Dž. Orwellas, 1984. Citatos

Autorius: Jonas Kovalskis Šaltinis: https://jonaskovalskis.com/202... 2020-07-16 00:58:00, skaitė 1159, komentavo 3

Dž. Orwellas, 1984. Citatos

Dž. Orwellas, 1984. Citatos

  • Jeigu esate mažumoje – ir net vienaskaitoje – tai dar nereiškia, kad esate beprotis. Yra tiesa ir yra netiesa, ir jei tu laikaisi tiesos, net ir prieštaraudamas visam pasauliui, tu nesi beprotis.
  • Žmonijos palikimą išsaugai ne priversdamas išklausyti save, o išlikdamas sveiko proto.
  • Karas yra taika, laisvė yra vergija, nežinojimas yra jėga.

  • Valdžia nėra priemonė; ji yra tikslas. Diktatūra yra įtvirtinama ne tam, kad apsaugoti revoliuciją; revoliucija įvykdoma tam, kad būtų sukurta diktatūra. Represijų tikslas yra represijos. Kankinimo tikslas yra kankinimas. Valdžios tikslas yra valdžia.
  • Jei jums reikia ateities vizija, įsivaizduokite batą, trypiantį žmogaus veidą – amžinai. Ir atminkite, tai – amžinai. Veidas trypimui visada atsiras. Visuomet atsiras eretikas, visuomenės priešas, kad jis būtų nugalėtas ir žeminamas vėl ir vėl.
  • Hierarchinė visuomenė laikosi tik ant skurdo ir neišmanymo.
  • Kokios nuomonės dominuoja masėse ir kokios ne – nesvarbu. Joms gali būti suteikta intelektualinė laisvė, nes jos neturi intelekto.
  • Masės niekada nesukyla pačios ir niekada nesukyla tik dėl to, kad yra išnaudojamos. Juk tol, kol jos neturi duomenų palyginimui, jos net nesuvokia esančios išnaudojamos.
  • Yra tik keturios priežastys, dėl kurių valdančioji grupė gali prarasti valdžią. Arba valdžia atimama išorinių varžovų, arba valdymas yra toks neefektyvus, kad masės ima bruzdėti ir sukyla, arba ji leidžia atsirasti stipriai ir nepatenkintai vidurinei grupei, arba pati praranda pasitikėjimą savimi ir norą valdyti. Šios priežastys veikia ne pavieniui, paprastai visos keturios pasireiškia vienu metu. Ir amžinai valdyti gali tik ta klasė, kuri sugeba nuo jų visų apsisaugoti. O lemiamasis faktorius yra pačios valdančios klasės psichinė būsena.

Book One, Chapter IV: Winston goes to work at the Ministry of ...

  • Atsiradus spaudai, pasidarė lengviau valdyti viešąją nuomonę, kinas ir radijas dar palengvino šį procesą. Atsiradus televizijai ir techninėms galimybėms priimti ir transliuoti tuo pačiu aparatu, asmeniniam gyvenimui atėjo galas. Kiekvienas pilietis … gali dvidešimt keturias valandas per parą būti … maitinamas oficialia propaganda … Pirmą kartą atsirado galimybė prievarta užtikrinti ne tik visišką paklusnumą … bet ir absoliutų nuomonių vienodumą visais klausimais.
  • Daugeliu atvejų žmonės yra silpni ir bailūs, yra nepasirengę laisvei ir bijo tiesos, o tai reiškia, reikia, kad kažkas stiprus valdytų žmones ir juos apgaudinėtų.
  • Jeigu reikia amžiams panaikinti žmonių lygybę, jeigu aukštieji, kaip mes juos vadiname, nori išlaikyti savo valdžią amžinai, – tai vyraujanti sąmonės būsena turi būti valdoma beprotybė.
  • Pirmasis ir paprasčiausias disciplinos lygis, kurio gali išmokti net vaikai, naujakalbėje yra vadinamas „savęs sustabdymas“ . Savęs sustabdymas reiškia instinktyvų sugebėjimą sustoti ant pavojingos minties slenksčio. Tai apima galimybę nematyti analogijų, nepastebėti loginių klaidų, neteisingai interpretuoti net paprasčiausią argumentą, jei jis prieštarauja angsocui, jausti nuobodulį ir pasišlykštėjimą minčių eiga, kurios gali sukelti ereziją. Trumpai tariant, savęs sustabdymas reiškia išganingą kvailumą.
  • – Ar tu nesupranti, kad pagrindinis naujakalbės tikslas – susiaurinti minties rėmus? Galų gale mes padarysime minčių nusikaltimą tiesiog neįmanomą, nes nebebus žodžių jam išreikšti. Kiekviena sąvoka, kurios gali prireikti, bus išreiškiama vienu vieninteliu žodžiu su griežtai apibrėžta reikšme, o šalutinės jo reikšmės bus ištrintos ir pamirštos … Žodžių kasmet vis mažės ir mažės, mažės ir minties erdvė.
  • Jei partija gali paliesti savo rankomis praeitį ir pasakyti apie vieną ar kitą įvykį, kad jo niekada nebuvo, – tai yra baisiau nei kankinimai ar mirtis. Partija sako, kad Okeanija niekada nesudarė sąjungos su Eurazija. Jis, Winstonas Smithas, žino, kad Okeanija buvo sąjungoje su Eurazija dar prieš ketverius metus. Tačiau kur saugomos šios žinios? Tik jo galvoje ir jis, vienaip ar kitaip, netrukus bus sunaikintas. Ir jei visi sutinka su partijos primestu melu, jei ta pati daina yra visuose dokumentuose, tada šis melas įsitvirtina istorijoje ir tampa tiesa. Kas valdo dabartį, tas valdo praeitį. Kas valdo praeitį, tas valdo ateitį.

  • Ministerija turėjo ne tik tenkinti daugiaplanės partijos reikmes, bet ir pakartoti visas savo operacijas proletariatui. Egzistavo visa grandinė skyrių, užsiėmusių proletariato literatūra, muzika, drama ir pramogomis. Čia buvo leidžiama niekam tikę laikraščiai, kuriuose nėra beveik nieko, tik sportas, nusikaltimai, astrologija, sensacingi primityvūs apsakymai, filmai, trykštantys seksu ir sentimentalios dainos …

p.s.

– Kiek pirštų aš rodau, Winstonai?“

– Keturis.

– O jei partija sako, kad jų yra ne keturi, o penki, – tada kiek?