George'as Šorošas ir Billas Geitsas finansuoja „Facebook“ faktų tikrintojus

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2020-04-23 05:44:00, skaitė 929, komentavo 0

George'as Šorošas ir Billas Geitsas finansuoja „Facebook“ faktų tikrintojus

Socialinių tinklų milžinas „Facebook“ paskelbė, kad į kovą su melagingomis naujienomis pasitelkė trečiųjų šalių faktų tikrintojus, tačiau yra rimta problema dėl to, ar jie yra teisėti. Šis klausimas iškilo po to kai paaiškėjo, kad George'as Sorosas ir Billas Gatesas bei kiti „Clinton“ rėmėjai finansuoja faktų tikrintojus.

Daugelis žmonių galvoja, kad šių faktų tikrintojų veiklos esmė yra užtikrinti neutralumą ir nešališkumą socialinių tinklų erdvėje. Na, Jūsų teisė rinktis.

Gruodžio 15 d. „Facebook“ išplatino pranešimą, kuriame patarė vartotojams, kurie tik pradeda veikti ir kurti savo programą „bendradarbiauti su trečiųjų šalių faktų tikrinimo organizacijomis, kurios yra pasirašiusios „Poynter“ Tarptautinį faktų tikrinimo principų kodeksą.“

Štai įdomus faktas apie „Poynter“, pasiskelbusį „pasauliniu žurnalistikos lyderiu“. Juos finansuoja George'o Soroso „Atviros visuomenės fondai“, „Bill & Melinda Gates“ fondas, Nacionalinis demokratijos fondas (turintis finansinių sąsajų su Valstybės departamentu), Ebay's Omidyar fondas ir Craig Newmark, Craigslist įkūrėjas, kuris paaukojo didžiulį 1 mln. dolerių „Poynter“, kad sukurtų šį kovos su melagingomis žiniomis mechanizmą.

Bet tai dar ne viskas

Craig Newmark taip pat yra „Clinton“ kampanijos rėmėjas. Beje kaip ir George'as Sorosas bei Billas Gatesas, kurie yra dideli Klinto fondo ir Hillary rinkimų kampanijos fondo rėmėjai. Kitas „Poynter“ rėmėjas, „Ebay“ įkūrėjas Pierre'as Omidyar'as, taip pat yra didžiulis „Clinton“ rėmėjas, aukojantis fondui milijonus dolerių.

Danų žurnalistas Ibenas Thranholmas teigė esąs šokiruotas, kad tokiems akivaizdžiai šališkiems faktų tikrintojams bus leista kontroliuoti JAV politikos naujienų srautą. Jis teigė: „Man šiurpuliai perėjo per kūną išgirdus tuos vardus, nes jų politinę darbotvarkė iš tiesų yra labai užimta. Panašu, kad yra daugybė žmonių, kurie galvoja, kad nesugebėti valdyti žiniasklaidos yra pavojinga, o atsijojimas kas yra tikros ir melagingos naujienos iš tiesų galėtų būti būdu, skirtu kontroliuoti visą įvykių eigą. Taigi, jei norite kovoti prieš šias politines jėgas – Jūs būsite cenzūruoti. Žinoma, tam tikru cenzūros būdu.“

Taigi, sveiki atvykę į 1984 m. Tiesos ir Teisybės Ministeriją, kur egzistuoja tik tam tikri faktai ir žinios, kurie yra palankūs tik tam tikriems asmenims, o kita svarbi ir iš tiesų teisinga informacija neatitinkanti Vašingtono neoliberalistinių pažiūrų bus pažymėta kaip „melagingos naujienos“ ir paslėpta nuo visuomenės.