Naujoji Zelandija kriminalizavo patryčias ir trolinimą internetuose. Populiariausi Lietuvos publicistai bei socialinių tinklų liūtai sėdėtų kalėjimuose

Autorius: Blogeris Zeppelinusas Šaltinis: https://plus.google.com/u/0/11... 2015-07-10 14:03:33, skaitė 3295, komentavo 0

Naujoji Zelandija kriminalizavo patryčias ir trolinimą internetuose. Populiariausi Lietuvos publicistai bei socialinių tinklų liūtai sėdėtų kalėjimuose

Žodžio laisvės pasauliniuose internetuose vis mažiau. Štai ir Naujoji Zelandija įvedė kriminalines bausmes už patyčias ir trolinimą internete.

Įstatymas atsirado po to, kai grupė paauglių iš Ouklendo pradėjo dalintis internetuose iliustruotais pasakojimais, kaip jie tvirkino ir žagino nugirdytą nepilnametę mergaitę.

Už pranešimus, sukeliančius emocines kančias kitiems žmonėms jų autorius galės būti nubaustas 33,5 tūkst. dolerių bauda arba dviem metais kalėjimo. Juridiniams asmenims baudos keturgubai didesnės. Už bandymus privesti prie savižudybės - iki trijų metų įkalinimo.

Trolingu laikomi pranešimai, kurie atskleidžia asmeninę informaciją apie žmogų, skirti persekiojimui, jį gąsdina ar žemina,  yra nepadoraus pobūdžio, melagingi ar diskriminuojantys dėl lyties, rasės, religijos ar seksualinės orientacijos.

Pagal įstatymą, socialinių tinklų kūrėjai-valdytojai, tokie kaip Facebook, Google, Twitter privalės per 24 valandas pareikalauti iš autorių pašalinti trolinius postus, o po to - jei autoriai jų nepašalins - atsakomybė už tų pranešimų panaikinimą guls jau ant Zuckerbergo ir Co pečių.

Žmogaus teisių gynėjai - tikri, o ne tie dosniai finansuojami apsišaukėliai, kurie tuo vardu vadinasi Lietuvoje - jau subruzdo dėl žodžio laisvei kylančios grėsmės. Visi puikiai supranta, kad įstatymo formuluotės yra aptakios ir jį nesunku pasukti valdžios norima kryptimi, panaudojant prieš aštriau rašančius žurnalistus.

Kitos šalys, pvz. UK irgi svarsto apie analogiškų įstatymų įvedimą.

Nenustebsiu, jei tokie pasiūlymai atsiras ir pas mus. Ir pateiks juos būtent ... apsišaukėliai žmogaus teisių stebėtojai.

Priėmus tokius įstatymus kai kuriems publicistikos titanams bei socialinių tinklų liūtams tektų galutinai persikvalifikuoti į kulinarijos ir aprangos stiliaus naujienų apžvalgininkus.

Ir tai dar nežinia, ar netektų sėsti į kaliūzę dėl nuskriaustų ir įsižeidusių burgerių bei kebabų  kepėjų ir drapanėlių pardavėjų ar siuvėjų.

---
LDiena.lt: Riba tarp laisvės ir savivalės. Juridinėmis priemonėmis jos neįmanoma nustatyti, nes gyvenimas - tai ne griežtai suklasifikuotų algoritmų rinkinys, o begalinės nuolatos kintančios variacijos. Todėl nuomonės-patyčių klausimas grynai vertybinis - dorovės (moralės) ir pasileidimo (amoralumo) santykis.

Tačiau šiuolaikiniai vakaroidai DOROVĘ, objektyviai stovinčią aukščiau už BET KOKIĄ JURISPRUDENCIJĄ atmeta kaip "gomofobišką atgyveną".

Taip kad rezultatas jau numanomas - toks įstatymas bus tik dar vienas įnagis skirtas vakaroidinių liberastinių visuomenių susinaikinimui.

Beje, kaip tik šiandien pradedamas kinoteatruose rodyti Rusijos-JAV siaubo trileris, režisuotas Levano Gabriadzės ir prodiusuotas Timūro Bekmanbekovo, "Išmesti iš draugų" ("Cybernatural" - "Убрать из друзей") apie realias patyčias, mikliai perkeliamas į virtualias socmėšlides. Nors pirmi rusų atsiliepimai apie filmą labai prasti, betgi mes puikiai žinome, kad tie azijatai barbarai ničnieko neišmano apie gerą amerikinį popkorninį siaubiaką: