Vienintelė KORONĖS namų arešto nauda: Lietuvoje apsinuodijimo alkoholiu atvejų sumažėjo perpus

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2020-06-18 11:13:00, skaitė 665, komentavo 1

Vienintelė KORONĖS namų arešto nauda: Lietuvoje apsinuodijimo alkoholiu atvejų sumažėjo perpus

Dauguma šių atvejų nustatyta Vilniuje ir Šiauliuose. Taip pat sumažėjo apsinuodijimų narkotikais ir psichotropinėmis medžiagomis skaičius

VILNIUS, birželio 18 — Sputnik. Lietuvoje karantino laikotarpiu apsinuodijimo alkoholiu atvejų skaičius sumažėjo perpus. Apie tai Vyriausybės spaudos konferencijoje paskelbė Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorius Renaldas Čiužas.

Anot jo, kovo 16–gegužės 1 dienomis užregistruoti 304 apsinuodijimo alkoholiu atvejai. Per tą patį praėjusių metų laikotarpį užregistruoti 778 tokie atvejai.

Daugiausia apsinuodijimų nustatyta Vilniuje — 72 atvejai (pernai — 158) ir Šiauliuose — 65 atvejai (191).

"Manau, kad nuosmukis taip pat pagrįstas ekonominiais rodikliais. Darbo vietų praradimas ir nedarbas parodė, kad kai kurie žmonės iš naujo apibrėžė savo išlaidas tam tikrose srityse", — sakė Čiužas.

Palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, apsinuodijimo narkotikais ir psichotropinėmis medžiagomis atvejų skaičius sumažėjo 25 procentais, pridūrė jis. Tuo tarpu apsinuodijimas opioidais padidėjo trečdaliu, o apsinuodijimo kanapėmis atvejų sumažėjo perpus.

Anot Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento vadovo, statistikai gali turėti įtakos sumažėjusi kontrabanda ir narkotinių bei psichotropinių medžiagų prieinamumas uždarius valstybės sieną.

2017 metais Lietuvoje buvo padidinti stipriojo alkoholio akcizai ir įvesti alkoholinių gėrimų pardavimo apribojimai. Respublikos Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė mažinanti alkoholio vartojimą tarp gyventojų, tačiau šalis ir toliau pirmauja reitinguose pagal suvartoto alkoholio kiekį. Ekonominės plėtros ir bendradarbiavimo organizacija (EBPO) savo apžvalgoje pripažino Lietuvą "labiausiai geriančia" šalimi pasaulyje.

Lietuvoje karantinas, kuris buvo įvestas kovo 16 dieną dėl koronavirusinės infekcijos, jau atšauktas.

Išlieka nepaprastoji padėtis valstybiniu lygiu ir vis dar taikomi tam tikri apribojimai.

Kovo 11 dieną Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė naujos koronavirusinės infekcijos COVID-19 protrūkį pandemija. Naujausiais PSO duomenimis, pasaulyje nustatyta daugiau nei 8 mln. infekcijos atvejų, daugiau nei 436 tūkst. žmonių mirė.

Alkoholio kainos Europos Sąjungoje
Alkoholio kainos Europos Sąjungoje