Čaplinskas teigia, kad 80 procentų COVID-19 pacientų — besimptomiai nešiotojai

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2020-05-11 15:11:00, skaitė 655, komentavo 6

Čaplinskas teigia, kad 80 procentų COVID-19 pacientų — besimptomiai nešiotojai

Manoma, kad ligos eigai įtakos turi organizmo imuninio atsako stiprumas, kuris gali priklausyti nuo amžiaus ir genetikos

VILNIUS, gegužės 9 — Sputnik. Lietuvos užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas Saulius Čaplinskas teigė, kad besimptomiai koronaviruso nešiotojai gali sudaryti apie 80 procentų visų užsikrėtusiųjų. Apie tai jis parašė Facebook.

"Tačiau daugumai besimptomių nešiotojų lengvi ar minimalūs simptomai pasireiškia vėliau. Taip jie tampa viruso platintojais "be dokumentų", — rašė jis.

Anot Čaplinsko, užsikrėtę žmonės virusą gali perduoti ankstyvoje ligos stadijoje, kai dar nėra simptomų, o viruso koncentracija organizme jau yra aukšta.

Neaišku, kodėl kai kurie žmonės yra besimptomiai viruso nešiotojai, o kiti kenčia nuo gyvybei pavojingo COVID-19.

Besimptomės infekcijos dažniausiai pasireiškia vaikams ir sveikiems jauniems žmonėms. Simptomai paprastai išryškėja per 14 dienų.

Čaplinskas teigė, kad imuninė sistema lemia, kokia bus infekcijos baigtis. Stiprus imuninis atsakas inkubaciniu laikotarpiu gali apriboti bendrą viruso koncentraciją organizme ir užkirsti kelią jo patekimui į plaučius.

Ligos sunkumą lemia viruso dalelių, kurios įsiveržė į plaučius, skaičius. Gera sveikata taip pat yra svarbus organizmo imuninio atsako į virusą veiksnys.

Pasak jo, COVID-19 paveikia nedaug vaikų, nes jų įgimtas imuninis atsakas yra stipresnis nei suaugusiųjų.

"Genetika taip pat gali turėti įtakos infekcijų baigčiai, nes gali sukelti ankstyvą adaptacinį imuninį atsaką, kai virusas atpažįstamas ir su juo kovojama ankstyvojoje stadijoje", — teigė Čaplinskas.

Kaip pažymėjo Čaplinskas, vis dėlto kai kurie žmonės į infekciją reaguoja labai stipriomis ir užsitęsusiomis citokinų audromis — tai sudėtingas ir kartais mirtinas imuninis atsakas, sukeliantis labai stiprų uždegimą ir organų pažeidimus.

Vyresnio amžiaus žmonėms, sergantiems lėtinėmis plaučių ligomis, daug didesnė tikimybė susirgti ūminiu kvėpavimo sutrikimo sindromu.

Čaplinskas pažymėjo, kad manoma, jog senesniuose plaučiuose yra mažiau ACE2 receptorių, kurie reguliuoja organizmo imuninį atsaką. Kita vertus, vaikų plaučiuose yra daugiau ACE2 receptorių, tačiau jie neserga taip stipriai, kaip suaugusieji.

Lietuvoje šiuo metu yra daugiau nei 1 436 koronaviruso atvejų, 49 pacientai mirė.