Kieno tiesa, tas ir stipresnis — kodėl JAV bijo rusiškos "propagandos"?

Autorius: Andrius Petrinis Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-08-10 14:24:00, skaitė 1175, komentavo 17

Kieno tiesa, tas ir stipresnis — kodėl JAV bijo rusiškos

Amerika vis dažniau kalba apie Rusijos "dezinformacijos ir propagandos" grėsmę ir kovos su ja būtinybę. Jos kontrstrategijos gairės iš esmės aiškios

JAV Valstybės departamentas pristatė ataskaitą apie Rusijos dezinformacijos ir propagandos "ekosistemą". Galima analizuoti dokumento detales, bet jis yra tik bendros Amerikos strategijos šioje srityje atspindys, ir šiandien jau pakanka duomenų jos esmės atskleidimui.

Pradėti reikia nuo to momento, kai Vakarų žiniasklaida dominavo ne tik JAV ir Europoje, bet faktiškai visame pasaulyje. Ir svarbu pažymėti, kad ji turėjo autoritetą ir stengėsi atitikti aukščiausius žodžio laisvės standartus. Vėliau atsirado konkurentai — tokie Rusijos informaciniai resursai kaip "RT", "Sputnik" ir kiti.

Atrodytų, pagrindo nervintis nebuvo — eilinis kanalas, eilinis portalas. Kiek tokių pasaulyje. Bet po kurio laiko Vakarai ėmė vertinti tarptautinę Rusijos žiniasklaidą kaip realų pavojų — panašiai kaip Maskvos pasiekimus karinėje srityje. Geriausias įrodymas to, kad įvairūs rusiški projektai pasiekė norimą rezultatą (sukūrė tikrą alternatyvą vakarietiškai informacinei diktatūrai) — prasidėjęs aktyvus jų spaudimas.

Pastarasis pasireiškia dvejopai. Pirmos kontrpriemonės esmė — visais įmanomais būdais apriboti Rusijos žiniasklaidos veikimą (atjungti ar uždaryti dėl išgalvotų priežasčių ir panašiai). Antros — jos diskreditavimas.

Pastaruoju atveju bandoma sakyti, kad rusiški kanalai, tinklapiai, socialiniai tinklai, troliai ir taip toliau ne šiaip sau meluoja, o Kremliaus nurodymu žlugdo viso demokratinio pasaulio pamatus, kas yra pagrindinis jo didžiosios strategijos tikslas. Todėl Rusijos dezinformacija ir propaganda — tai informacinis karas be taisyklių.

Šioje vietoje normalus žmogus paklaustų — o kaip su įrodymais, gal jokios rusiškos propagandos ir dezinformacijos nėra — tik žodžio laisvė? Atsakymas — niekaip. Amerikiečiai nesivargina, ieškodami įrodymų — Rusija kalta tiesiog todėl, kad kalta, ir todėl, kad jie taip pasakė per visus savo informacinius kanalus.

Čia kaip su Boingo numušimu virš Ukrainos, Skripaliais, "žiaurumais" Sirijoje ar kišimusi į JAV rinkimus. O jeigu staiga (kaip pastaruoju atveju) paaiškėja, kad kaltinimai buvo visiškai nepagrįsti ir tiesiog išgalvoti, tas faktas Vakaruose paprasčiausiai ignoruojamas ir pamirštamas.

Na o pats įdomiausias dalykas yra tas, kad Valstybės departamento ataskaita iš esmės yra apie Vakarų dezinformacijos ir propagandos ekosistemą — reikia tik žodį "Rusija" pakeisti žodžiu "Amerika".

Pavyzdžiui, kaip tik pastarosios šalies informacinio karo sistema stovi ant penkių dokumente išvardintų stulpų: oficialių valstybinių pranešimų, valstybės finansuojamų globalių žinių, įgaliotų (angl. proxy) šaltinių vystymo, socialinės medijos sukarinimo (angl. weaponization) ir kibernetinės dezinformacijos.

Taip pat ataskaitoje nurodyta, kas turi priešintis Rusijos informacinėms atakoms: valstybės aparatas, pilietinė visuomenė, akademinis pasaulis, žiniasklaida, privatus sektorius ir paprasti piliečiai. O iš tiesų tai subjektai, kurie Vakaruose yra pagrindiniai jų dezinformacijos ir propagandos "stūmėjai".

Ir viskas, regis, turėtų pavykti, nes "RT" ar "Sputnik" — tai lašas informacinėje pasaulio jūroje, o Vakarų informacinis laukas — cunamio banga. Bet problema tame, kad žmonės pasikeitė.

Net pačioje Amerikoje prezidentu buvo išrinktas ir išlieka populiarus Donaldas Trampas, kurį be perstojo "daužė" ir "tebedaužo" visa "liberalioji" žiniasklaida, jau nekalbant apie tokius informacinius gigantus kaip Twitter ar Facebook.

Ir pažymėtina, kad alternatyvi nuomonė pasaulyje tik populiarėja, o vakarietiškos žiniasklaidos priemonės kuo toliau, tuo labiau degraduoja — tampa "Fake news", ir konkurentams iš Rusijos, Kinijos ar arabų pasaulio belieka tik naudoti "priešininko energiją" (žemo lygio melagystes).

Trumpai sakant, šiandien jau akivaizdu, kad Vakarų pasaulis bendrai ir jo lyderė Amerika konkrečiai išgyvena didelį nuosmukį, ir galios centras persikelia į Aziją. Informacinio dominavimo praradimas - šio nuosmukio dalis. Tiesa, JAV Valstybės departamentas bando priešintis, bet kiekvienas sekantis jo žingsnis tik pablogina padėtį, nes duoda priešingą efektą.

Sakoma, kad galiausiai laimi tas, kurio pusėje tiesa. Tai gal Rusijos "dezinformacija ir propaganda" pradeda populiarėti (ypač, sprendžiant iš liguistos Vakarų reakcijos) todėl, kad daugiau tiesos, o ne pinigų yra jos pusėje?

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.

Rusijos žiniasklaidos priespaudos atvejai Baltijos šalyse
Rusijos žiniasklaidos priespaudos atvejai Baltijos šalyse