Lietuvoje antrasis VEKS'as vyks 2022 metais

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/lietuv... 2015-07-22 10:04:00, skaitė 3613, komentavo 0

Lietuvoje antrasis VEKS'as vyks 2022 metais


Buvęs Kultūros ministras Jonas Jučas bei buvę VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ direktoriai: Rolandas Kvietkauskas (Europos Komisijai nepasikuklinęs pateikti suklastotą audito dokumentą) bei garsioji Elona Bajorinienė.

Lietuvos žmonių vėl laukia didelė kultūrinė šventė – mūsų šalis gavo teisę išrinkti miestą, kuris 2022 metais bus paskelbtas Europos kultūros sostine. Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas dalyvauti atrankoje.

Kasmet Europos kultūros sostine paskelbiama po vieną miestą dviejose Europos Sąjungos valstybėse. Kita šalis, kurios atrinktam miestui bus suteiktas toks titulas 2022 metais, bus Liuksemburgas.

Europos kultūros sostinės renginiais ir reginiais Lietuvos žmonės jau turėjo galimybę džiaugtis – 2009 m. Vilnius buvo ketvirtasis iš Rytų Europos miestų (ir antrasis iš Rytų Europos sostinių), gavusių tarp valdininkų prestižiniu laikomą Europos kultūros sostinės statusą.

Tąkart ši šventė vadinosi VEKS'as. Šį kartą, tai vadintųsi KEKS'as (jei būtų organizuojama Kaune) ar MEKS'as (jei Marijampolėje) ar dar kitaip – priklausomai nuo to, kokiame mieste vyks ši kultūrinė fiesta.

Garsiojo VEKS'o įgyvendinimas valstybės biudžetui kainavo per 300 milijonų litų, tačiau galutinė įsisavintų pinigų suma iki šios dienos nėra žinoma.

Mažai kas žino – Lietuvoje VEKS'as intensyviai vyko nuo 2006 metų rugsėjo mėnesio, kai net nebuvo jokios programos, o milijoninės mokesčių mokėtojų sumos sėkmingai buvo pumpuojamos net nuo 2004 metų.

Formaliai programos finišas įvyko tik 2011 m. gegužės 23 d. Tuomet VšĮ „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ pagal veikiančius šios įstaigos įstatus likviduoda visiems laikams su visais galais. O atsiskaitydami Europos Komisijai VEKS'o organizatoriai nepasikuklino pateikti suklastotus dokumentus.

Dėl šios šventės prokurorai pradėjo begale ikiteisminių tyrimų, į teisėsaugininkus kreipėsi net pats tuometinis Kultūros ministras. Tačiau Lietuvos prokurorai sėkmingai, visus iki vieno ititeisminius tyrimus nutraukė, neradę nusikaltimo sudėties.

Tiesa, visai neseniai, po Seimo nario Audriaus Nako kreipimosi į Generalinę prokuratūrą, teisėsaugininkai netikėtai informavo, kad dėl pačio didžiausio VEKS programos infrastruktūrinio objekto – Nacionalinio operos ir baleto teatro rekonstrukcijos – ikiteisminis tyrimas gali būti ir atnaujintas. Plačiau apie tai skelbėme publikacijoje „Netikėtas posūkis G. Kėvišo vadovaujamo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scenos rekonstrukcijos epopėjoje“.

Malonu priminti, kad būtent VEKS'as ir tapo ekspertai.eu atsiradimo priežastimi.

2008 m. vasario 27 dieną įvyko legendinis VEKS programos pirmasis pristatymas:

Iš karto po jo, 2008 m. vasario 28 d. ekspertai.eu išplatino pirmąjį savo viešą pareiškimą „Kodėl Lietuvos kultūros sostinė tokia pigi?“.

Būtent vasario 28-oji ir laikoma oficialia ekspertai.eu gimimo diena.

Maloniai kviečiame prisiminti šį kreipimąsi.

VIEŠAS KREIPIMASIS

2008 m. vasario 28 d.

VEKS direktorei Elonai Bajorinienei
Nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ koordinacinės komisijos pirmininkui Gediminui Kirkilui
Lietuvos Respublikos kultūros ministrui Jonui Jučui
VEKS Tarybos pirmininkui Artūrui Zuokui ir visiems tarybos nariams
Visiems Lietuvos žmonėms, neabejingiems kultūrai ir valstybės gyvenimui

Kodėl Lietuvos kultūros sostinė tokia pigi?

Švenčiant Lietuvos vardo paminėjimo Tūkstantmetį, 2009 metais Vilnius taps Europos kultūros sostine. Tai unikali proga pristatyti Europai Lietuvos kultūrą, žymiausius šalies kūrėjus, pasaulinio lygio meno kūrinius, tapti universaliosios, pasaulio visuomenei aktualios, kultūros centru.

VŠĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (toliau VEKS) dėka, daug nuveikta Lietuvos kultūros labui, dar daugiau numatyta nuveikti ateityje.

Į šią programą jau įdėta nepaprastai daug pastangų ir investuota valstybės lėšų.

Jau įvykę projektai sulaukė didelio šalies gyventojų, vilniečių, miesto svečių susidomėjimo ir pritarimo, tai tik patvirtina, kad pasirinkta teisinga kryptis.

2008 m. vasario 27 dieną įvyko VŠĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė“ programos pristatymas. Dalyvavo Kultūros ministras Jonas Jučas, Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas, projektų autoriai ir kiti svečiai.

Visuomenei dar kartą buvo pristatyta programa, kuri jau pernai buvo paskelbta tinklalapyje www.culturelive.lt. Visi norintieji netilpo į Menų spaustuvės salę. Kaip prisipažino renginio organizatoriai, tokio antplūdžio jie nesitikėjo. Po pristatymo gausiai susirinkusi žiniasklaida ir visi besidomintys kultūra neuždavė nė vieno klausimo organizatoriams.

Pristatymo metu dėl laiko stokos nespėta pristatyti vieno iš svarbiausių VŠĮ „Vilnius Europos kultūros sostinė" organizuojamų projektų – nacionalinio konkurso „Lietuvos kultūros sostinė 2008“. Šiuo renginiu siekiama paskatinti vietos bendruomenes plėtoti savo miesto ar miestelio kultūrą ir taip prisidėti prie savo miesto kultūrinio identiteto bei patrauklaus įvaizdžio formavimo, tuo pačiu primenant, jog negalima visų kultūrai skiriamų biudžeto lėšų koncentruoti vien tik sostinėje.

Todėl norime paklausti:
„Lietuvos kultūros sostinės 2008“ metinis biudžetas yra 100 tūkst. litų.
Neseniai įvykusi VEKS ambasadorių suvažiavimo vakaronė kainavo 150 tūkst. litų.
Kodėl Lietuvos kultūros sostinė tokia pigi?

Turime ir daugiau klausimų, į kuriuos atsakius būtų žymiai lengviau spręsti iškylančias organizacines problemas:

Oficiali VŠĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009" informacija:
Gatvės muzikos šventė 2008, 2009 metais (biudžetas 230 tūkst. litų).
Tęsiama 2007 m. ir 2008 m. vykusios gatvės muzikos šventės tradicija.

KLAUSIMAS: Tokie reiškiniai pasaulio miestuose atsiranda natūraliai, be valstybinio skatinimo ir finansavimo, būtent tuo jie šaunūs ir unikalūs.
2008 m. vasario 27 dieną VEKS'o programos pristatymo metu Andrius Mamontovas atkreipė dėmesį į tai, kad toks renginys nereikalauja jokių išlaidų ir reklamos, kad būtų labai gerai jei jis tiesiog taptų gražia tradicija. Kaip žinome, šios idėjos autorius atlygio negauna.
Pamačius renginio biudžetą iškilo klausimas – kokio dydžio honorarai numatyti gatvės muzikantams?

Oficiali VŠĮ "Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" informacija:
Projektas su vaikų darželiais ir Rono Haseldeno „Gyvūnas“ (biudžetas 400 tūkst. litų).
Projektas „Gyvūnas“ su Vilniaus vaikų darželiais ir britų neono menininku Ronu Haseldenu. Projektas, sukurtas 2006-aisiais Liverpulio bienalės užsakymu ir sulaukęs didžiulio pasiekimo, 2009-aisiais bus pakviestas į Lietuvą. Visų Vilniaus vaikų darželių auklėtiniai pieš kokį nors gyvūną. Komisija atrinks 100 geriausių piešinių, o britų neono menininkas Ronas Haseldenas iš to šimtuko atrinks tris, pagal kuriuos, laikydamasis piešinio linijų, sukurs 10 m dydžio neono šviesų instaliacijas ant pastatų tuose Vilniaus rajonuose, kur yra piešinio autorių namai. Neono šviesą įjungs patys vaikai. Instaliacijos eksponuojamos keletą mėnesių prieš LUX festivalį ir jo metu.
KLAUSIMAS: Kodėl vieno britų menininko projektui su darželinukais skiriama daugiau lėšų, negu visam tarptautiniam teatro festivaliui „Sirenos“, kurio biudžetas iš valstybės kasos apie 360 tūkst. litų?
Kokio dydžio honorarai numatyti visų Vilniaus vaikų darželių auklėtiniams už jų gyvūnų piešinius?
Kas bus komisijos nariai ir komisijos pirmininkas vaikų nupieštiems gyvūnams atrinkti?

Oficiali VŠĮ „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ informacija:
Specialūs projektai su kitomis Europos kultūros sostinėmis (750‘000 Lt)
2007-2008 m. numatyti 4 būsimų Europos kultūros sostinių darbiniai susitikimai, kurių metu bus aptariami konkretūs bendradarbiavimo projektai.

KLAUSIMAS: Ar 4 darbiniai susitikimai? Ar keturių būsimų Europos sostinių ir kokių?
Dėl kokios priežasties tie darbiniai susitikimai taip dosniai finansuojami iš Lietuvos biudžeto? Pavyzdžiui prestižinio „Vilniaus festivalio“ biudžetas iš valstybės kasos 2006 metais buvo 666 tūkst. litų.

Turime ir keletą pastebėjimų:

Vien VŠĮ „Vilnius Europos kultūros sostinė“ administravimui skiriama 11 milijonų litų.
Tokią pačią sumą valstybė skiria 10-čiai Klaipėdos dramos teatro sezonų.
O visas 2005 metų Kultūros ir sporto rėmimo fondo kultūros dalies biudžetas buvo 7.75 milijonų litų.

VŠĮ „Vilnius Europos kultūros sostinė“ išlaidos komunikacijai ir rinkodarai – 29 milijonai litų. Įvykusi klaida? 29 milijonai rinkodarai ir komunikacijai? Ar tokie mostai neatbaido privačių rėmėjų? Ar verslininkai, matydami, kaip neatsakingai naudojamos lėšos, norės remti kultūrą?

VŠĮ „Vilnius - Europos kultūros sostinė“ pagrindinis šūkis „deelitizuoti aukštąjį ir devulgarizuoti žemąjį meną“ yra iš esmės YDINGAS. Taip vadinamą aukštajį meną reikia ne deelitizuoti, o daryti lengviau prieinamą visuomenei. Ne meno turinį reikia paprastinti ir vulgarizuoti, o skatinti visuomenę domėtis aukštos kokybės menu.

BŪTINA:
- nedelsiant atlikti pilną ir išsamų VEKS finansinės ir programinės veiklos auditą ir pateikti pilną finansinę ataskaitą, kurios iki šiol nėra.
- viešai įvardinti VEKS internetinio puslapio „Išskirtinumas“ lozungų autorius. (http://www.culturelive.lt/lt/vilnius2009/2009isskirtinumas/)

Kai bus atsakyta į šiuos ir likusius klausimus (likę klausimai žemiau) ir ištaisytos vis dar pasitaikančios klaidos, Vilnius, be abejonės, taps ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos pasididžiavimu.

Nebijokime spręsti iškilusių problemų, taisyti trūkumų, visi drauge mes galime padaryti labai daug, kai į šalį atkeliauja vienas svarbiausių kultūriniu įvykių Europoje.

Neabejojame VEKS organizatorių kompetencija ir profesionalumu, todėl tvirtai tikime kad visų vilniečių bei Lietuvos gyventojų lūkesčiai išsipildys su kaupu.

Į klausimus reikia atsakyti viešai spaudoje, kad skaidrumas, kuris ir taip nekelia abejonių, būtų dar skaidresnis, nes tai labai teigiamai atsilieps viso projekto kokybei, padės dar geriau įvykdyti kultūrinę programą ir Vilnius 2009 taps mūsų visų džiaugsmingos būties oaze.

Svarbiausia visiems susitelkus padaryti viską kad Europos kultūros sostinės renginiai įvyktų, ir kuo sėkmingiau, kad 15 proc. padidėtų turistų skaičius, 3 proc. išaugtų Lietuvos ir Vilniaus vardo žinomumas ir palankus vertinimas pasaulyje.

Kviečiame visus meno ir kultūros žmones aktyviai prisijungti ir talkinti VEKS'ui, savo iniciatyvomis ir savanoriška veikla prisidėti prie šalies įvaizdžio formavimo.

Pagarbiai,
ekspertai.eu

(Remtasi informacija iš www.culturelive.lt tinklapio ir Elonos Bajorinienės pranešimo „Kultūros politika: reglamentavimas ir strategija“)
_______________________________________________

KLAUSIMAI.

Jų vis daugėja, nes vasario 29 dieną VEKS netikėtai pertvarkė savo programinių nuostatų punktus.
(VEKS programos nuostatų punktus galite palyginti čia)

Oficiali VŠĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ informacija:
LUX festivalis 2008, 2009 metais (2 milijonai litų)
Tęsiama 2007, 2008 m. tarptautinio šviesos festivalio Vilniuje tradicija.

KLAUSIMAS: Vieša nuomonė apie ši festivalį labai prasta. Žiniasklaidoje nepavyko rasti nei vieno teigiamo atsiliepimo. Ir pasak Jūsų atstovės spaudai, šis festivalis nepavyko.
Kokios buvo klaidos?
Į įvykusį nesėkminga renginį investavote 400 tūkst. litų.
Ar investuosite daugiau pinigų taisydami klaidas ir tęsdami šio festivalio tradicijas?
Kokie konkrečiai LUX festivalio pateikti pasiekimai buvo ir bus pritaikyti miesto infrastruktūrose?

Oficiali VŠĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ informacija:
Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009 objektas „Magnetas“ (2 milijonai 125 tūkst. litų)
Aukštųjų technologijų daugiafunkcinis, lengvai sukonstruojamas ir iškonstruojamas pastatas - objektas, naudojantis saulės energiją, pagamintas iš aukščiausios rūšies lietuviškų bio ir nano technologijų. Tai pažįstamo-nepažįstamo Vilniaus kaip žinomos - nežinomos planetos - utopinio Vilniaus konstravimo vieta. Ši vieta programos metu veiks kaip viešų įvykių, pasimatymų, susitikimų, turistų lankoma nauja viešoji erdvė. Šis satelitas gaus ir transliuos iš pagrindinio objekto į ekranus informaciją apie renginius Lietuvos ir kitų Europos šalių gyventojams. Tai informacijos apie programą ir Vilnių bei programos bilietų platinimo centras. Tai nuolat kintantis ir gyvai reaguojantis organizacinis centras bei daugelio programos dalyvių idėjų realizavimo vieta.

KLAUSIMAS: Ar patvirtinant šį projektą remtasi tokių pastatų kitose šalyse patirtimi?
Ar tokia patirtis, prieš darant išvadas, įvertinta pagal mūsų šalies geopolitines, ekonomines, socialines sąlygas?
Kiek konkrečiai lėšų įsipareigojo šiam projektui skirti privatūs rėmėjai, kas jie tokie?
Pavyzdžiui, ar atsižvelgta į tai, kad daug liaupsintas ultramodernus statinys Millenium Dome Londone patyrė visišką fiasko: vienerius metus, kol veikė, buvo nuostolingas, paskui eilę metų riogsojo nenaudojamas ir nepritaikomas ir tik rijo didžiules mokesčių mokėtojų pinigų sumas už išlaikymą, ir tai viename iš pasaulinių centrų, kur ir be to visada pilna turistų.
Jei konkrečių privačių rėmėjų lėšos bei kiti įsipareigojimai sąmatoje kol kas nėra nurodomi, dar labiau padidėja tikimybė, jog projekui išleistos valstybės lėšos bus panaudotos neefektyviai. Toks gausus neapibrėžiamos iliuzijos („utopinio Vilniaus konstravimo vietos“) finansavimas liudija – o minėtasis Londono pavyzdys tai tik patvirtino – jog šio tipo projektai galiausiai tarnauja nebent efektyviai privačių bendrovių reklamai.

Oficiali VŠĮ „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ informacija:
VšĮ „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ projektas „1984. Išgyvenimo drama“. Spektaklio režisierius - Nacionalinės premijos laureatas Jonas Vaitkus, prodiuserė - Rūta Vanagaitė (300 tūkst. litų)
„1984“ – garsiausia XX amžiaus antiutopija, sukurta George Orwelo. 1984-ieji Lietuvos istorijoje – sovietinio sąstingio, skurdo ir nevilties metai. Kaip jaustųsi dabartinis Lietuvos aštuoniolikmetis, gimęs po 1991-ųjų arba turistas vakarietis, patekęs valandai, parai, o gal ir savaitei į specialiai atkurtą 1984-ųjų sovietinę tikrovę – tam tikrą darbo ir poilsio stovyklą? Palikęs už stovyklos vartų mobilųjį telefoną, MP3 ir iPod-ą , čipsus ir Coca-Cola, aprengtas treningais, pasodintas klausyti Andropovo kalbų per TV, po rytinės privalomos rikiuotės ir SSSR himno pusryčiams gavęs kavos gėrimo „Jačmennyj“ ir baklažanų ikrų? Stovykla bus mokama, tad didžioji dalis jos rengimo išlaidų atsipirks. Stovykla vyktų 2009-ųjų vasarą specialiai įrengtoje erdvėje, tobulai atkuriančioje 1984-ųjų tikrovę, o rudeniop tęstųsi kaip TV realybės šou.
Išgyvenimo stovykla „1984" sukurta ne nervams padirginti. Ji sukurta tam, kad primintų, kaip buvo, kad parodytų jaunajai kartai, svečiams iš užsienio, visiems mums, kokiais dideliais žingsniais ir kaip toli per septyniolika Nepriklausomybės metų iš tikrųjų pažengė Lietuva ir jos žmonės. „1984" - tam, kad pasimokytume iš istorijos klaidų ir suprastume, kas ir kodėl esame. Premjerinio spektaklio bilieto kaina – 120 litų. Maksimalus žiūrovų-dalyvių skaičius – 35. Kadangi bilietas į spektaklį „1984.Išgyvenimo drama“ brangus, moksleivių grupėms siūlomas paprastesnis ir pigesnis variantas - pažintinė meninė ekskursija po bunkerį, demonstruojant ir keletą išgyvenimo dramos elementų. Ekskursijos vadovas – Sovietinės armijos kapitonas, trukmė – 1 valanda, kaina vienam asmeniui – 40 litų. Maksimalus dalyvių skaičius – 35.

KLAUSIMAS: Kuo šis projektas propaguoja Lietuvos kultūrą?
Kaip jis griauna stereotipus apie mūsų šalį ir kuria naują mūsų šalies įvaizdį o ne atvirkščiai?
Ar šis projektas prieinamas visiems vilniečiams ir Vilniaus svečiams ar tik tiems, kurie gali brangiai susimokėti už bilietą?
Ką reiškia „atsipirks“ – ar planuojama 300 tūkst. litų grąžinti į biudžetą?
Kokiais kriterijais vadovaujantis taip dosniai remiamas visiškai komercinis renginys?

Oficiali VŠĮ "Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009" informacija:
Bendras Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009 ir Lietuvos tūkstantmečio programos renginys „Santaka“ (1 milijonas 500 tūkst. litų)
Bendras „Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009“ ir Lietuvos tūkstantmečio programos renginys – unikali upių misterija „Santaka“. Degančiais laivais, eitynėmis upe, gausybe atlikėjų, šviesos ir šalimais esančių kalnų bei pilies dekoracijomis Neries ir Vilnelės santaka prakalbės apie Vilniaus atsiradimą, ištakas ir dabartį. Renginio sumanytojas ir režisierius – Oskaras Koršunovas, kuriantis taip pat ir pagrindinį „Stavangerio – Europos kultūros sostinės 2008“ renginį.

KLAUSIMAS: Norvegijos Stavangerio mieste po analogiško renginio, nepriklausomai nuo to ar bus sėkmingas ar nepavykęs, liks nauja infrastruktūra (naujas 2000 vietų amfiteatras, parkas ir t.t.). Ar panašus dalykai numatomi ir Vilniuje? Jei taip tai kokie? Jei ne, ar ne daug labiau apsimokėtų šitą sumą skirti tiesiogiai keliems geriausiems Lietuvos režisieriams ir jų teatrams, kad jie kurtų spektaklius, kuriuos paskui galima būtų dar daug kartų rodyti ir Lietuvoje ir užsienyje. Kuo toks Lietuvos kultūros skatinimas ir propagavimas būtų blogesnis už šią vienkartinę masinę akciją, kurią pamatys tik labai ribotas žiūrovų skaičius?

Oficiali VŠĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ informacija:
Roko festivalis prie Baltarusijos sienos „Muzika griauna sienas“ (1 milijonas 300 tūkst. litų)
Ties rytine Europos Sąjungos siena – spygliuotos vielos tvora, už kurios – graži šalis, izoliuota nuo Europos politinių lyderių valia. Tačiau šiapus ir anapus gyvenančius žmones sieja bendros šaknys, istorija, kultūra. Dieveniškių iškyšulyje, kuriame bus rengiamas aukščiausio lygio roko muzikos festivalis „B2GETHER“, iki šiol susikerta 5 senoviniai į Vilnių vedantys keliai. 100 hektarų teritorijoje vyks 3 dienų milžiniškas muzikinis renginys. 4 scenos bus nukreiptos į ES pusę, o videoekranai ir garso apratūra – į Baltarusijos pusę. Numatoma mugė, kinas po atviru dangumi ir masinis įvairių ES valstybių žiūrovų bendravimas.

KLAUSIMAS: Lietuvoje šio renginio idėją remia Seimo Užsienio reikalų komitetas, Vyriausybė, Užsienio reikalų ministerija ir t.t. Praeitais metais vykusio komercinės muzikos festivalio „Muzika griauna sienas“ valstybinis finansavimas siekė 700 tūkst. litų.
Kaimyninėje Lenkijoje žymiai garsesnes grupes pritraukiančio identiško pobūdžio roko festivalio rėmėjas yra alaus gamintojas.
Festivalio finansavimas ateity numatomas dar didesnis. Bet klausimas ne apie tai.
Išskirtinį dėmesį šventės rengėjai skyrė svečiams iš Baltarusijos.
Specialiai buvo rūpinamasi, kad šventėje dalyvautų kuo daugiau baltarusių, kuriems reikia vizų.
Yra žinoma, kad festivalyje apsilankė keli šimtai muzikos gerbėjų iš kaimyninės Baltarusijos.
Koks konkretus poveikis tiems Baltarusijos kaimų gyventojams, kuriems demokratinės šalies muzika jau buvo transliuojama praeitais metais.
Kiek jų atsivertė į demokratiją ir kokiu keliu jie pasuko šiemet?
Ar buvo atlikti poveikio tyrimai ir kokie jų rezultatai?
Kokios sienos jau buvo nugriautos ir kokias žadama nugriauti šiemet? Kadangi Seimo užsienio reikalų komitetas ir kitos valstybės institucijos aktyviai palaiko šį renginį kaip atitinkantį mūsų diplomatijos strateginius tikslus, ar muzikinių festivalių bei kitų renginių nebus inicijuojama ir prie Kaliningrado sienos? Jei ne – tai kodėl?

Oficiali VŠĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ informacija:
Davido Maayano spektaklis „Šeimos stalas“ (200 tūkst. litų)
Norintys iš arčiau susipažinti su žydų bendruomenės vertybėmis ir gyvenimo būdu Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009 metu turės galimybę pamatyti Izraelio režisierius David Maayan interaktyvų spektaklį „Šeimos stalas“. Teatro režisierius panašius performansus rengęs ir kituose Europos miestuose, Vilniuje spektkalį statys su vietiniais aktoriais. Pagrindinis kūrinio principas – žiūrovai įtraukiami į kiekvieno aktoriaus asmeninę istoriją, tampa aktyviais spektaklio kūrėjais ir galiausiai kartu su aktoriais susėda prie bendro vaišių stalo scenoje.

KLAUSIMAS: Režisieriaus O.Koršunovo spektakliui „Hamletas“ skyrėte kur kas mažiau – 90 tūkst. litų, negu šiam gatvės spektakliui su jaunais aktoriais. Kuo šis projektas, jūsų nuomone, yra vertingas ir patrauklus?
Kokios kompetetingų savo meno sričių projektų vadovų pavardės, kurios atrinko šį projektą iš daugelio?
Kaip jūs manote, kokių žmonių interesus ir skonį patenkins šis projektas?
Jūs visada pateikiate drąsiai - tikslią statistiką. Ar galite pasakyti, kiek procentų Vilniečių pamatys šį veiksmą ir kiek jūs išleisite pinigų jo reklamai?

Oficiali VŠĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ informacija:
Ledinis barokas (300 tūkst. litų)
Ryškiausias Vilniaus architektūros akcentas barokas atsikleis ledo statiniuose. Įspūdingi barokiniai Vilniaus pastatai padės atrasti autentiškus ledo statinių analogus miesto gatvėse. Ledas, sklaidydamas į jį nukreiptą šviesą, padės patraukliai perteikti bei išryškinti sostinės barokinės architektūros puošnumą bei unikalumą.
KLAUSIMAS: Ar pastarųjų žiemų praktika nepataria peržiūrėti galimybę Vilniuje daryti ledo skulptūras? Juk vasario mėnesį nei pernai, nei šiemet praktiškai minusinės temperatūros nebuvo?
Ar nėra labiau išliekančių ir labiau Vilniaus unikalų baroko paveldą atskleidžiančiu būdu?
Ar ne naudingiau investuoti į griūvančius ar jau remontuojamus statinius?

Oficiali VŠĮ „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ informacija:
Gatvės teatro festivalis (500 tūkst. litų)
Renginys skirtas gana užmirštos gatvės teatro meno šakos populiarinimui ir plėtojimui. Gatvės teatrų festivalius planuojame surengti vasarą Vilniaus gatvėse, skveruose ir aikštėse. Dalis renginių įvyks netradicinėse erdvėse. Planuojame, kad šio festivalio metu Vilnius prisipildys teatralizuotų eisenų, teatro vaidinimų ir akcijų atvirose miesto erdvėse. Šiais renginiais taip pat siekiama stiprinti bendruomeniškumo jausmą, į spektaklius įtraukti miesto gyventojus bei svečius, taip pat suteikti galimybę pamatyti spektaklius tiems žmonėms, kurie paprastai nesilanko teatrų salėse. Siekiant supažindinti miestą su šia teatro šaka, jau 2007-ais ir 2008-ais įvyks pilotiniai nedidelės apimties gatvės teatro festivaliai. Planuojama, kad 2009-ųjų finalinis festivalis jau bus patraukęs didelio šios teatro šakos megėjų būrio dėmesį.

KLAUSIMAS: Kokie kolektyvai įtraukti į šią programa? Kiek ir kokie pilotiniai nedidelės apimties festivaliai vyks konkrečiai?
Kokia festivalio trukmė? Kiek originalių, specialiai festivaliui sukurtų darbų buvo parodyta pernai ir kokie gatvės spektakliai įvyks šiais metais?
Profesionalaus teatro festivalio „Sirenos“ valstybinis finansavimas gerokai mažesnis, negu gatvės teatro, kaip čia taip?

Oficiali VŠĮ "Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" informacija:
Subkultūrų festivalis (600 tūkst. litų)
Tai alternatyvių jaunimo kultūrų pristatymo visuomenei projektas. Projektu norima supažindinti visuomenę su jų veikla ir kūryba, taip pat mažinti šių alternatyvių kultūrų izoliaciją bei neigiamą reputaciją. Atskirų alternatyvių kultūrų atstovai kartu dalyvaus meno dirbtuvėse, kurs filmus ir muziką, eksponuos foto parodas, pristatys savo veiklas ir vertybes. Projekte taip pat numatomas seminaras ir baigiamasis festivalio koncertas.

KLAUSIMAS: 2008 sausio diena Jūsų buvo klausta: „Ar būtų galima sužinoti „Subkultūrų festivalio“ alternatyviųjų kultūrų atstovų pavardes?“ Jūs oficialiai atsakėte: „Subkultūrų festivalis – tai alternatyvių jaunimo kultūrų pristatymas visuomenei. Šiame projekte svarbiausia ne pavardės, o atstovaujamos subkultūros.“ Todėl iškilo dar daugiau klausimų:
Kokios konkrečiai alternatyvios jaunimo kultūros bus atstovaujamos?
Ar subkultūros išliks subkultūromis, jeigu jos finansuojamos vyriausybės?
Kodėl meno projektus daro komercinės pakraipos žurnalas?
„Mažinti alternatyvių kultūrų izoliaciją“ – jos todėl ir alternatyvios, kad nori izoliuotis nuo mainstreamo.
Kuo šio festivalio renginiai skirsis nuo nuolat įvairiose atvirose erdvėse (koncertų salės, kavinės) ir taip vykstančių alternatyvių kultūrų renginių?

KLAUSIMAS: Jūs savo internetiniame puslapyje anglų kalba, pateikiate nepilną naujienų informaciją, kuri jūsų puslapyje yra lietuvių kalba. Ar Jūs irgi manote, kad ši informacija yra beprasmiška ir tuščia, todė nepadės padidinti turistų skaičiaus? (kaip Jus visur teigiate 15% iki 2009 metais ir 7-10% 2010 metais?

KLAUSIMAS: Jūs teigiate, kad 90% jūsų projektų bus premjeros, tai reikia suprasti iki šiol niekur nematyti? Kas bus likusieji 10% projektų?
Ar jums neatrodo, kad naujumas dar nereiškia kokybės, kodėl jus norite privilioti užsieniečius dalykais, kurių dar nėra, kai galėtume pasiūlyti geriausia ką turime (ir net ne vien alų...)
Pirmą kartą Lietuvoje bus įgyvendinta programa, kurioje 90 procentų projektų – premjeros.

KLAUSIMAS: Jūs teigiate, kad pirmą kartą Lietuvoje tokio masto jūsų programa, apimanti visas kultūros raiškos formas ir visas visuomenės grupes. Jums neatrodo, kad tai žinomas iš istorijos, XX amžiaus Rusijos „bolševikų“ lozungas? Jei neatrodo, tai kaip jūsų programa pavyzdžiui „apims“ kino kūrėjus ir žemdirbius?

KLAUSIMAS: Dėl „Programos ilgalaikis poveikis“ galima pripažinti, kad Vilnius dar iki galo nesutvarkytas visomis prasmėmis, bet ar jis dar mažai apželdintas? Iš visų turistų ir užsieniečių tenka girdėti, kad Vilnius yra įsikūręs beveik miške.
(Sutvarkytas ir apželdintas Vilnius – http://www.culturelive.lt/lt/vilnius2009/2009isskirtinumas/)

KLAUSIMAS: Tinklapyje www.culturelive.lt, rubrikoje ambasadoriai yra paskelbti tik 10 žinomų meno ir visuomenės veikėjų.
Ar kiti žmonės nesutinka būti skelbiami Jūsų tinklapyje kai Jus jų prašote?
Ar Jus tiesiog ir nesiūlot niekam, galvodami lygiai kaip ir mes, kad jokios prasmės iš to nėra?

KLAUSIMAS: Kodėl jūs manote, kad Lietuvoje kultūros projektų rengėjai nėra planavę savo veiklos dvejus ir daugiau metų?
(Pirmą kartą Lietuvoje kultūros projektų rengėjai galės planuoti veiklą dvejus metus – http://www.culturelive.lt/lt/vilnius2009/2009isskirtinumas/)

KLAUSIMAS: 2007 vasario 27 dieną teigėte, kad viena svarbiausių VEKS'o programos krypčių = Žmonių programa. Sakykite, kurios programos mažiau svarbios ir kodėl ši viena svarbiausių? Norime žinoti, kas programos vadovas, kurios biudžetas net 11 milijonų 47 tūkst. litų.

PAPILDYTA

Pasirodžius 2008 vasario 28 dienos ekspertai.eu viešam kreipimuisi, VEKS staiga per vieną dieną pakeitė arba iš viso panaikino savo internetinio puslapio pagrindinių rubrikų „Vizija, misija, tikslai“ ir „Išskirtinumas“ tezes (pilnai šiuos pakeitimus galima pamatyti ir palyginti čia). Po šios pertvarkos, natūraliai iškilo daugybė naujų klausimų, 13 kurių užduodame VEKS‘o vadovybei:

1. Dėl kokių priežasčių staiga buvo pakeistos programinės VEKS nuostatos? Kuo naujosios programinės nuostatos pranašesnės už senąsias? Kas buvusių ir šių naujų programinių nuostatų autorius (iai)?

2. Kada numatoma naujas programines nuostatas viešai pristatyti visuomenei?

3. Ar po vasario 28 sumažėjęs VEKS programos palankus žmonių vertinimas nuo 80 iki 50 procentų nepaveiks ir kitų VEKS skelbiamų procentinių rodiklių?

4. Dėl kokių priežasčių, po vasario 28 dienos VEKS programos ilgalaikio poveikio dalis punktas „Reikšmingai pagerės šalies žinomumas ir reputacija Europoje“ pasikeitė į „Padidės šalies žinomumas ir reputacija Europoje“?

5. Ar dėl aukščiau paminėtų rodiklių procentinės išraiškos ženklaus mažėjimo nepasikeis ir atvyksiančių turistų procentas (15%)?

6. Kas ir kada atliko senesnius tyrimus kai buvo skelbiami didesni procentai?

7. Kas ir kada atliko naujesnius tyrimus kur skelbiami mažesni procentai?

8. Kodėl nuo vasario 27 dienos, atnaujinto dizaino VEKS internetiniame puslapyje nepatalpinta visa informacija kuri buvo skelbiama iki tol? (ekspertai.eu turi išsaugoję visą senąjį VEKS internetinį puslapį su visa informacija ir failais)

9. Dėl kokių priežasčių, numatomi VEKS programos rezultatai, kurie buvę skelbiami iki 2008 vasario 28 dienos - „Turizmo augimas Vilniuje 2009 m. – 15 proc. (Europos kultūros sostinių vidurkis – 10 proc.), 2010 m. – 7–10 proc.“, nuo vasario 29 dienos pasikeitė į „Ne mažiau kaip 15% išaugs turizmas ir paslaugų sektoriaus apyvarta Vilniuje ir Lietuvoje“.
Ar tai reiškia, kad 2010 m. – 7–10 proc. turizmo augimas nebenumatomas?

10. Dėl kokių priežasčių, numatomi VEKS programos rezultatai, kurie VEKS tinklapyje buvo skelbiami iki viešo ekspertai.eu kreipimosi, po 2008 vasario 28 dienos visiškai išnyko:
* 70 proc. Vilniaus gyventojų dalyvavimas renginiuose.
* 15 proc. Vilniaus vardo žinomumo prioritetinėse turizmo šalyse augimas.
* 100 000 unikalių VEKS svetainės interneto lankytojų.
* 10 000 programos ambasadorių.

11. Dėl kokių priežasčių, po vasario 28 dienos, VEKS programos ilgalaikio poveikio punktas „kultūra iš outsaiderių taps vienu iš svarbiausių valstybės prioritetų” visiškai dingo iš VEKS internetinio tinklapio?

12. Dėl kokių priežasčių, po vasario 28 dienos, pagrindinis VEKS ideologinis punktas „Pirmą kartą Lietuvoje įgyvendinama programa, naikinanti takoskyrą tarp elitinio meno ir populiarios kultūros. Aukštasis menas bus deelitizuojamas – o žemasis – devulgarizuojamas“ visiškai išnyko iš VEKS internetinio tinklapio?

13. Sakykit, koks bus konkretus šių programinių nuostatų pakeitimų poveikis VEKS programai?

ekspertai.eu
2008 m. vasario 28 d.

Labai daug informacijos apie VEKS'ą rasite antimafijos skiltyje „VEKS Tūkstantmetis“.


VEKS simbolis burbulai atgulė užtarnauto poilsio