NI paaiškino, kodėl Rusija turi pagrindo bijoti NATO invazijos

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2020-06-14 12:18:00, skaitė 896, komentavo 3

NI paaiškino, kodėl Rusija turi pagrindo bijoti NATO invazijos

Anksčiau NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas savo ruožtu teigė, kad Rusija yra NATO kaimynė, todėl organizacija turi užmegzti dialogą su Maskva, ypač dėl ginklų kontrolės

VILNIUS, birželio 13 — Sputnik. Rusija turi pagrindo bijoti NATO invazijos, nes per pastaruosius šimtmečius šalį puolė Vokietija, Švedija, Lenkija, Prancūzija ir net JAV. Ši nuomonė buvo pareikšta amerikiečių publicisto Piterio Sučiu straipsnyje "The Natonal interest".

Jis pažymėjo, kad dabar dauguma amerikiečių gali laikyti tolimą NATO grėsmę Rusijai, tačiau Maskva jau seniai užfiksavo aukštą aljanso karinį aktyvumą prie savo sienų.

Anot straipsnio autoriaus, pasibaigus šaltajam karui ir žlugus Tarybų Sąjungai, Rusija daugeliu atžvilgių yra labiau pažeidžiama nei daugelis buvusių palydovų, įskaitant Lenkiją, Vengriją ir Rumuniją, taip pat Čekiją ir Slovakiją, kurios dabar yra NATO narės. Todėl nenuostabu, kad Maskva stiprina armiją ir karinį jūrų laivyną, reguliariai vykdo karines pratybas ir kuria naują karinę įrangą, įskaitant "T-14 Armata" tankus ir viršgarsines povandenines raketas.

Anksčiau kariuomenės Generalinio štabo Pagrindinių operacijų direkcijos viršininkas generolas pulkininkas Sergejus Rudskojus teigė, kad Maskva užfiksavo aukštą JAV ir jos NATO sąjungininkų aktyvumą netoli Rusijos sienų.

Anot jo, balandžio — gegužės mėnesiais žymiai išaugo amerikiečių strateginių bombonešių skrydžių skaičius. Pirmą kartą JAV tolimoji aviacija skraidė virš Ukrainos.

NATO veikla Arktyje auga. Pirmą kartą nuo Šaltojo karo pabaigos, be to, kaip pabrėžė Rusijos kariuomenės Generalinis štabas, Barenco jūroje 75-ųjų pergalės metinių minėjimo išvakarėse buvo vykdomos pratybos su kombinuotais NATO jūrų pajėgų karo laivais.

NATO toliau kuria savo priešraketinės gynybos infrastruktūrą Lenkijoje, taip pat atnaujina "Globus-3" radarą šiaurinėje Norvegijoje, "kad išplėstų savo galimybes stebėti Rusijos teritoriją".

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas savo ruožtu teigė, kad Rusija yra NATO kaimynė, todėl organizacija turi užmegzti dialogą su Maskva, ypač dėl ginklų kontrolės.