Lietuvos džiazas daug prarado, o politologija nieko neįgijo: JAV galvos smegenų leftizmu užsikrėtęs Tadas Vinokuras būgnininko talentą užkasė į žemę

Autorius: Blogeris Zeppelinusas Šaltinis: https://www.facebook.com/bloge... 2020-06-19 14:41:00, skaitė 1176, komentavo 5

Lietuvos džiazas daug prarado, o politologija nieko neįgijo: JAV galvos smegenų leftizmu užsikrėtęs Tadas Vinokuras būgnininko talentą užkasė į žemę

Vakar permečiau akimis Delfio antraštes ir vienoje [1] užkliuvo dvi pažįstamos pavardės: "Tadas Vinokuras. Black Lives Matter: ko bijo Lietuvos dešinieji? Atsakymas Vidui Rachlevičiui"

Vido Rachlevičiaus tekstas, kuris minimas antraštėje [4], man labai patiko. Tapo įdomu, kokio lygmens kritiką pateikė autorius, užsivadinęs irgi pakankamai garsia mūsų spaudoje pavarde.

Tik įpusėjęs skaityti straipsnį supratau, kad to, švelniai tariant, keistoko teksto autorius nėra tiesiog Arkadijaus Vinokuro bendrapavardis bei tautietis – tai jo talentingasis sūnus muzikantas Tadas!

Puikiai pamenu tą aršią lėšų rinkimo kampaniją, kurią, berods, 2013 m. viešojoje erdvėje buvo užsukęs ponas Arkadijus, siekęs padėti muzikaliai atžalai surinkti pinigų apmokėti tikrai nepigioms perkusijų studijoms Berklio muzikos koledže Amerikoje. Pats Tadas žadėjo atsidėkoti Lietuvai, sugrįždamas į ją jau subrendusiu profesionaliu būgninku ir sukurdamas nuosavą muzikos mokyklą.[2]

Paskui lėšų rinkimo vajus visose žiniasklaidose ir socialiniuose tinkluose staiga nutrūko – pasklido gandas, kad nepigias jaunojo talento studijas apmokėjo Lietuvos žydų bendruomenė. Kaip supratau - Geros valios fondo, t.y. Lietuvos valstybės biudžeto skirtomis lėšomis.

Ką gi, talentingo muzikanto studijų JAV prestižiniame koledže rėmimas - išties ne pats blogiausias būdas panaudoti Lietuvos mokesčių mokėtojų pinigus. Jeigu yra rezultatas, kuri kiekvienas perkusinių garsų mylėtojas gali išgirsti savo ausimis.

Tačiau iš Tado straipsnio pabaigoje nurodyto visokių filosofinių-genderinių studijų sąrašo supratau, kad būgnais groti jam galų gale nepatiko. Todėl po septynių metų užjūrio studijavimų jaunuolis iš doro lietuviško būgnininko pavirto kažkokia leftistinio politologo karikatūra su atitinkamos pakraipos aktyvizmo užmačiomis [3].

Na, bet tiek jau to su tais nostalgiškais prisiminimais apie mielą garbanotą jaunikaitį, svajojusį kasryt džiuginti vilniečius energingai mušamo būgno garsais. Kas buvo, tas pražuvo – nebėra jo.

Nekantresnis skaitytojas tuoj pasipiktins tais mano offtopikais, pasiteiraudamas – tai kur reakcija į Tado Vinokuro deklaruotą atsakymą Vido Rachlevičiaus straipsnio mintims?

Tai kad nebuvo to atsakymo Vidui, štai kur bėda. Tai ir pakomentuoti nelabai yra ką.

Perskaitęs daug žadančią Tado teksto įžangą buvau kupinas vilčių:

„Mane, studijavusį JAV penkerius metus (žr. prisistatymą komentaro pabaigoje), dalyvavusį Bernie Sanderso rinkimų kampanijoje, apima nemalonus jausmas, kai apžvalgininkas Vidas Rachlevičius akivaizdžiai sąmoningai nekreipia dėmesio į faktus.“

- Oho, - pagalvojau. – Tuoj Tadas pavarys tų faktų, kuriuos įžūliai praignoravo Vidas. Žiūriu toliau, pasiseilėjęs pieštuką pasižymėti tiems faktams.

Deja, deja....

Tolimesnė pastraipa savo stiliumi nuteikė, kad turime reikalą NE su akademinio stiliaus TEKSTE esančių oponento teiginių kritiką, bet su elementariu leftistiniu pamazgų pylimu be jokio sąryšio su kritikuojamu tekstu:

„...Komentare „Raudonas gaivalas sugrįžo“ jis, drabstydamasis emocijomis, desperatiškai gina baltojo krikščionio identitetą. Kitaip tariant, jeigu šalia faktų apie JAV kilusį judėjimą „Juodaodžių gyvybė svarbi“ (Black Lives Matter – BLM) būtų sprogusi atominė bomba, V. Rachlevičius jos tiesiog nebūtų pajutęs.

Jis būtų ir toliau rašęs ditirambus nuskriaustai save prisistatančiai grupei žmonių – baltiesiems, apsiginklavusiems vyrukams, kuriems Jungtinių Valstijų valdžia, dėl COVID-19 krizės neleido eiti į kirpyklą.”

Šioje vietoje ir atsiskleidžia dešiniųjų identiteto politika, t. y. matydami laisvėjančią, aktyvią, labiau tolerantišką visuomenę jie puola ginti fantomų, pasenusių galios stereotipų, kurie primena apie juodai baltus laikus, kai vyrai buvo vyrais, o policininkai – smurtautojais.”

Čia iš Londonų sugrįžęs politologijos doktorantas rašo? Kažkaip į rimtą teksto kritiką nepanašu. Nei citatų, nei bent korektiško esminių oponento teiginių esmės atpasakojimo nerasta.

Sunku suprasti, kodėl tas sąmonės srautas nei į tvorą, nei į mietą išvis pavadintas “Atsakymu Vidui Rachlevičiui”, jeigu jame nėra to autoriaus pasisakymų kritikos?

Daugžodingame tekste yra visko – ir kreivas-šleivas Harvardo tyrimo išvadų perpasakojimas, ir priekaištai JAV iš Moralinio Kosmoso aukštybių, kad pastaroji nėra tokia socialiai orientuota, kaip ES šalys, ir pasigraudenimų apie vidurinių mokyklų nebaigusių juodaodžių sunkią dalį darbo rinkoje, nutylint paprastą dalyką – o tai kas jiems neleido baigti tos vidurinės? Berods, vidurinė JAV vis dar nemokama – tik koledžai ir universitetai brangūs?

Vienžo, tekstas, kurį būtu galima apibūdinti, kaip padrikų minčių kratinėlį.

Vertą NE politologijos doktoranto, bet kokių gyvulininkystės ir agronomijos srities profesinio bakalauro studijų pirmakursio plunksnos.

Beje, faktų jame išvis nėra. Tik ponaičio Tado subjektyvi nuomonė apie jį supantį pasaulį. Ir tiek.

Nevertas gilesnės analizės objektas, kitaip sakant.

Atvirai kalbant, visą tai skaitant pasidarė gaila, kad Lietuva prarado būgnininką - manais neįgijusi nieko.

Liūdna, merginos.

Šaltiniai ir nuorodos:

[1] Tadas Vinokuras. 2020 m. birželio 16 d. 13:48 Black Lives Matter: ko bijo Lietuvos dešinieji? Atsakymas Vidui Rachlevičiui
https://www.delfi.lt/…/tadas-vinokuras-black-lives-matter-k…

[2] Jaunas būgnininkas prašo geradarių paramos studijoms už Atlanto
https://www.lrytas.lt/…/jaunas-bugnininkas-praso-geradariu…/

Vaikinas labai nori išvykti studijuoti į JAV. Jį labiausiai traukia žmonės, dirbantys ir studijuojantys Berklee koledže, iš kurių būtų galima semtis įkvėpimo ir idėjų.

Baigęs studijas JAV, Tadas žada grįžti į Lietuvą. „Nenoriu gyventi niekur kitur. Myliu Lietuvą“, - sakė jaunuolis. Sugrįžęs po studijų, jis norėtų įkurti savo muzikos mokyklą. Norinčius ir galinčius padėti būgnininkui, kviečiame rašyti jam el. paštu tadas.vinokur@gmail.com.

[3] https://tadasvinokur.wordpress.com/about/
Tadas Vinokur is also actively engaged with minority movements – couple of months ago Tadas established the first Lithuanian community for Queer empowerment, called ‘Queer Lithuania’.

[4] Vidas Rachlevičius. Raudonasis gaivalas sugrįžo
https://www.delfi.lt/…/vidas-rachlevicius-raudonasis-gaival…?