B. Ropė: Seimo posėdyje konservatoriai, liberalai ir dalis socialdemokratų sužlugdė įstatymo dėl kainų kontrolės priėmimą

Autorius: Bronius Ropė Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/b-ro... 2020-04-02 08:53:00, skaitė 627, komentavo 0

B. Ropė: Seimo posėdyje konservatoriai, liberalai ir dalis socialdemokratų sužlugdė įstatymo dėl kainų kontrolės priėmimą

Seimo posėdyje konservatoriai, liberalai ir dalis socialdemokratų sužlugdė Vyriausybės teiktą įstatymo dėl kainų kontrolės priėmimą. Būdami Seimo posėdžių salėje, jie ištraukė iš balsavimo įrenginių savo registracijos korteles, taip sužlugdydami balsavimo procedūrą, todėl įstatymo priėmimas pripažintas neįvykusiu.

Manau, šis žingsnis dar kartą pademonstruoja, kad svarbiausias opozicijos prioritetas tikrai nėra visuomenės gerovė. Tad ką gina opozicija, žlugdydama bandymus įvesti kainų reguliavimo galimybę? Dėl nesąžiningos komercinės praktikos, kai pasinaudojus žmonių baime drastiškai išpučiamos kainos, nukenčia ne kas kitas, o vartotojai. Tuo tarpu nepagrįstai kainas iškėlę gamybininkai ir prekeiviai kraunasi sau netikėtus pelnus.

Kas yra valstybinis kainų reguliavimas? Tai nėra kažkas naujo. Tokiam sprendimui Vyriausybė turi pakankamai resursų ir kompetencijos. Lietuvoje jau yra išplėtota institucijų sistema, kompetentingai vykdanti šią funkciją, remiantis teisės aktais ir veikiančiomis metodikomis energetikos ir dar keliose kitose srityse.

Kainų reguliavimas – tai tarimasis su Vyriausybe, kai tiekėjas informuoja atitinkamas institucijas apie planuojamą kainų keitimą ir pateikia tokio sprendimo argumentus. Žinoma, tokia priemonė reikalinga tik laikinai, kol šalyje turime ekstremalią situaciją, keliančią žmonėms daug nerimo ir nežinomybės dėl ateities bei provokuojančią kaupti atsargas ir pirkti ne pagal kasdienius vartojimo įpročius.

Suprantama, kad toks pasiūlymas sulaukia daug kritikos, nes, paskelbus karantiną ir kitas būtinas efektyvias priemones krizei valdyti, opozicijos veikėjai nepraleido progos išnaudoti šią situaciją pigioms politinėms kampanijoms ir Vyriausybei ėmė klijuoti „policinės valstybės“, „diktatūros“ etiketes. Tačiau šitas sveiku protu nesuvokiamas ciniškumas net ir itin liberalių pažiūrų visuomenės grupėse didelio populiarumo nesulaukė.

Ekstremalios situacijos atveju kainų reguliavimas galėtų būti adekvati laikinoji priemonė, leidžianti užkirsti kelią nesąžiningoms komercinėms praktikoms ir užtikrinanti prieinamas būtiniausių produktų kainas vartotojams.

Bronius Ropė