Parodys laidą: Minskas paruošė Lenkijai viliojamą Astravo AE pasiūlymą

Autorius: Borisas Marcinkevičius Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-07-04 11:15:00, skaitė 1121, komentavo 7

Parodys laidą: Minskas paruošė Lenkijai viliojamą Astravo AE pasiūlymą

Baltarusijos dalyvavimo Lenkijos dujų projektuose gali reikėti dėl visiškai utilitarinio tikslo — pastatyti nuolatinės srovės įvadą ir pradėti eksportuoti atominę elektrą į Lenkiją

Nuo pirmųjų 2020 metų mėnesių Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos retorika Rusijos atžvilgiu ėmė vis griežtėti. Visi mes ne kartą esame skaitę apie Sąjunginės Respublikos vadovo pretenzijas dėl Baltarusijai tiekiamos rusiškos naftos kainų. Pastaruoju metu p. Lukašenkos iniciatyva kilo nesutarimų dėl Rusijos gamtinių dujų tiekimo kainų.

Didžioji dauguma daugybės Lukašenkos pareiškimų komentatorių atkreipė dėmesį į kai kuriuos politinius nesutarimus tarp jo ir Vladimiro Putino: Rusijos prezidentas skatina tolesnę Sąjunginės valstybės integraciją, Baltarusijos prezidentas atsisakė pasirašyti atitinkamą "kelių planą", o dabar apie šią tvenkiasi debesys ir kyla audros. Atrodytų — viskas logiška, viskas būtent taip.

Tačiau yra visiškai kitokia logika, kurios nereikia plačiai aprašyti, pakanka kelių punktų. Būtis lemia sąmonę, t. y. ekonomika lemia politiką. Bet kurios ekonomikos pagrindas yra energetika. Artimiausiu metu Baltarusijos atominė elektrinė taps Baltarusijos energetikos pagrindu.

Astravo AE statoma už tarpvalstybinės dešimties milijardų dolerių paskolos lėšas. Paskolos sąlygos buvo pakeistos ne taip seniai: 3,1 proc. metinių palūkanų, grąžinimo pradžia — 2023 metais. Palūkanos yra labai nedidelės, tačiau taps labai didele našta Baltarusijos ekonomikai — kasmet reikės grąžinti tik 31 milijoną dolerių, be pačios paskolos.

Visus Baltarusijos atominės elektrinės statybos metus nei Baltarusija, nei Sąjungos valstybė dėl nelabai aiškių priežasčių nesutiko Baltarusijoje sukurti nė vienos daug energijos reikalaujančios įmonės, orientuotos į eksportą. Dėl to dabar išaugo problema Baltarusijoje — kaip grąžinti paskolą?

Tačiau niekas neatšaukė trečiojo Niutono dėsnio: veiksmas lygus atoveiksmiui. O ką Rusija turėtų daryti, jei Baltarusija negrąžins paskolos? Atimti Astravo AE dėl skolų? O kas toliau? Branduolinės energetikos blokai gamina elektrą, pakuotės dolerių neišlipa iš reaktoriaus šerdies. Padidinti elektros energijos tarifus ir taip sukelti socialinę įtampą Baltarusijoje? "Sugalvoti" gamybos projektą, kurio produktai eksportuojami iš Baltarusijos į Rusiją ar Europą?

Tai žavu, tačiau pareikalaus naujų investicijų, kurios paskolos grąžinimo laikotarpį atidės į dar tolimesnę ateitį. Belieka pripažinti akivaizdų dalyką: kredito su Baltarusijos AE problema liečia ne tik Baltarusiją, bet ir Rusiją. Jei šis faktas taps tolesnės analizės pagrindu, tada p. Lukašenkos elgesys atrodo visiškai kitaip: jis turi išspręsti šią problemą, o vienintelis būdas tai padaryti — organizuoti elektros energijos eksportą į kaimynines šalis.

Ukrainiečių kilmės Bolivaras

Kaip klostosi Baltarusijos ir Lietuvos santykiai, Latvijos ir Estijos (geografiškai), Sputnik Lietuva jau pasakojo. Kas dar yra Baltarusijos kaimynai? Ukraina? Jauna ir nepaprastai "europietiška" valstybė yra labai savotiška ekonominė partnerė.

Viena vertus, Ukraina visiškai ardo savo energetikos pramonę, o politiškai neutralus ponas Lukašenka, nepraleidęs susitikimo su talentingu aktoriumi Vladimiru Zelenskiu, kuris pastaruosius metus buvo Ukrainos prezidentu, yra tikrai pajėgus aprūpinti šią šalį "atomine" elektra. Tačiau straipsnio pradžioje išdėstytos tezės galioja bet kurioje šalyje: žlugdydama savo energetikos sektorių, Ukraina sužlugdys ir jos ekonomiką. Žinoma, tai yra jos suverenus pasirinkimas, kurio niekas nedrįsta ginčyti, tačiau tai reiškia, kad Baltarusija negali laikyti Ukrainos stabilia elektros energijos pardavimo rinka.

Per ateinančius kelerius metus Baltarusija galės tiekti tam tikrą kiekį elektros energijos savo kaimynei, tačiau greičiausiai įvykių raidoje laukia šių kiekių mažėjimas metai po metų. Be jokios abejonės, Baltarusija pasinaudos galimybe eksportuoti elektrą į Ukrainą, Zelenskio vizitas į Minską neatsitiktinis ir Baltarusija tyli pripažindama visišką Krymo grąžinimo teisėtumą. 

Atsiprašau už cinizmą, bet kodėl gi nepasinaudojus Bolivaru, kol jis neužvertė kanopų?

"Balta dėmė" Lenkijos energetikos žemėlapyje

Belieka išanalizuoti, kaip vystosi Baltarusijos ir Lenkijos santykiai. Tik tuo atveju leiskite jums priminti apie mastą: Baltarusijos gyventojų — 9,4 milijono žmonių, 2019 metais BVP — 60,45 milijardo dolerių; Lenkijos gyventojų yra 37,97 milijono žmonių, 2019 metų BVP yra 605 milijardai JAV dolerių. Vėlgi, šiek tiek ciniška: Baltarusija turi kam parduoti elektrą Lenkijoje, Lenkija turi pinigų susimokėti. Belieka atsakyti į "paprastą" klausimą: ar to reikia Lenkijai?

Pabandykime atsakyti, bet pradėsime ne nuo politikos, o kaip turėtų būti — nuo Lenkijos energetikos sistemos būklės. Visiems žinomas faktas, kad Lenkijoje 80 procentų elektros energijos pagaminama akmens anglimi kūrenamose elektrinėse. Antras gerai žinomas faktas: Europos Sąjunga, kurios dalis yra Lenkija, apsiputojusi reikalauja dekarbonizuoti energiją, tai yra, uždaryti visas anglimis kūrenamas elektrines. Du šie faktoriai nuožmiai kovoja Lenkijoje.

Dėl vidinių priežasčių Lenkija niekada nesiims uždaryti esamų anglimis kūrenamų elektrinių — tai reikš masinį akmens anglies kasyklų uždarymą ir jos teritorijoje bei bus bet kurios vyriausybės, kuri išdrįs tai padaryti, savižudybė. Na, Europos Komisija niekada nesutiks leisti Lenkijai statyti naujų anglimis kūrenamų elektrinių, tačiau tuo pat metu bandys skirti kuo didesnes baudas už išmetamą anglies dioksidą. Tai buvo įžanga, o dabar jūsų dėmesiui — Lenkijos energetikos sistemos žemėlapis.

Lenkijos energetikos žemėlapis
Lenkijos energetikos žemėlapis

Skirtingų pajėgumų (ir spalvų) elektros linijų "mazgeliai" yra elektrinės. Siena su Baltarusija yra Lenkijos šiaurės rytuose, kur mes matome tik tris "mazgelius". Be to, "mazgelis" Ostrolekoje egzistuoja tik šiame žemėlapyje, kur Lenkija ketino pastatyti naują elektrinę. Planas žlugo — Europos Sąjunga pažadėjo tokią kosminę baudą, kad išdidūs didikų palikuonys nusprendė šioje avantiūroje nedalyvauti. Mintyse iš žemėlapio pašaliname "mazgelį" Ostrolekoje — ir pamatysime rezultatą: Lenkijos, kuriai trūksta energijos, dalį, o ne mažą regioną. Energetikos inžinieriai Lenkijoje yra tokie patys kaip ir bet kurioje kitoje šalyje, jiems šios "bemazgės" vietos yra lyg peilis į širdį.

Lenkijos elektrikai santechnikams — ne broliai

Tarp Lenkijos energetikos inžinierių buvo žmonių, kurie atsidūrė tokioje neviltyje, kad ėjo į Vyriausybę su kitu Lenkijos žemėlapiu, kuris labai aiškiai rodo, kad Ostrolekoje galima pastatyti ne anglimi, o dujomis kūrenamą elektrinę.

Pagrindiniai dujotiekiai iš Rusijos į Europą
Pagrindiniai dujotiekiai iš Rusijos į Europą

Iki dujų šaltinio — mažiau nei šimtas kilometrų tiesia linija — šis šaltinis vadinamas Jamalo-Europos dujotiekiu, iš kurio per metus teks išgauti vieną milijardą kubinių metrų dujų. Istorija neišsaugojo energetiko, kuris rizikavo kalbėti apie šį projektą su Lenkijos vyriausybe, vardo, tačiau mes jį vis tiek prisiminsime kaip jauną ir gražų — jis vos išgyveno po to, kai pasakė, kad reikia padidinti dujų tiekimą iš Rusijos milijardu kubinių metrų.

Derybų rezultatas buvo akivaizdus joms dar neprasidėjus: dabartinei Lenkijos vadovybei geriau visai neturėti jokios jėgainės, nei elektrinę, naudojančią rusiškas dujas. Niekas nepastebėjo, bet kaip tik tą akimirką Lukašenka niūriai šypsodamasis su rankose esančiu maitinimo kabelio gabalu pasirodė už biuro lango, kur vyko derybos. Stebina ir tai, kad kabelio izoliacija buvo ryškiai žalia, tai yra, tokios pat spalvos, kaip ir elektra, kurią pagamins Astravo AE — be menkiausio "anglies pėdsako". Ne, nepastebimai stebėjęs derybas Lukašenka nenuleido rankų ir nieko nesakė: parodė kabelį ir dingo, kaip ir dera padoriam vaiduokliui.

Pagerbkime Aleksandrą Grigorjevičių: jis pakankamai kantrus ir nekreipia dėmesio į visokius priešrinkiminius pono Dudos pareiškimus. O Lenkija jau palaikė Lietuvą pasiūlymu "boikotuoti" Astravo AE ir kalbėjosi su Trampu apie mitines Amerikos atomines elektrines — visko būna, vienas Baltijos šalių politikas netgi išvedė formulę: "Kaip galima nepažadėti?"

Kabelis per vamzdį? 

Pasibaigs prezidento rinkimai Lenkijoje, kažkas laimės ir vis tiek turės išspręsti "mazgelio" nebuvimo Ostrolekoje problemą. Leiskite jums priminti, kaip skambėjo Lukašenkos tekstas, kai jis buvo labai nepatenkintas rusiškų dujų kaina: "Mes turime daug tiekėjų, galime rasti ir pigiau". Teoriškai — gal tam "tiesiog" reikia Jamalo-Europos dujotiekį paversti jungtimi. Paprasčiausia smulkmena — keliolika milijardų dolerių kainuojančių kompresorinių stočių, vamzdynų ties dujotiekio įėjimais ir išėjimais iš Baltarusijos į Lenkiją ir iš Lenkijos į Vokietiją.

Dėl viso pikto prašau jūsų iš anksto — nenustebkite, jei deryboms dėl Minsko ir Varšuvos dar neprasidėjus, jų dalyviai paeiliui šokinės nuo stalo ir garsiai paskelbs ką nors apie "nepriklausomybę nuo Rusijos". Čia kaip olimpiadoje: svarbiausia ne rezultatas, o dalyvavimas — visi išgirs ir pamatys, kaip Lenkija ir Baltarusija kovoja su "klastinga Rusija", o tai, kad nei vienas, nei antras neturi pinigų tokiam projektui, yra kita kalba.

Baltarusijos dalyvavimo gali prireikti siekiant visiškai utilitarinio tikslo — pastatyti aukštos įtampos energijos tiekimo įdėklą, įvesti nuolatinę srovę ir pradėti eksportuoti "atominę" elektrą į Lenkiją. Tad kodėl gi

Išvados iš visos istorijos, apimančios keturis straipsnius, iš esmės yra labai paprastos: ramybės, tiktai ramybės, kaip sako didysis Karlsonas. Stebime rinkimus Baltarusijoje ir Lenkijoje, stebime paskelbtą Aleksandro Lukašenkos vizitą Rygoje artimiausiu metu. Ir, žinoma, nepamirškite apie "kredito Astravo ES fenomeną" — man atrodo, jis to vertas.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.