Ekspertas: Lietuva siūlo ES "skaitmeninę apykaklę", sekdama azijiečių pavyzdžiu

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2020-05-11 15:08:00, skaitė 695, komentavo 3

Ekspertas: Lietuva siūlo ES

Lietuvos valdžios institucijų idėja dėl "sekimo programos" nėra nauja, tačiau pastebėtina, kad Europos Sąjungoje ji kyla iš jų, mano ekspertas Andrejus Masalovičius

VILNIUS, gegužės 8 — Sputnik. Tokia praktika egzistuoja jau seniai, tačiau korporacijos nelinkusios dalintis informacija su žvalgybos agentūromis. Be to, vadinamoji "skaitmeninė apykaklė" nėra europietiškas pramanas, nes ji jau seniai naudojama Pietų Korėjoje, interviu Sputnik Lietuva sakė informacinio saugumo ekspertas, Rusijos federalinės specialiosios komunikacijos ir informacijos tarnybos prie Rusijos Federacijos prezidento pulkininkas leitenantas Andrejus Masalovičius.

"Tiesą sakant, tai veikia galingiau nei saviizoliacija. Socialinis atstumas plius "skaitmeninė apykaklė" — ir jokia pandemija nebaisi. Tiek Valstijos, tiek Europa perima šią patirtį. Tai, kad iniciatyva kyla iš Baltijos šalies, tai gana įdomus ženklas. Šalys, kurios jau seniai pavydi Estijai dėl to, kad ją išrinko "NATO vitrina", dabar bando rasti savo vietą naujame skaitmeniniame pasaulyje. Dabar, man atrodo, tokių iniciatyvų bus daug", — sakė ekspertas.

Lietuvos ministras pirmininkas Saulius Skvernelis mano, kad ES turėtų sukurti vieną mobiliąją programėlę piliečių judėjimui stebėti, atsižvelgiant į sušvelnėjusį koronaviruso protrūkį ir sienų atidarymą.

Jis pabrėžė, kad tai turėtų būti pagrįsta savanorišku principu, kuris leistų lengviau keliauti ir judėti. Premjeras pridūrė, kad nenorintys ja naudotis turės laikytis tam tikrų apribojimų.