Koronavirusas taps NATO ir ES tuo, kuo TSRS tapo Černobylis

Autorius: Anno Šaltinis: https://www.rubaltic.ru/articl... 2020-03-20 23:54:00, skaitė 1069, komentavo 38

Koronavirusas taps NATO ir ES tuo, kuo TSRS tapo Černobylis

Koronaviruso "pandemija" (šyzas) Europoje ir ypatingos priemonės, kurių buvo imtasi  ES, atsiribojant valstybėms-narėms viena nuo kitos, sukėlė kalbas apie Jevrosojūzo žlugimą. Jungtinių Valstijų nusigrežimas nuo  išgyvenančio nelaimę Senojo Pasaulio pakurstė ir NATO krizės temą. Situacija Vakarų pasaulyje koronoviruso epochoje primena avariją Černobylio atominėje elektrinėje, kuri užvedė  TSRS žlugimo mechanizmus. Abiem atvejais dezintegracijos trigeris (sprodiklis) buvo ne pati ypatinga padėtis, o moralinė katastrofa: tarybiniu atveju - melas, europietiškame ir amerikoniškame - išdavystė.

Masinis antitarybinis judėjimas užgimė 1986 m. nacionalinėse respublikose kaip aplinkos gynimo judėjimas. Tai buvo akivaizdus Černobylio katastrofos produktas, kuris iškėlė ekologinį saugumą į pirmą vietą.

Kad ir kokia kilni bei gera buvo iškelta užduotis kovoti už  ekologiją, principinga tai, kad joje esantis antitarybinis pradas iškart nustatė vektorių. Tiesiog gamyklos ir fabrikai, teršiantys gimtuosius miškus ir laukus, greitai tapo „okupantų“ gamyklomis ir fabrikais.

Devintojo dešimtmečio pabaigoje aplinkos apsaugos judėjimas virto kova dėl atsiskyrimo nuo TSRS. Pirmiausia Pribaltikoje , o paskui ir kitose sąjunginėse respublikose.

Viso to rezultatas - praėjus penkiems su puse metų po avarijos Černobylio atominėje elektrinėje, Tarybų Sąjunga nustojo egzistavusi.

Černobylio katastrofa tapo pirmuoju postūmiu išcentriniams procesams. Iki jos TSRS dar tik brendo artėjančio žlugimo sąlygos. Sisteminės planinės ekonomikos problemos, silpnas ir mažaraštis valstybės vadovas, nukvakusi ir nupezusi,  praradusi ryšį su realybe jį supanti nomenklatūra - visa tai jau buvo. Tačiau reikėjo galingo sprogdiklio, kad įjungti šalies žlugimo mechanizmus.

Tokiu trigeriu tapo šokas nuo Černobylio, tiksliau ne kiek nuo pačios avarijos, bet kiek dėl valdžios elgesio, kuri melavo gyventojams apie tai kas įvyko.

Informacija apie branduolinio reaktoriaus katastrofos mastą buvo slepiama ir nutylima, po to paneigiamos ir sumažinamos radiacijos išmetimo pasekmės.

Gyventojų evakavimas iš 30 kilometrų užkrėtimo zonos „siekiant tarptautinės bendruomenės ramybės“ nebuvo pradedamas   ištisą savaitę. Taip pat savaitę laiko buvo tylima apie radiacinės saugos priemones, todėl stentasi kuo mažiau kalbėti apie patį radiacijos pasklidimo faktą.

Masiniai renginiai Ukrainos ir Baltarusijos regionuose, esančiuose greta Černobylio, nebuvo atšaukti, „kad nesukeltų panikos“. Įsakymą surengti ir pravesti gegužės 1 dienos demonstraciją Kijeve asmeniškai davė pats Michailas Gorbačiovas.

Tarybų Sąjungos žlugimą pradėjo ne didžiausia istorijoje technogeninė katastrofa, bet moralinė tarybinės vyriausybės katastrofa, kuri pakenkė jos legitimumui.

Ir štai lygiai tokia pati katastrofa šiandien vyksta Vakaruose su koronavirusu, tik europiečių moralinio šoko priežastis yra ne melas, o ES ir NATO sąjungininkų viens kito išdavystė.

Tarp šių dviejų istorijų daug yra ko bendro. Naujas, iki šiol gyventojams nežinomas ir todėl ypač baisus pavojus. Susikaupusių iki  nepaprastosios padėties meto problemų kiekis.

"Vieningos Europos" atveju tai yra ekonomikos tempų sulėtėjimas iki nuosmukio slenksčio, atbėgėlių ordų antplūdis ir bandymo juos tolygiai paskirstyti po jevrosojūzą sukelta pirma solidarumo krizė; gyventojų ir šūdeličio susvetimėjimas, Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš ES kartu su jos nario mokesčiais į Europos biudžetą, nesugebėjimas susitarti dėl finansinės perspektyvos kitiems septyneriems metams. NATO atveju - didėjantys prieštaravimai tarp sąjungininkių abiejose Atlanto pusėse.

Visai kaip kad Gorbačiovo politinis biuras su Černobyliu, Vakarų lyderiai nesugebėjo adekvačiai imtis skubių veiksmų pirmomis  koronaviruso "pandemijos" Italijoje dienomis, kas ir sukėlė katastrofišką padarinių mastą.

Pavyzdžiui, ES institucijos buvo tiesiog paralyžiuotos. Šios institucijos, beje, daugeliui daug kuo primena TSKP paskutiniaisiais tarybinės santvarkos metais. Seniai pavirtusi tuščių ideologinių dogmų rinkiniu  liberastinio globalizmo ideologija, kurioje vietoj įsitikinimų - mantros, ištariamos vien tam , kad atsisėsti į vadovaujančią kėdę Briuselyje.

Visai kraštutiniais, Pribaltikos atvejais,  žmonės pradėję valdininko karjerą deklamuodami marksizmo-leninizmo ir mokslinio ateizmo mantras, baigia ją tokiomis pačiomis pagal prigimtį mantromis apie politkorektiškumą, tolerastiją ir kovą su klimato kaita.

Vakarietiški lyderiai - kaip nulieta paskutinės kartos komunistinė TSRS nomenklatūra jos nupezimo ir nukvakimo laikotarpiu. 

Angela Merkel su savo pastangomis užkonservuoti sistemą, reaguojant į bet kokius šiuolaikinius iššūkius, pavyzdžiui, - grynas mūsų „brangusis Leonidas Iljičius“

Veikia net analogija su valdančiojo elito amžiumi. „Varžybos ant lafeto“ (karo vadai ir valstybės vadovai TSRS laikais laidojant buvo vežami ne katafalku, o kaip kariškiai ant patrankų lafeto) šiandien vyksta JAV prezidento rinkimuose, kur pagrindiniai kandidatai į prezidentus yra daug senesni nei Brežnevinė nomenklatūra. Dėl valdančiosios klasės neatitikimo savo laikotarpiui - katastrofiškai mažas reagavimo į realias, o ne fiktyvias grėsmes greitis.

Tačiau didžiausia katastrofa yra kitame.

ES ir NATO šalių atsisakymas padėti viena kitai iškilus krizinei situacijai, sienų uždarymas, pagalbos prašymų ignoravimas ir net draudimas tiekti pirmo būtinumo prekes - mirtinas smūgis šioms sąjungoms ir aljansams.

Kada Italija maldauja Europos šalių, kuriose nėra tiek daug koronavirusinės infekcijos atvejų, išgelbėti jos sveikatos apsaugos sistemą nuo žlugimo ir pasidalinti medicinos personalu, šitos gi atsakydamos uždraudžia italams eksportuoti medicinines kaukes - tai jau yra išdavystė, kuri nėra nei pamirštama nei atleidžiama.

Po viso tokio, rinkimuose Italijoje laimės euroskeptikai, kurie iškels šalies pasitraukimo iš ES klausimą, ir bet kokiu atveju jie neperves nė vieno euro cento į Briuselio biudžetą.

Kada JAV prezidentas vietoj naujojo „Maršalo plano“ patiriančiam sunkų išbandymą Senam Pasauliui,  vilioja iš Vokietijos medikus, kad įgyti išimtines teises į vakciną nuo koronoviruso ir parduoti ją europiečiams už lupikišką kainą, - tai jau yra vinis NATO karsto dangtį.

Po šito amerikiečių kariuomenę Europoje europiečiai suvoks ne kaip sąjungininkus ir gynėjus, o išimtinai tik kaip okupantus.

Krizinių reiškinių augimas Vakarų pasaulyje tęsiasi jau daugelį metų.

Tačiau sukrėtusi kolektyvinius Vakarus moralinė katastrofa dėl koronaviruso paleidžia jo tikrojo skilimo procesą.

Tai nereiškia, kad NATO ir ES imsis ir iškart rytoj jau subyrės. Po moralinės Černobylio katastrofos Tarybų Sąjunga laikėsi dar kelerius metus. Tačiau sąjungininkų viens kito išdavystės aktas įvyko ir išcentrinis stimulas buvo duotas.

Taigi, kaip sakė vienas tarybinis lyderis - procesas prasidėjo (процесс пошёл).