TASS: Trampas svarsto įmokų į PSO biudžetą sustabdymą

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/tass... 2020-04-09 08:37:00, skaitė 882, komentavo 1

TASS: Trampas svarsto įmokų į PSO biudžetą sustabdymą

JAV prezidentas sukritikavo Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO). „Jie (PSO atstovai)  kritikavo mano draudimą kitiems atvykti į JAV (užsieniečiams iš kitų šalių, kuriose užfiksuoti dideli koronaviruso židiniai). Jie klydo. Jie klydo dėl daugelio dalykų. Atrodo, kad jie labai susitelkę į Kiniją“,- pareiškė Trumpas.

Jungtinių Valstijų valdžia svarsto galimybę sustabdyti įmokas į Pasaulio sveikatos organizacijos biudžetą. Tai vyko per trumpą žurnalistų pranešimą Baltuosiuose rūmuose, sakė JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Iš pradžių Amerikos prezidentas paskelbė apie savo lemiamą ketinimą nutraukti PSO finansavimą iš JAV: „PSO gauna dideles lėšų sumas iš JAV. Mes ketiname sustabdyti pinigų skyrimą PSO.

„Tačiau po kelių minučių Trumpas pakoregavo savo paties pareiškimą. Į jo paaiškinimą, ar jis mano, kad dabar yra tinkamas laikas tokiems veiksmams, Trumpas atsakė, kad „galbūt ne“. 

„Aš nesakau, kad aš tai padarysiu, bet mes ketiname ištirti [tokią galimybę]“, – teigė Baltųjų rūmų vadovas. 

Į vieno iš žurnalistų pastabą, kad Amerikos vadovas anksčiau kalbėjo apie savo ketinimą sustabdyti lėšų pervedimą, prezidentas atsakė: „Ne, aš to nesakiau, sakiau, kad mes tirsime tai, ką tiriame, svarstysime finansavimo nutraukimą“.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) – tai specializuota Jungtinių Tautų (JT) institucija, didžiausia tarptautinė sveikatos organizacija. Jos pagrindinis tikslas – siekti aukščiausio sveikatos priežiūros lygio visose pasaulio valstybėse.

Pagal PSO įstatus ši institucija vadovauja ir koordinuoja tarptautinį bendradarbiavimą sveikatos apsaugos srityje, skatina valstybių narių techninį bendradarbiavimą, siekia suvienodinti ir nustatyti bendrus sveikatos apsaugos standartus, bendradarbiauti su vyriausybėmis, stiprinant nacionalines sveikatos sistemas, plėtoti ir suteikti valstybėms tinkamas sveikatos apsaugos technologijas, informaciją ir standartus.

Bendroji PSO strategija:

• Mažinti sergamumą ir mirtingumą, ypač vargingai gyvenančiųjų ir socialiai neapsaugotųjų;

• Kovoti su pagrindiniais ligų rizikos veiksniais;

• Stiprinti sveikatos sistemas;

• Paversti sveikatos stiprinimą pagrindiniu valstybių plėtros tikslu.

Pasaulio sveikatos organizacijos būstinė yra Ženevoje (Šveicarijoje). PSO šiuo metu priklauso 193 valstybės, tarp jų visos 185 Jungtinių Tautų narės. Lietuva tikrąja PSO nare tapo 1991 m. lapkričio 25 dieną. Ji kartu su kitomis 52 valstybėmis, JT narėmis, priklauso PSO Europos regiono biurui.

Vienas iš strateginių PSO tikslų – užtikrinti geresnį sveikatos priežiūros technologijų, ypač medicinos priemonių (prietaisų), prieinamumą, saugą, kokybę bei tinkamą ir efektyvų naudojimą. PSO rekomendacijose pabrėžiama, kad nacionalinė medicinos priemonių (prietaisų) tiksli duomenų (informacijos) apskaita yra esminė efektyvios sveikatos priežiūros technologijų valdymo sistemos dalis. Informacija apie medicinos prietaisus šalyje turi būti kaupiama ir reguliariai (nuolat) atnaujinama.

2014 m. gegužės 24 d. 67-ojoje Pasaulio Sveikatos Asamblėjoje priimta rezoliucija dėl Sveikatos intervencijų ir sveikatos technologijų vertinimo (WHA 67.23), akcentuojanti sveikatos priežiūros technologijų vertinimo naudą ir reikšmę. Rezoliucijoje pabrėžiama įrodymais pagrįstos sveikatos politikos formavimo svarba, raginama diegti ir stiprinti nacionalinį sveikatos priežiūros technologijų vertinimą ir šalių bendradarbiavimą šioje srityje. Akcentuojama, kad tokiu būdu galima užtikrinti sveikatos politikos sprendimų aiškumą ir pagrįstumą, efektyviai naudoti šalyje turimas sveikatos priežiūros technologijas bei racionaliai planuoti ir paskirstyti sveikatos sistemos resursus.

TASS