus reikės kietai tvarkytis ir mėžti savo paties Augėjo arklides. Demokratija lieka demokratija, o kalbant apie represijas, tai Anglija trems 100 taškų pranašumą prieš tą pačią Rusiją.

Na, galbūt, Vokietija gali kontroliuoti savo teritoriją (nors tai jau nėra akivaizdu). Bet tikrai ne plačiau. Viena iš Merkel pasirodymo priežasčių buvo ta, kad ji turėjo padidinti Rytų Vokietijos atstovavimą Vokietijos valdančiajame elite. Tačiau to nebuvo padaryta. ir , kaip pasekmė to, amerikiečių iškastruoti (užguiti, “užduchinti”) vakarų vokiečiai negali atkurti tvarkos savo šalyje, jau nekalbant apie pakraščius. O tai reiškia, kad Rytų Europą tikrai reikia grąžinti atgal į rytus.

Patinka, nepatinka … Dar kartą pasikartokime, saugumas yra svarbesnis. Galima, žinoma, ginčytis ir pasakyti, kad liberastinės vertybės yra svarbesnės. Bet kada prasidės krizė ir Vakarų Europoje išnyks „vidurinioji klasė“ (apie Rytinę Europą nėra net ko kalbėti ), tada saugumo klausimas iš karto taps pagrindiniu. Ir visi pamirš apie liberastines vertybes. Ir šitą spręsti reikia būtent dabar. Ne, realizaciją galima ir atidėti, bet suprasti, kas ir kaip, reikia būtent dabar. Ir, beje, paaiškinti visokiems „demokratijos“ ir „laisvės“ šalininkams, kad jie per daug neišsikalinėtu ir neišsidirbinėtu, nes laikai keičiasi.

O todėl, derybų “kietumo” laipsnis tik didės. Laikai pasikeitė, pasikeitė prioritetai. Ir nereikia kalbėti, kad jūsų niekas neįspėjo.
Įspėjo, ir dar kaip!

Michailas Chazinas, 2020-02-08

Šaltinis – https://khazin.ru/articles/1-mirovoy-krizis/76594-mirovym-gospodstvom-pridetsja-delit-sja