Kas ir kaip "pjauna" Lietuvos iždą

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-05-14 12:31:00, skaitė 1128, komentavo 0

Kas ir kaip

Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius teigė, kad remiantis valstybės įmonės "Lietuvos geležinkeliai" vieno iš projektų audito rezultatais, reikalingas prokuratūros įsikišimas

Prokuratūra paskelbė apie daugiau nei dešimt žmonių, tarp jų prokurorų ir specialiųjų tarnybų pareigūnų, įtariamų korupcija, sulaikymą. Kas tai: rimtos valdančiųjų valdžios kovos su korupcija ar pasirengimo priešrinkiminėms kovoms Seimo rinkimų išvakarėse rezultatai?

Kartą, prieš daugelį metų, straipsnio autorius paklausė savo draugo, amerikiečių milijonieriaus: "Tu gyveni Lietuvoje, nusipirkai prabangų namą, įsigijai ūkį. Turi naftos verslą visame pasaulyje. Kodėl neinvestuoji į Lietuvos ekonomiką?" Ir žinote, ką jis man atsakė? "Lietuvos svarbiausia problema yra korupcija! Ir į šią šalį aš neinvestuosiu nė cento!" — atkirto jis ir pridūrė, kad jam patinka šalis ir paprasti žmonės, tačiau jis nenori turėti reikalų su valdžia.

Ir šis amerikiečių magnatas pasakojo apie tai, kaip vietiniai verslo lyderiai ir politikai ant popierinių restoranų servetėlių nupiešė jam "200 procentų pinigų investavimo į savo įmones schemas". O pokalbio metu vis praslysdavo žodžiai apie "padėką teisėjams ir prokurorams" ir "tam tikrų politinių partijų rėmimą". Anot galimų "partnerių", per dešimt metų iš šių investuotų pinigų bus grąžinta du ar tris kartus daugiau pinigų. Tas pats Amerikos milijonierius man papasakojo, kaip panašios schemos jam buvo siūlomos Ukrainoje tuo metu, kai Julija Tymošenko buvo ministrė pirmininkė. Ir straipsnio autorius ilgą laiką vis prisimindavo šiuos žodžius ir visus kitus metus jie vis pasitvirtindavo.

Pasirodo, šiandien nebūtina neštis lagaminų eurų ir dolerių į aukšto lygio vyriausybines įstaigas. Kad jūsų verslas klestėtų Lietuvoje ir nebūtų jokių nusiskundimų dėl jo, turite laiku remti tas vadovaujančias politines partijas ir kandidatus į deputatus bei prezidentus, kuriuos "geri dėdės" nurodys. Kartais jų būna keletas. Pamenate, kaip išdidžiai dabartinis prezidentas Gitanas Nausėda grąžino paramą "Grigeo", aplink kurią kilo skandalas dėl nuotekų Kuršių mariose?

Be to, reikia tapti specializuotos įmonės akcininku ar net savininku tokiuose dideliuose ekonomikos sektoriuose kaip, pavyzdžiui, energetika ar transportas. Būsi tarp elito — gausi daugiamilijonines sutartis ir įdarbinsi verslius politikus giminaičius ir draugus.

Lietuva ketino statyti naują atominę elektrinę (Visagino AE), o pinigai šiam projektui liejosi iš valstybės biudžeto. Prisimenate skandalingąsias bendroves "LeoLT" ir "Visagino AE"? O už šio srauto paskirstymą buvo atsakingas visų laikų geriausias ministras (2014–2016 metais), pasak Lietuvos konservatorių, Rokas Masiulis. Ir tada keistu būdu jis tapo susisiekimo ministru naujoje "valstiečių" ir socialdemokratų vyriausybėje 2016 metais. Ir, kaip žinote, daugelis transporto sektoriaus infrastruktūros projektų yra finansuojami iš ES fondų. Ar galite įsivaizduoti, kokie pinigai ten sukasi? Čia jums ne už vakarienę restorane sumokėti.

O kai į koaliciją patekusi "Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga" į susisiekimo ministro postą paskyrė nesisteminį Jaroslavą Narkevičių, atsimenate, koks šėlsmas kilo? Kažin, kodėl?

Ir štai Jaroslavas Narkevičius atvėrė uždangą virš savo politinių oponentų "žviegimo". Jis sakė, kad buvo atliktas Kaišiadorių–Klaipėdos geležinkelio ruožo ir Vilniaus geležinkelio sankryžos elektrifikavimo projekto pirmojo etapo auditas. Ir buvo atskleisti dalykai, kurie buvo nemalonūs ankstesnei ministerijos vadovybei. Kelios geležinkelio atkarpos nepagrįstai buvo sujungtos į vieną elektrifikavimo projektą, ir tai, pasak Narkevičiaus, padidino projekto trukmę ir kainą. Ar suprantate, apie ką čia kalbama?

"Pirmadienį perdaviau audito medžiagą prokuratūrai. Manome, kad bus ką veikti <...> Pirmasis šio elektrifikavimo projekto etapas įvyko pažeidžiant tam tikrus teisės aktus ir buvo pasirinktas ekonomiškai nepalankus metodas, kai trys skyriai buvo sujungti į vieną. Tik iš "šios asociacijos konkursas vyko dvejais metais ilgiau nei planuota, o kaina viršijo tikslą 100 milijonų eurų", — per spaudos konferenciją Seime sakė ministras Narkevičius.

Kaip jau galima spėti, tokius netinkamo naudojimo ir tiesiog biudžeto pinigų vagystės faktus galima aptikti beveik visose ministerijose ir departamentuose. Reikia tik panorėti. Taigi, specialioji parlamentinė komisija, tirianti konservatorių (2008–2012 metais) ir socialdemokratų (2012–2016 metais) ankstesnių vyriausybių veiklą, tęsia tyrimą. Tikimės, kad bent jau preliminarūs jos darbo rezultatai bus paskelbti prieš Seimo rinkimus. Pageidautina su konkrečiais faktais ir pavardėmis. Priešingu atveju žmonės nesupras visų šių teisėjų, prokurorų ir advokatų areštų per praėjusius metus prasmės.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.