Karo ekspertas: pranešimai apie galimą Rusijos išpuolį prieš Baltijos šalis — nesąmonė

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2020-06-05 08:03:00, skaitė 931, komentavo 1

Karo ekspertas: pranešimai apie galimą Rusijos išpuolį prieš Baltijos šalis — nesąmonė

Visi Amerikos ekspertų teiginiai apie Maskvos "agresyvius ketinimus" skirti tik vienam dalykui — sėkmingam darbui ir didelei Amerikos karinio-pramoninio komplekso naudai, mano karo ekspertas Viktoras Litovkinas

VILNIUS, birželio 4 — Sputnik. Pastaruosius dešimtmečius kariauja išskirtinai JAV ir jos partneriai Šiaurės Atlanto aljanse. Kalbama apie karą Jugoslavijoje, Afganistane, Irake, Libijoje, Sirijoje, interviu Sputnik Lietuva sakė karo ekspertas, buvęs pulkininkas Viktoras Litovkinas.

"Tai nesąmonė, nes Rusija nieko nepuola ir nesiruošia pulti. Pastaruosius 20 metų kariauja tik JAV ir NATO. <...> Siekdamos pridengti nesąžiningus nusikaltimus, jos kaltina Rusiją agresyviais ketinimais. Be to, gąsdina Europos gyventojus, versdami juos mokėti didesnius mokesčius NATO. Du procentai amerikiečių BVP jau netenkina — [JAV prezidentas Donaldas] Trampas reikalauja keturių procentų BVP, gąsdindamas Rusijos agresija, kad europiečiai pirktų amerikiečių karinę techniką", — prisiminė ekspertas.

Pasak jo, tokie amerikiečių ekspertų teiginiai ir pranešimai prisideda prie JAV karinio-pramoninio komplekso palaikymo.

"Baltijos šalys pasirengusios pirkti, tačiau neturi tam pinigų, o Lenkija mielai juos perka. Be to, dabartinis prezidentas [Andžejus] Duda pažadėjo amerikiečiams, jei jie dislokuos savo diviziją Lenkijoje, sumokėti du milijardus dolerių už šios divizijos išlaikymą", — sakė Litovkinas.

Lenkų leidinyje "Sieci" buvo pateikti "Rusijos išpuolių" prieš Baltijos šalis ir Lenkiją scenarijai. Scenarijai grindžiami Rusijos kariuomenės pratybų, Rusijos politikų ir karių pasisakymų analizėmis, taip pat strateginiais dokumentais, kuriuos tyrė Amerikos ekspertai, paaiškino straipsnio autorius Marekas Budzišas.

Anot Budzišo, jei įsiplieks konfliktas tarp NATO ir Rusijos, į jį taip pat galėtų būti įtrauktos Švedija ir Suomija, kurios nėra aljanso narės. Be to, svarbų vaidmenį gali atlikti Ukraina, o karo dėl Baltijos šalių eiga turbūt priklausys nuo Stokholmo pozicijos. Budzišas pažymėjo, kad, pasak Amerikos ekspertų, Baltijos šalys negalės apsisaugoti nuo "Rusijos agresijos".