Ekspertas įvardijo didelio vyrų mirštamumo nuo COVID-19 priežastį

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2020-05-07 13:01:00, skaitė 801, komentavo 3

Ekspertas įvardijo didelio vyrų mirštamumo nuo COVID-19 priežastį

Yra tyrimų, įrodančių, kad rūkymas, taip pat lėtinė obstrukcinė plaučių liga gali padidinti ACE-2 fermentų kiekį. Jie padeda koronavirusui patekti į plaučių ląsteles

VILNIUS, gegužės 6 — Sputnik. Koronavirusu labiau linkę užsikrėsti vyrai nei moterys ir yra įmanoma, kad vienas iš pagrindinių veiksnių yra rūkymas, RIA Novosti sakė ispanų neurologas Diegas Redolaras.

"Vyrai ir moterys užsikrečia maždaug tuo pačiu būdu Ispanijoje ir kitose šalyse. Infekcijos atvejų procentas yra panašus. Tačiau vyrų komplikacijos ir mirtys yra dažnesnės — maždaug 2,5 karto daugiau nei pasaulio vidurkis praėjusią savaitę. Šis santykis nepriklauso nuo amžiaus", — sakė jis.

Remiantis analize, kurią jis atliko kartu su Bordo universiteto Neurologijos skyriaus tyrėju Javieru Vazquezu, vyrų, užsikrėtusių koronavirusu, mirtingumas yra didesnis Ispanijoje nei tarp moterų (atitinkamai 8 % ir 4 %).

"Tai gali būti susiję su rūkymu", — sako Redolaras. Mokslininkai paskelbė savo straipsnį leidinyje "Tobacco Induced Diseases".

Visų pirma, mirties priežastys Ispanijoje yra širdies ir kraujagyslių ligos (2018 metais — 28 proc., 10 proc. šių ligų sukelia rūkymas), vyrai nuo jų miršta rečiau nei moterys. Tačiau tarp tų, kuriems diagnozuotas COVID-19 ir kurie turi širdies ir kraujagyslių ligų, yra daugiau vyrų nei moterų, teigia specialistas.

"Tai yra, turi būti koks nors kintamasis, kuris turi poveikį. Ir mes, kaip ir kai kurie kiti tyrinėtojai, tikime, kad tai rūkymo veiksnys", — teigė jis. Ispanijoje rūko 25 % vyrų ir 18 % moterų. Širdies ir kraujagyslių ligos buvo nustatytos 30 % pacientų, mirusių nuo koronaviruso.

Yra tyrimų, įrodančių, kad rūkymas, taip pat lėtinė obstrukcinė plaučių liga gali padidinti ACE-2 fermentų kiekį. Jie padeda koronavirusui patekti į plaučių ląsteles. Tačiau kai kurie tyrimai rodo, kad rūkaliai turi daugiau ACE2 receptorių, todėl jie labiau linkę užsikrėsti virusu.

Nėra statistikos, parodančios, kad rūkantys žmonės dažniau taptų COVID-19 aukomis. "Problema ta, kad dar nėra duomenų, kiek moterų ar vyrų, kuriems diagnozuota COVID-19, dar rūkė. Krizės metu sveikatos priežiūros sistema buvo perpildyta. Svarbu buvo ne rinkti metodiškai išsamią informaciją, o gelbėti gyvybes. Todėl tik dabar pradedama rinkti šiuos duomenis, ir tokiomis aplinkybėmis tai yra įprasta praktika", — aiškina jis.

Neseniai Prancūzijoje paskelbti sensacingi duomenys: 350 sunkių pacientų grupėje rūkė tik 4,4 %. Tikimasi, kad ši hipotezė bus patvirtinta atliekant tolimesnius tyrimus.

Anot Redolaro, Prancūzijos instituto duomenys neprieštarauja jo ir jo kolegų padarytoms išvadoms. "Reikia būti labai atsargiems dėl to, kas yra sakoma: rūkymas negali būti naudingas, norint išvengti infekcijos. Dabar bus atlikti papildomi tyrimai ir galimai jie tai įrodys", — sako Redolaras. Jei tai tiesa, tuomet iš tikrųjų galite užsiklijuoti sau nikotino pleistrą arba naudoti keletą kitų būdų, kaip "perkelti" nikotiną į organizmą, kad sumažintumėte COVID-19 ligos riziką.

Ispanijos ekspertas pripažįsta, kad šiandien yra per daug COVID-19 veiksnių, kurių ekspertai dar nežino. "Dabar svarbu surinkti kuo daugiau informacijos apie pacientus", — sako jis. Kartu gydytojas neatmeta, kad rūkymas yra tik vienas iš veiksnių, galinčių turėti įtakos didesnei vyrų mirčių daliai.

"Svarbu, kad žmonės suprastų, jog rūkymas negali būti naudingas ir nepadeda apsisaugoti nuo COVID-19, priešingai, tai padidina riziką", — sako jis.

Todėl, pasak specialisto, būtina pradėti kovą su rūkymu ir padidinti tabako gaminių mokesčius, įvesti draudimą jį parduoti epidemijos metu ir kurti programas, skirtas kovoti su blogais įpročiais.

Ispanijos sveikatos apsaugos ministerija antradienį paskelbė specialų pranešimą, kad nėra moksliškai įrodyta, jog nikotinas galėtų neutralizuoti koronaviruso įsiskverbimą į organizmą, ir priminė apie neigiamą rūkymo poveikį.

"Paskelbti tyrimai yra labai preliminarūs ir neatsižvelgiama į žalingą nikotino ir tabako dūmų poveikį rūkančiųjų kvėpavimo takams ir jų imuninei sistemai", — sakoma Ispanijos sveikatos apsaugos ministerijos pranešime.

Kovo 11 dieną Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė naujos koronavirusinės infekcijos COVID-19 pandemiją. Naujausiais PSO duomenimis, pasaulyje užfiksuota daugiau nei 3,5 mln. infekcijos atvejų, mirė daugiau nei 243 tūkst. žmonių.