„Didysis sprogimas“, arba kas nutylima apie virš Baltijos jūros įvykusį Rusijos ir NATO naikintuvų konfliktą?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/didy... 2020-04-26 21:34:00, skaitė 1128, komentavo 6

„Didysis sprogimas“, arba kas nutylima apie virš Baltijos jūros įvykusį Rusijos ir NATO naikintuvų konfliktą?

Balandžio 24 dieną, lygiai 15 valandą tarp Klaipėdos ir Palangos gyvenantys žmonės apstulbo išgirdę iš pradžių vieną, o netrukus ir antrą garsų sprogimą. Abu juos lydėjo nutolstantis garsas

Klaipėdos rajono gyventojai, gyvenantys šalia Klaipėdos miesto, girdėjo vieną mažesnį, o kitą didesnį sprogimus, nuo kurių sudrebėjo net žemė. Išėjus į lauką girdėjosi nutolstančių naikintuvų garsas.

Po kurio laiko Lietuvos kariuomenė patvirtino, kad tai buvo naikintuvų sukeltas garsas. Bet įdomiausia yra tai, kad šis konfliktas, įvykęs tarp Rusijos ir NATO naikintuvų, abiejų šalių įvardijamas skirtingai.

Rusija teigia, kad šį garsą sukėlė nuo Rusijos naikintuvų Su-27 sprunkantys NATO F-16 naikintuvai

Rusijos Baltijos laivyno Vakarų karinės apygardos spaudos tarnybos informacijos skyrius pranešė, kad: Karinių jūrų pajėgų aviacijos įgulos išvakarėse planavo skrydžius virš neutralių Baltijos jūros vandenų ir aptiko „oro taikinį, kuris vykdė skrydį link Rusijos valstybinės sienos“.

Perimti naikintuvus išvyko du Su-27 naikintuvai, kurie aprūpino priedangą pratybų rajone. Rusijos lakūnai priartėjo prie užsienio lėktuvo, nustatė, kad tai yra Belgijos oro pajėgų F-16, ir ėmė jį palydėti.

F-16 pakeitus kursą ir pasitraukus toliau nuo Rusijos sienos, Rusijos naikintuvai toliau vykdė suplanuotas kovinio rengimo užduotis.

„Rusijos orlaivių skrydžiai buvo vykdomi griežtai laikantis tarptautinių oro erdvės naudojimo taisyklių“, — pabrėžė spaudos tarnyba.

Užsienio lėktuvai ir dronai reguliariai vykdo žvalgybą prie Rusijos sienų. Jie dažnai matomi virš Baltijos jūros, Krymo ir Krasnodaro teritorijose, taip pat netoli Rusijos bazių Sirijoje. Taigi tik praėjusią savaitę Rusijos kariškiai užfiksavo 21 žvalgybinį orlaivį ir šešis dronus netoli valstybės sienos, budintys naikintuvai du kartus kilo perimti kitus orlaivius.

Lietuvos kariuomenės versija ir gyventojų atsiprašymas

„Du į sprogimą panašūs garsai, kurie buvo girdimi Klaipėdos miesto apylinkėse, yra susiję NATO Oro policijos misija. Penktadienį, gavę nurodymą, iš KOP Aviacijos bazės Šiauliuose, pakilo du šiuo metu NATO oro policijos misijoje budintys Belgijos naikintuvai F-16 naikintuvai perimti ir atpažinti iš Kaliningrado srities tarptautinėje oro erdvėje virš Baltijos jūros skridusius du Rusijos karinius orlaivius SU-27. Orlaiviai skrydį vykdė be skrydžio plano, radijo ryšio nepalaikė, atsakikliai buvo išjungti. F-16 lėktuvo skrydžio greitis galėjo sukelti garso bangą“, – rašoma LRytas.lt redakcijai perduotoje žinutėje.

NATO orlaivis skrido į jūros pusę. Kariškių teigimu, tiesiog sutapimas, kad ties Klaipėda įvyko tas perėjimas.

„Orlaivis tikrai neskrido žemai, skrydis vyko aukštai. Labai atsiprašom klaipėdiečių, kartais tokių dalykų pasitaiko.

Tai tikrai nebūna dažnai, mes tuo nepiktnaudžiaujame, tačiau kartais vykdant realias užduotis tai atsitinka“, – sakė pulkininkas leitenantas A. Matutis

BV inf.