Europos Komisija: Europos Sąjunga šiais metais pasiners į gilų nuosmukį

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/euro... 2020-04-21 08:15:00, skaitė 851, komentavo 2

Europos Komisija: Europos Sąjunga šiais metais pasiners į gilų nuosmukį

Europos Sąjunga šiais metais pasiners į gilų nuosmukį dėl priemonių naujojo koronaviruso plitimo, sako Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis

Valdis Dombrovskis – Latvijos ekonomistas, politinis veikėjas, buvęs Latvijos ministras pirmininkas. Europos Komisijos vicepirmininkas bei euro reikalų ir socialinio dialogo komisaras.

„Šiais metais Europoje neišvengiamas gilus nuosmukis“, — sakė jis, nepatikslindamas skaičių.

„ING“ ekspertai balandžio pradžioje prognozavo, kad euro zonos, kuri yra ES dalis ir yra jos ekonominė šerdis, BVP sumažėjimas maždaug 15% pirmąjį ketvirtį, 16% antrąjį, o vėliau 13% padidėjimas trečiąjį ir 7,5%. ketvirtoje.

Apskritai, 2020 metais valiutų bloko nuosmukis gali siekti 5 proc. Tyrimų ir analitinė įmonė „IHS Markit“ kovo pabaigoje pažymėjo, kad šiame valiutų bloke BVP sumažėjimas gali siekti 4,5 proc.

Atsižvelgiant į naujojo koronaviruso pandemiją, ES šalys įvedė plataus masto socialinio ir ekonominio gyvenimo apribojimus, įskaitant prekybos apribojimus, ir draudimą restoranams veikti, rengti viešus renginius, uždaryti sienas ir dėl to riboti oro ir žemės ryšius.

Šios sąjungos pripažintos priemonės daro didelę įtaką ES ekonomikai. Nuo šios krizės, kuri gali būti didžiausia per kelis dešimtmečius, pradžios ES nacionalinės ir viršnacionalinės valdžios institucijos paskelbė keletą trilijonų eurų paramos ES ekonomikai.

Kovo 11 dieną Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė naujos koronavirusinės infekcijos COVID-19 pandemiją. Naujausiais PSO duomenimis, pasaulyje užfiksuota daugiau nei 2,5 mln. infekcijos atvejų, daugiau nei 169 tūkst. žmonių mirė.

SN inf.