JAV pripažino, kad Rusija nekelia grėsmės Baltijos šalims

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2020-03-03 10:55:00, skaitė 766, komentavo 0

JAV pripažino, kad Rusija nekelia grėsmės Baltijos šalims

Baltijos šalių politikai nuolat kaltina Rusiją "pažeidimais" ir tvirtina apie "Rusijos grėsmės" egzistavimą, tuo tarpu Maskva ne kartą pabrėžė, kad išlaikyti tokį mitą būtina, norint pritraukti NATO kontingentus prie šalies sienų

VILNIUS, kovo 3 — Sputnik. JAV nuolatinis atstovas prie Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Džeimsas Gilmoras (James Gilmore) pripažino, kad Baltijos šalims iš Rusijos pusės grėsmės nėra. Apie tai praneša RIA Novosti.

"Baltijos šalys iš esmės yra dalis to, kas dabar vadinama Vakarų visuomene, ir mes nemanome, kad šiuo metu joms egzistuoja kokia nors grėsmė", — pareiškė jis, atsakydamas į klausimą, kiek reali yra "grėsmė" iš Maskvos Lietuvai, Latvijai ir Estijai.

Gilmoras pridūrė, kad visos trys Baltijos šalys yra NATO narės ir dalyvauja pratybose, kurios "nekelia grėsmės Rusijos žmonėms".

Baltijos šalių politikai nuolat kaltina Rusiją "pažeidimais" ir teigia, kad egzistuoja "Rusijos grėsmė". Vasario pradžioje Lietuvos valstybės saugumo departamentas (VSD) savo metinėje ataskaitoje pavadino Rusijos Federaciją "didžiausia grėsme Lietuvos saugumui ir jos užsienio politikai".

Lietuvos ir Rusijos santykiai galutinai pablogėjo valdant buvusiai Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei. Oficialus Vilnius buvo apkaltintas tuo, kad Maskvos demonizavimą jis padarė beveik nacionaliniu prioritetu. Kaip pažymėjo Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas, dabartinis prezidentas Gitanas Nausėda laikosi vienpusio ir neperspektyvaus antirusiško kurso Lietuvai.

Daugelis ekspertų mano, kad "Rusijos grėsmės" mito palaikymas reikalingas NATO kontingentų sutelkimui prie Rusijos sienų.

Savo ruožtu Rusija ne kartą pabrėžė, kad nesiruošia nieko pulti. Be to, Maskva pažymėjo, kad per pastaruosius kelerius metus NATO pajėgos šalia Rusijos Federacijos sienų išaugo septynis kartus, o NATO naudoja Vakarų isteriją būtent tam, kad didintų ginklų ir kontingentų skaičių.

NATO pajėgos Baltijos šalyse
NATO pajėgos Baltijos šalyse