Kas daugiau pažadės: Lietuva ir Latvija susirėmė Baltarusijos ringe

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-09-10 11:03:00, skaitė 1285, komentavo 2

Kas daugiau pažadės: Lietuva ir Latvija susirėmė Baltarusijos ringe

Prisidengdami dejonėmis dėl Baltarusijos žmonių laisvės "nuo tirono Lukašenkos", baltai vykdo perversminę veiklą. Vilnius ir Ryga vilioja Baltarusijos pažangių technologijų įmones, o jauniesiems specialistams žadamas rojus verslui Baltijos pakrantėje

"Baltarusijos ringe" vėl susirėmė Lietuva ir Latvija. Pralaimėjusi BelAE boikotavimo ture, kuriame Latvija pralaimėjo taškus ir sutiko boikotuoti elektrą iš Astravo, Ryga pradėjo ataką iš kito šono. Latviai nusprendė pasinaudoti lietuvių iniciatyva, kad prisiviliotų Baltarusijos IT specialistus.

Pirmieji Baltarusijos informacinių ir ryšių technologijų įmones iškart po pirmųjų susirėmimų Minske "ėmė morkomis vilioti" lietuviai. Sako,

Be to, Lietuvos valdžia pažadėjo lengvatų vykdant visas migracijos procedūras. Jauniems "režimo griovėjams" suteikiamas nemokamas išsilavinimas Lietuvos universitetuose ir netgi stipendija. Ir nepaisant to, kad didžioji dalis Lietuvos studentų turi mokėti už studijas, o nemokamas išsilavinimas yra kone genijų privilegija.

Pažvelgę ​​į lietuvius, latviai taip pat nusprendė dalyvauti šiame aukcione, skirtame paruoštiems pasaulinės klasės specialistams įsigyti darbo rinkoje. Baltarusijos revoliucijos grietinėlę nugriebti nori ne tik lietuviai.

"Lygiagrečiai šios įmonės svarsto kitas galimybes, todėl svarbu veikti greitai. Šiuo metu glaudžiai bendradarbiaujame su Pilietybės ir migracijos reikalų tarnyba, pasienio sargyba, finansų priežiūros agentūromis ir kitais, kad parengtume tinkamas ir patikrintas gaires verslininkams, kurie priims palankius Latvijai sprendimus", — žiniasklaida citavo Latvijos investicijų ir plėtros agentūros direktorių Kasparą Rožkalną.

Rožkalnas kategoriškai pareiškė, kad daugiau nei 100 įmonių iš Baltarusijos svarsto galimybę perkelti savo veiklą į Latviją. Panašius teiginius keliomis dienomis anksčiau išsakė ir Lietuvos "giesminykai". Ir Lietuvos vyriausybė netgi patvirtino planą padėti baltarusiams, kurie buvo persekiojami dėl dalyvavimo masiniuose protestuose.

Šiam reikalui — 100 tūkstančių eurų humanitarinės pagalbos skyrimas režimo aukoms. O dar 200 tūkstančių eurų iš Lietuvos biudžeto bus skirta Vilniuje veikiančiam Europos humanitariniam universitetui (EHU), kuris yra Baltarusijos revoliucionierių kadrų kalvė. Taip pat planuojama įsteigti 100 stipendijų Baltarusijos jaunimo mokymui Lietuvos universitetuose. Vyriausybė svarsto galimybes supaprastinti informacinių technologijų bendrovių steigėjų perkėlimą į Lietuvą.

Latviai į tai atsakė pažadais Baltarusijos opozicionieriams. Jie sako, kad lietuviai skyrė menką 100 tūkstančių eurų sumą humanitarinėms išmokoms, o mes nusprendėme skirti net... 150 tūkstančių eurų protestų Baltarusijoje aukoms paremti. Mes taip pat palaikysime finansiškai nepriklausomą Baltarusijos žiniasklaidą, kuri pasakoja tikrąją tiesą apie Lukašenkos režimo represijas. Ir tokio latvių dosnumo rezultatai neliko nepastebėti baltarusių.

"Dešimt bendrovių jau priėmė sprendimą iš dalies ar visiškai perkelti savo veiklą į Latviją", — išdidžiai pranešė Kasparas Rožkalnas.

Lietuvos vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė sušvelnino Latvijos smūgį ir pareiškė, kad Vilnius radikaliai nusprendė pakeisti migracijos įstatymus tik Baltarusijos piliečiams.

"Sutarėme, kad nacionalinė viza bus išduodama šešiems mėnesiams supaprastinta tvarka ambasadoje, konsulinėje įstaigoje Gardine. Taip pat aukštąją kvalifikacija turintys Baltarusijos piliečiai galės neatvykstant užsiregistruoti Vidaus reikalų ministerijos "Migris" sistemoje ir prašyti leidimo gyventi. Nereikia atvykti fiziškai, prašymas bus išnagrinėtas nuotoliniu būdu", — teigė ministrė.

Tamašunienė taip pat sakė, kad jos vadovaujama ministerija sukūrė interneto platformą skambiu pavadinimu "Renkuosi Lietuvą!", kuri informuos Baltarusijos piliečius rusų ir anglų kalbomis apie tolesnę integraciją, darbo paieškas, švietimą, sveikatos apsaugą, galimas socialines paslaugas Lietuvoje.

Stebina ir piktina tai, kad baltarusiška platformos versija nebuvo paskelbta. Bet šiandien ta kalba šneka visi tikri Baltarusijos revoliucionieriai. O buvęs Baltarusijos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos (1991–1994) pirmininkas Stanislavas Šuškevičius jau viešai pareiškė, kad baltarusių kalba turėtų tapti vienintele valstybine kalba po to, kai Lukašenka paliks prezidento postą.

Tamašunienė taip pat teigė, kad planuose numatyta sukurti specialų baltarusių skambučių centrą, kur jiems bus suteikta visa reikalinga informacija apie rojaus gyvenimą Lietuvoje.

Laukiame Latvijos valdžios atsakymo į dosnius lietuvių pažadus baltarusiams. Galbūt Baltarusijos vizų režimas Latvijos teritorijoje bus visiškai atšauktas? Na, imant pavyzdį iš visos Europos "bevizio režimo" ukrainiečiams.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.