Kovo 11-os patriotinės eitynės Vilniuje vėl budino tautos dvasią

Autorius: Jonas Vaiškūnas Šaltinis: http://alkas.lt/2020/03/11/kov... 2020-03-12 11:31:00, skaitė 688, komentavo 2

Kovo 11-os patriotinės eitynės Vilniuje vėl budino tautos dvasią

Kovo 11-os patriotinėse eitynės | Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr.

Kovo 11 d. pavakare, minint Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo trisdešimtmetį, Vilniuje surengtos kasmetės tautinės-patriotinės eitynės „Tautos jėga – vienybėje!“. Eitynių dalyviai iš Vilniaus katedros aikštės žygiavo Gedimino prospektu iki Lukiškių aikštės, kurioje surengė nedidelį mitingą.

Eisenos dalyviai buvo pasipuošę tautiniais ženklais, nešėsi trispalves ir istorines vėliavas, plakatus su Lietuvos prezidento Antano Smetonos, laisvės kovotojų Kazio Škirpos ir Jono Noreikos, signataro Romualdo Ozolo atvaizdais, transparantus su šūkiais „Už Lietuvą vėl didžią“, „Išsaugosim šeimą – išsaugosim Lietuvą“, „Tauta didvyrius žino“, „Didžiuojuosi, kad esu lietuvis“. Skambėjo skanduotės: „Lietuva, Lietuva…“, „Lietuva – lietuviams, lietuviai – Lietuvai“. Paskui eisenos dalyvius nusidriekė tautine simbolika papuoštų visureigių vora.

Eisenoje žygiavo Centro partijos „Gerovės Lietuva“ nariai su savo pirmininku Seimo nariu  Nagliu Puteikiu, buvusi Seimo narė, viena iš „Drąsos kelio“ partijos lyderių Neringa Venckienė, Kovo 11-osios akto signatarai Audrius Rudys, Audrius Butkevičius ir kiti.

Lukiškių aikštę, būsimo memorialo Lietuvos laisvės kovotojams vietoje eitynių dalyviai padėjo atminimo vainiką ir sugiedoję tautinę giesmę surengė nedidelį mitingą. Kovo 11-osios akto signataras Audrius Rudys perskaitė istorinį Kovo 11-osios nepriklausomybės Aktą. Mitinge pasisakė buvęs Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys, tautininkas Gintaras Songaila, Vokietijos tautininkų atstovas, partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) narys Štefanas Korte,  Vilniaus sąjūdžio pirmininkas, politinis kalinys Leonas Kerosierius, Gudų tautininkų partijos „Laisvė-Savigyna“ („Svoboda-Samooborona“) pirmininkas Sergejus Vysockis, Ukrainos tautinio judėjimo „NE – Kapituliacijai“ vienas iš lyderių Andrejus Jusovas, Alkas.lt vyr. redaktorius Jonas Vaiškūnas.

Pagrindiniai eitynių rengėjai Tautininkų ir respublikonų sąjungos pirmininkas Sakalas Gorodeckis ir G. Songaila sakė, kad  šiųmetes eitynes surengė kartu su Vilniaus sąjūdžiu ir pridūrė, kad šios eitynės yra visų autines vertybes išpažįstančių piliečių, organizacijų bendra šventė.

1990 m. kovo 11-ąją Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas priėmė aktą „Dėl Lietuvos Nepriklausomos valstybės atkūrimo“. 

Gudų tautininkų partijos „Laisvė-Savigyna“ („Svoboda-Samooborona“) pirmininko    Sergejaus Vysockio kalba

Sveikinu bičiulius lietuvius su Nepriklausomybės diena! Ilgus šimtmečius buvom kartu vienoje valstybėje, ir tai tebūna mūsų kelio į ateitį pagrindu…

Europa šiuo metu pergyvena ne geriausius laikus, o Europinėje mūsų šalių dalyje dedasi žiaurūs dalykai ir dramatiški įvykiai. Būtent čia dabar sprendžiasi Europos likimas… Ir vėl rusų imperija žioja savo kruvinus nasrus į gretimas valstybes, o garbūs Vakarų Europos politikai nuduoda, kad „viskas tvarkoj“. Prancūzija, Vokietija, Italija atsitraukia prieš putino grupuotes…

Jau daugiau kaip pusė metų – tęsiasi informacinis-ekonominis Rusijos karas prieš Baltarusiją. Gudų tauta, žmonės aikštėse, netgi valdininkai parodė, kad Baltarusija trokšta būti nepriklausoma valstybe! Nežiūrint visokių plepėtojų ir agentūrų prognozių, Baltarusija nepasidavė, ir tikiu – nepasiduos!

Bet tokiu metu neleistina liktis pavieniui, neleistina likti kely miške – akistatoj su pasiutusia meška…Pagaliau, jei nepalaikysime vienas kito – neišsigelbės niekas!

Didžiuojuosi, galėjęs šiuo tuo prisidėti Ukrajinos ir Lietuvos Respublikos saugumui, atskleidęs Maskvos planus Ukrajinos ir Lietuvos žiniasklaidoje, tuo pačiu padėjęs ir Baltarusijai, didžiuojuos užmezgęs mūsų ryšį su Baltijos-Juodosios jūros tautų krypties inteligentija…

Nes kiekvienos iš mūsų tautų laisvė – tai laisvė ir kitiems! Artėja išsilaisvinimo metas, ir svarbu padaryti visa, kas tik galima, kad neleistume įgyvendinti Kremliaus peslių planų, nes juos suturėti – gali tik susivienijusių tautų jėga!

Esu įsitikinęs, kad kartu mes atsiginsim nuo šitos baisios grėsmės, apginsime ir mūsų valstybių nepriklausomybes ir orią mūsų tautų vietą Europoje ir pasaulyje!

Garbė Lietuvai!
Tegyvuoja Baltarusija!