Nauja Rusijos ginklų pergalė: kodėl Egiptas pasirinko 500 T-90MS

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-07-05 12:54:00, skaitė 1102, komentavo 0

Nauja Rusijos ginklų pergalė: kodėl Egiptas pasirinko 500 T-90MS

Rusija užima iki trečdalio pasaulinės ginklų rinkos, išlaikydama svarbų pranašumą: aukštos kokybės produktus už prieinamą kainą

Egipto transporto ministras majoras Kamelis al-Waziris birželio 26 dieną paskelbė pasirašęs sutartį su Rusija dėl 400–500 T-90MS tankų tiekimo Egipto armijai: "T-90MS gamybos organizavimas leis Egiptui įgyti tankų ir šarvuočių kūrimo technologiją, praturtinant esamą patirtį bendrai M1A1 "Abrams" tankų gamybai su Amerika".

Al-Wazir pabrėžė,kad šis susitarimas žymiai padidins Egipto karinę galią regione, paversdamas jį didžiausiu T-90MS tankų operatoriumi.

Informacija apie šią sutartį informaciniame lauke pateikiama nuo 2017 metų. Ko gero, šalių derybos vyko labai išsamiai ir užtruko. Anksčiau Maskva ir Kairas pasirašė maždaug 3,5 milijardo JAV dolerių vertės susitarimą dėl ginklų ir karinės įrangos tiekimo, vėliau sekė daugybė didelių ginklų sutarčių. Egiptas tradiciškai buvo pagrindinis Rusijos ginklų importuotojas.

Kairas turi galingas tankų pajėgas, iš viso daugiau nei 4000 transporto priemonių, daugiau nei trisdešimt tankų T-80U, 1100 M1A1 "Abrams" vienetų, apie 200 T-62 vienetų, daugiau nei 800 T-54/55 transporto priemonių ir 260 "Ramses II" tankų (amerikiečių modernizuotas T-54 / 55), 300 senų amerikiečių M60A1 ir 850 M60A3. Žinoma, 500 naujausių Rusijos T-90MS yra pajėgios padaryti technologinę revoliuciją Arabų Respublikos tankų pajėgose. Informacija apie sutartį jau sukėlė susirūpinimą Izraelio gynybos ministerijoje.

Susitarime numatytas Rusijos technologijų perdavimas ir bendros karinių transporto priemonių gamybos organizavimas Egipte. Intriga yra ta, kad nuo 1992 metų Egiptiečiai pagal sutartį su "General Dynamics" rinko M1A1 "Abrams" tankus savo kariuomenei. Egipto "Abrams" buvo brangesni nei autentiški amerikiečių. Labai tikėtina, kad "T-90MS" surinkimas taps pelningesnis, nes rusiškų šarvuočių kaina pasaulinėje rinkoje yra nemaža, du tris kartus mažesnė nei jų kolegų iš Vakarų. Pavyzdžiui, licencijos sutartis su Indija dėl 1000 T-90S bakų gamybos buvo įvertinta 2,5 milijardo dolerių, o tai reiškia, kad tai yra tik 2,5 milijono už vienetą. Dar visai neseniai vidutinė vieno amerikiečių pagaminto tanko kaina viršijo 12 milijonų dolerių.

Kovos savybės

Daugelis ekspertų T-90 vadina vertu naujausio T-14 "Armata" tanko konkurentu (vis dėlto T-90 ir T-14 turi daug bendro: sistemos, ginklai, aktyvi gynyba, ryšiai ir kovinės informacijos priėmimas). Jie Indijoje mano, kad "T-90S efektyvumas gali būti vadinamas antruoju atgrasymo veiksniu pobranduolinių ginklų".

Sirijos vyriausybei perduoti pagrindinės modifikacijos "T-90A" tankai buvo teigiamai įvertinti mūšio lauke.

"T-90MS" "Breakthrough" eksporto versijoje yra naujas kovinis skyrius su 125 mm 2A46M-5 pistoletu ir nuotoliniu būdu valdomais kulkosvaidžiais,  priešgaisrinės kontrolės sistema "Kalina".

Rusijos tankas turi aukštą automatizavimo laipsnį, yra aprūpintas lazerio nukreipimo į taikinį sistema.

Tikslinis atpažinimo diapazonas dienos sąlygomis yra iki 5 km, o "T-90" gali šaudyti prieštankiniais ginklais, kurių kalibras yra 125 mm, tokiu pačiu nuotoliu. Šaudant subkalibrinių šarvamušių sviediniais didžiausias smūgio nuotolis yra 4 km, didelio sprogstamojo susiskaidymo amunicija išilgai 10 km balistinės trajektorijos. Pistoleto pakrovimo mašina leidžia sumažinti įgulą iki trijų žmonių (vakarietiškuose tankuose yra ketvirtas įgulos narys — užtaisams).

Priekiniai daugiasluoksniai korpuso ir bokšto šarvai atitinka 850 mm šarvinio plieno. Be tradicinių šarvų, tanke yra sumontuotas dinaminės apsaugos kompleksas "Relic". Norint atmesti šaudmenų (40 korpusų) detonavimą kovos sąlygomis, automatinis krautuvas yra šarvuotas, o šaudmenys paskirstomi optimaliai. "T-90MS" padidino variklio galią (1130 AG) ir papildomą maitinimo bloką energijos tiekimui stovėjimo metu, taip pat žemiausią siluetą tarp pagrindinių šiuolaikinių. Tankas kartu su amunicija sveria 48 tonas. Didžiausias greitis yra 70 km / h, kreiserinis atstumas — 500 km.

Neperdedant galima pasakyti, kad technika yra "kosminė". Navigaciją teikia kombinuota orientacijos sistema su palydovinės navigacijos įranga, turinčia elektroninius žemėlapių sudarymo ir objektų sąveikos režimus. Saugiam duomenų perdavimui naudojama šifravimo įranga.

Verta pažymėti, kad Rusija nepamiršta ir savo tankistų. Leidinys "Military Watch" neseniai pranešė: "Rusijos ginkluotosios pajėgos Europoje balandį gavo pirmąsias revoliucinių "T-90M Tank 90" tankų dalis.

Šios karinės transporto priemonės, palyginti su T-90, yra žymiai modernizuotos; jose integruota 2A82-1M patranka ir kelios pažangios technologijos, sukurtos kur kas sunkesniam naujos kartos T-14 "Armata" tankui.

Pabūklas "Kalina" ir priešgaisrinė kontrolės sistema leidžia naudoti daugybę specialių šaudmenų, skirtų T-14, įskaitant bunkerį ir priešlėktuvinę amuniciją. Rusijos armija artimiausiu metu tikisi gauti kelis šimtus "T-90M" tankų, ir, kaip pranešama, senieji tankai "T-90" taip pat bus atnaujinti iki panašaus standarto, naudojant tas pačias naujas technologijas.

Arši konkurencija

Rusijai pavyko tapti pripažinta naujų tankų rinkos lydere, nes ji išsaugojo ir padidino praeities pasiekimus. T-90, sukurtas remiantis "sovietine klasika" T-72, padarė didžiulį technologinį šuolį į ateitį, todėl tik tapo populiariausiu ir labiausiai parduodamu XXI amžiuje. Naujausias "T-90MS" pirmą kartą buvo pristatytas Rusijos parodoje "Expo Arms" 2011 metais. Nuo to laiko buvo pagaminta daugiau nei 2000 įvairių modifikacijų "T-90" vienetų, iš kurių daugiau nei 1 500 buvo eksportuoti.

Sudaroma sutartis dėl daugelio šimtų tankų ateinantiems metams. Anksčiau buvo pranešta apie "Uralvagonzavod" sutartis su Iraku (73 vnt.),Vietnamu (64 vnt.), Kuveitu (146 vnt.), Indija (464 vnt.). Ateinančiais metais Rusijos gamybos įmonė eksportuos, konservatyviausiu vertinimu, apie 2500 "T-90MS" tankų.

Didelis dešimtmečius perkamų transporto priemonių skaičius lemia šaudmenų, atsarginių dalių, remonto ir atnaujinimo pasiūlą ateityje.

Norint pasiekti komercinę sėkmę, didelę reikšmę turėjo puikios kovos savybės bei optimalus kainos ir kokybės santykis. T-90MS cisternos eksporto vertė yra iki 4 milijonų dolerių, jos analogai iš vakarų kainuoja mažiausiai 6 milijonus dolerių.

Kariniai konfliktai Irake, Sirijoje ir kitose šalyse parodė amerikiečių ir vokiečių šarvuočių, kuriuos daugelis ekspertų laikė pranašesniu už Rusijos tankus, pažeidžiamumą. Taigi amerikiečių tankai "Abrams" (kiekvienas po 12 milijonų dolerių) kaip dalis Saudo Arabijos armijos Jemene liepsnojo kaip degtukai. Husitų kovotojai sunaikino mažiausiai 20 "Saudi M1A2S Abarms", o Rijadas šiandien svarsto galimybę įsigyti Rusijos T-90SM.

Vokiečių tankas "Leopard 2" (nuo 6 iki 10 milijonų dolerių už vienetą) taip pat buvo laikomas geriausiu pasaulyje, kol jis nepateko į Siriją kaip Turkijos armijos dalis. Tai buvo visiškas pralaimėjimas: sudužę "skaitmeniniai bokštai" ir išdraskyti lavonai liko mūšio lauke. "Islamo valstybės"*  kovotojai sunaikino 10 "Leopard 2A4" tankų tik mūšiuose už El Bab miestą, be kita ko, pasitelkdami sovietų pagamintas PRK "Fagot" ir "Konkurs ATGM".
Tęsiasi pirmaujančių pasaulio šalių šarvuotos technikos mūšis.

*Rusijos Federacijoje uždrausta teroristinė organizacija

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.