Heather E. Heying. 14 tiesų apie protestus JAV

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: http://www.propatria.lt/2020/0... 2020-07-16 00:46:00, skaitė 1205, komentavo 1

Heather E. Heying. 14 tiesų apie protestus JAV

Prieš skaitant šį tekstą būtina žinoti kontekstą. Healther E. Heying yra evoliuciją tirianti biologė. Ji su savo vyru išgarsėjo tuomet, kai jie pasipriešino baltaodžių rasizmui Evergreeno valstijos kolegijoje. Pora buvo atleista iš kolegijos, tačiau jie laimėjo pusės milijono ieškinį, jog atleidimas neturi tikro pagrindo. Tuo tarpu Heather E. Heying vyras, Bretas Weinsteinas yra vienas iš „intelektualiojo tamsiojo interneto“ (angl. „Intellectual dark web“) narių. Šis terminas apibrėžia neformalią intelektualų grupę, kurie priešinasi tam, kas jų manymu yra tapatybės politikos, politinio korektiškumo, partijų konfliktų politikos dominavimas ir įtvirtinimas aukštajame moksle bei naujienų medijose. Tarp kitų garsesnių šio tinklo žmonių yra psichologas Jordanas Petersonas, neuromokslininkas Sam Harris.

Heather E. Heying. 14 teiginių, kuriuos manau esant teisingus : 

1. Sisteminis rasizmas turi ilgą istoriją visame pasaulyje, o vergijos palikimas JAV yra ypač ryškus to pavyzdys.

2. JAV padarė ženklią pažangą kovoje prieš rasizmą privačiame ir visuomeniniame lygmenyse.Nors rasizmas neišnyko, bet pažanga yra ženkli. Pilietinių teisių judėjimo eros palikimas lėmė, kad kaip niekada anksčiau tapo gėda viešai reikšti rasistinius įsitikinimus, taigi sunkiau ir būti rasistu privačiai. Pažanga vyko iki tol, kol prieš keletą metų neprasidėjo viską sujaukusi audra.

- Čia, Jungtinėse Amerikos Valstijose, buvome ganėtinai toli pažengę kovoje su rasizmu – tiek visuomeniniame, tiek individualiame lygmenyje. Vis dar nesame „post-rasine“ visuomene, tačiau nesiliaujame prie jos artėję. Civilinių teisių eros paveldas nulėmė tai, kad šiandien yra gerokai gėdingiau būti atviru rasistu; atitinkamai, tai sumažino rasizmo apraiškas ir privačioje erdvėje. Užtikrintas mūsų progresas ėmė lėtėti tik prieš keletą metų, eilei reikšmingų veiksnių sukėlus tai, ką galėtume pavadinti „tobula audra“. Pora šių veiksnių buvo tokie:

- Pirmojoje antrojo dešimtmečio pusėje visų žmonių kišenėse atsirado filmavimo kameros. Vaizdo įrašai, vaizduojantys policijos brutalumo atvejus, leido juos transliuoti kiekvieno piliečio svetainėje; šių nusikaltimų nebebuvo įmanoma toliau neigti. Šio veiksnio sukeliamo efekto priežastis yra ta, jog makabriška scena visuomet mus paveikia gerokai stipriau nei nuasmeninta statistinė ataskaita apie įvykį. Tol, kol žmonės turės lengvą priėjimą prie kruvinų bet kurio nusikaltimo scenos įrašų, net stipriai save į rankas suėmusi policija, pradėjusi savo darbą vykdyti nepriekaištingai, nepadės įtikinti žmonių išgirsti „antrąją tiesą“, dažnai galinčia parodyti nelaimingą atvejį gerokai viltingesne šviesa.

- Antrasis veiksnys, prisidėjęs prie minėtos audros ir reikšmingai pakirtęs civilinių teisių judėjimo pasiekimus, yra naujai iškilęs kultūrinio „prabudimo“ fenomenas, tarpsektorinė mąstysena ir kritinė teorija. Šios idėjos pirmiausia prasiskverbė į JAV koledžus ir universitetus, išplito į žemesnes švietimo sistemos grandis, tada į žurnalistiką, žiniasklaidą, meną ir dar toliau. Ši mintis, greta kitų absurdiškų tezių, sieja pirminę nuodėmę su odos spalva, ir teigia, jog kaltės už ją neišpirksime niekad.

3. Juodaodžių gyvybės rūpi (Black Lives Matter).

4. Organizacija, kuri tapo žinoma kaip Black Lives Matter (liet. juodaodžių gyvybės rūpi) nėra garbingi ir solidi organizacija, kuri reprezentuotų Black Lives Matter pavadinimą. 

5. Emocijos yra stiprios. Reakcija į žiaurų ir beprasmį George'o Floydo nužudymą buvo ir yra emocinga, ir tai savaime nėra blogas dalykas. Deja, samprotavimas ir apgalvota analizė nėra vieninteliai pasaulyje bendravimo būdai. Stiprių emocijų demonstravimas yra intensyvaus protesto forma,  kurią sunku ignoruoti. Todėl emocionalus protestas gali sukelti pokyčius visuomenėje.

6. Dėl karantino ir užsidarymo namie mėnesiams, kurie tam tikrais atvejais ir toliau gali būti reikalingi visuomenės sveikatai, žmonės tapo emociškai mažiau atsparūs nei anksčiau. Be to, žmonių matymas vadinamosiose „raudonųjų valstijų [1]“ partijose per „Memorial Day“ savaitgalį be socialinio atsiribojimo galėjo prisidėti prie neapykantos kupino emocinio protestuotojų išliejimo iš „mėlynosios valstybės“. Tai nėra pateisinimas, o tik masinių protestų veiksnių stebėjimas.

7. Protestas ir teisė protestuoti yra demokratijos pagrindas.

8.Riaušės nėra protestas. Plėšimas nėra protestas. Mes neturime teisės kelti riaušes ar plėšikauti, o riaušių ir plėšikavimas yra prakeikimas demokratijos pagrindams.

9. Trumpas yra teisus, kad ANTIFA kursto smurtą ir, kad tas smurtas daro neigiamą poveikį taikiai visuomenei.

10. Baltieji nacionalistai taip pat gali būti įtraukti į smurto kurstymą Amerikos gatvėse, o Trumpas praeityje užsiėmė baltųjų nacionalistų švilpimu. Be to, tai, kad jis aiškiai paminėjo antrąją pataisą savo birželio 1 d. Spaudos konferencijoje, galima lengvai suprasti kaip raginimą ginkluotis. Jis sakė: „aš sutelkiu visus turimus federalinius išteklius, tiek civilius, tiek karinius, kad sustabdyčiau riaušes plėšikavimus tam, kad būtų pabaigtas  turto sunaikinimas ir sudeginimas, bei ginu įstatymų besilaikančių amerikiečių teises, įskaitant jūsų antrąsias pataisų teises“. Ką konkrečiai daro Antrasis pakeitimas tame sakinyje? Ar tai kvietimas į pilietinį karą? Jei tai yra tai, tai anapus patriotiškumo ribų. Tai gali būti net išdavystė.

11. Kai kurie policininkai yra rasistiniai banditai. Kai kurie odontologai yra rasistiniai banditai. Jokia visuomenė neturėtų leisti rasistiniams banditams pakilti į valdžios postus. Tie rasistiniai banditai, kurie yra policininkai, atsižvelgiant į jų darbą, sugeba padaryti daugiau žalos kitiems nei rasistai, kurie yra stomatologai ar maisto produktų pardavėjai, ar elektrikai.

12. Daugelis policininkų nėra rasistiniai banditai. Daugelis policininkų, kaip ir dauguma odontologų ir maisto produktų tarnautojų yra sąžiningi žmonės, norintys daryti gerus dalykus visuomenei.

13. Tušti ir nepagrįsti, ištisas demografines grupes smerkiantys pareiškimai, tokie kaip „ACAB“ („visi policininkai yra šunsnukiai“) ar teiginiai apie prigimtinį ir nepataisomą visų baltųjų žmonių rasizmą, yra ne tik neteisingi, bet ir žalingi tikslui, vardan kurio tariamai yra deklaruojami. Gerus ir sąžiningus žmones verčiant duoti ištikimybės priesaikas ar pripažinti kaltę dėl jų pirminės nuodėmės, kai ši niekada neegzistavo, kai kurie šių gerų ir sąžiningų žmonių gali tapti mažiau geri ir ne tokie sąžiningi. Dar kiti, pasipiktinę kilnią judėjimo misiją diskredituojančiu jų narių veidmainiškumu, nusigręš nuo jų ir ims galvoti, kur gręžtis toliau.

14. Pagaliau: Jauni amerikiečiai yra skolingi bankams, išsilavinimas negarantavo gerai apmokamo darbo, gera sveikatos priežiūra yra tolima atmintis, o galimybė turėti namą yra nepasiekiama svajonė. Daugelis jaunesnių amerikiečių buvo užauginti taikant psichotropinius vaistus, kurie padarė juos psichologiškai nesavarankiškus, negalinčius sekti ar valdyti savo emocinių būsenų ar suprasti kitų emocijas. Tuo pat metu mūsų ekonomika tapo apsėsta vartojimu. Bet vartojimas nesuteikia prasmės. Visi mes rasime tikrąją prasmę skirtingais būdais - kai kuriuos iš mūsų paskatins kurti, o kai kuriuos atrasti. Vieni bus verčiami gydytis, kiti - bendrauti arba kurti, auginti. Kai kurie ras prasmę protestuodami dėl faktinės neteisybės, taisydami neteisybes. Turime tiek daug prasmės šaltinių. Vietoj to mes esame kontroliuojami ir keičiami, parduodami. Ar žmonės yra fundamentaliai nusistatę ginti savo gentį? Taip. Ar žmonės glaudžiai bendradarbiauja? Taip. Pripažinkime savo bendrą žmogiškumą ir švęskime savo individualius skirtumus. Mes galime padaryti abu, o geriausi vadovai palengvina tai.

[1] Raudonosios valstijos - JAV valstijos kuriose dauguma gyventojų palaiko respublikonų partiją.